poloniainfo.dk

Ogólne => Kącik Kulinarny => Przepisy Kuchni Polskiej => Wątek zaczęty przez: madzialenasz w 27 Paź 2007, 20:23:31

Tytuł: ser/ sernik w danii
Wiadomość wysłana przez: madzialenasz w 27 Paź 2007, 20:23:31
A ja mam pytanie skoro przy tym watku wymieniony zostal sernik. Otoz od jakiego czasu poszukuje sera, bo chce upiec sernik i nie moge tego sera za chiny znalezc! Oblecialam wszystkie markety duze i male i albo jestem slepa albo nie wiem. Potrzebuje twarog, albo ten ser co juz jest przemielony w takim wiaderku- w Polsce zawsze kupowalam go w Biedronce.
Piekl juz ktos normalny sernik w Danii? Jesli tak to bardzo bym prosila o wskazowki dotyczace "Twarogu"
Dziekuje  ;)
Tytuł: Odp: ser/ sernik w danii
Wiadomość wysłana przez: madzialenasz w 27 Paź 2007, 21:21:09
Jakby ktos cos wiedzial to piszcie ludziska,
pozdrawiam
Tytuł: Odp: ser/ sernik w danii
Wiadomość wysłana przez: MargaretMitchell w 27 Paź 2007, 22:05:49
Z tym podobno jest problem, nie ma i już.
Koleżanka mojej córki przywoziła na prośbę przyszłej teściowej z Polski (teściowa też Polka). Miała podobno problemy na lotnisku, bo serek ponoć wygląda w Haimannie jak półsurowiec narkotyczny.

Tytuł: Odp: ser/ sernik w danii
Wiadomość wysłana przez: Manior w 27 Paź 2007, 22:12:06
Jest kilka sposobów. I tak:

1. Na wyspie Fyn jest twaróg wędzony - rygeost. Bardzo często można taki twaróg kupić od tych, którzy wędzą, zanim go uwędzą.

2. Można też zamówić kilka baczek twarogu niewędzonego, półtłustego lub chudego w Odense w takiej małej mleczarni na Tarupie
Thranes Røgeost I/S. Thulevej 6 5210 Odense NV. Tlf.:, 66 16 21 81
Można go mrozić. Wychodzi taniej w stosunku do cen sklepowych np w Bilce. Dawno nie kupywałem, nie pamiętam cen.

3. Można się wybrać do Niemiec - np. Flensburg i kupić twaróg w Aldi, lub gotowe serniki, mrożone w Real.

4. Można zrobić samemu. Podgrzewając na "małym ogniu" produkty duńskie "A38" lub "Tykmaelk", aż zrobi się serwatka i starym sposobem odcedzić.

No to chyba tyle z mojej strony.

Pozdrawiam
Tytuł: Odp: ser/ sernik w danii
Wiadomość wysłana przez: anha w 27 Paź 2007, 22:26:19
4. Można zrobić samemu. Podgrzewając na "małym ogniu" produkty duńskie "A38" lub "Tykmaelk", aż zrobi się serwatka i starym sposobem odcedzić.
Ja używam czegoś co nazywa się ymer.Karton zanurzam w wodzie i tak gotuje.Potem odcedzam przez lnianą ściereczkę.
Z litra wychodzi około 250g sera.
I ruskie pabusegi są znakomite.

W polskim sklepie biały ser kupiłam raz i nigdy więcej.Był na wpółzmrorzony,strasznie się kruszył i kiepsko smakował.

PS.Czasem przepis na sernik dopuszcza użycie serka Filadelfia,który w Danii jest dostępny.
Tytuł: Odp: ser/ sernik w danii
Wiadomość wysłana przez: mawi w 27 Paź 2007, 23:16:54
Cytuj (zaznaczone)
a używam czegoś co nazywa się ymer.Karton zanurzam w wodzie i tak gotuje.Potem odcedzam przez lnianą ściereczkę.
Z litra wychodzi około 250g sera.
a tego to nie wiedziałam muszę spróbować koniecznie
ja na początku robiłam tak :
1l mleka tłustego miesza się  z  pół litra śmietany 9% (cheasy fraiche)
to zostawiał w ciepłym na 2-3 dni.
1 l mleka podgrzewa się i dolewa  to mleko po "zsiadnięciu"  podgrzewa jeszcze chwile  i przelewa przez lnianą ściereczkę .
trochę długi proces ale warto , twaróg jest pyszny
tylko ostatnio gdy robiłam to mleko mi się nie zsiadło . nie wiem może to wina mleka ,
Ale problem sam się rozwiązał , tak jak napisał Manior  znalazłam w pobliskiej fabryce lodów rygeost i
spytałam czy mogę dostać nie wędzony , bez problemu i cenowo
jest tak samo jak w Polsce .
Więc nawet nie opłaca mi się wozić sera ,
tak więc  polecam szukać fabryki sera lub lodów . może masz taką w okolicy .
Tytuł: Odp: ser/ sernik w danii
Wiadomość wysłana przez: madzialenasz w 28 Paź 2007, 07:59:17
Dzieki ludziska , Musze popytac o te fabryke lodow. Ale chyba nie mam w poblizu, a co to jet to "Ymer"- to chyba cos tureckiego?
Najlepsze bylo to ja na pocztatku myslalam ze sernik to ten creme fraiche , i zrobilam z tym mojemu chlopakowi nalesniki haha, nie mogl tego przelknac
Pozdrawiam
Tytuł: Odp: ser/ sernik w danii
Wiadomość wysłana przez: Manior w 28 Paź 2007, 08:41:20
Ymer jest w rodzinie z A38, tykmaelk, kernemaelk, yogurth naturel. Różnice są w kulturach bakterii, które zakwaszają mleko. Takie polskie kefiry, ssiadłe mleka, serwatki.

Gdyby kogoś nabrała ochota na drożdżówki to polecam w Lidlu ciasto "Kaffekuchen" za 14.95. Można dostać w trzech rodzajach - z serem, budyniem i orzechami. Njlepsze - z serem !!! ;D
Na początku, jak Lidl wszedł do Danii to mieli też takie serniki w aluminiowych, płaskich baczkach. Po pewnym niedługim czasie ten produkt znikł. Polaków może było za mało. Większość pewnie nie wiedziała a cototo. A duńczycy pewnie próbowali to z bitą śmietaną... he, he, he.

Pozdrawiam
Tytuł: Odp: ser/ sernik w danii
Wiadomość wysłana przez: madzialenasz w 28 Paź 2007, 08:55:51
Manior wiem o ktore ciasto Ci chodzi!!!Uwielbiam je!!Mieszkajac przez 2 lata w niemczech bylam zatwardziala faworytka tego ciasta mniam, tutaj nie widzialam kafekuchen, aber in DE dalej mozna je kupic w aluminiowej foremce....mniam i ma posmak lekko kwaskowaty-cytrynowy, a ja uwialbiam cytrynowe ciasta. Natomiast tu nie polecam _ZitroneMoon kuchen bleee, sama chemia, bynajmniej dla mnie
pozdrawiam
Tytuł: Odp: ser/ sernik w danii
Wiadomość wysłana przez: jest taki ser... w 28 Paź 2007, 10:18:31
nazywa sie fromage frais i jest przeznaczony do wypiekow.Testowalam wczoraj,sernik wyszedl przednio.Mniam
Acha,wybierajac ten fromage trzeba uwazac aby nie wybrac do deserow i dipow gdyz ten jest za malo gesty.
Tytuł: Odp: ser/ sernik w danii
Wiadomość wysłana przez: Tula w 28 Paź 2007, 17:38:05
Mieszkajac przez 2 lata w niemczech bylam zatwardziala faworytka tego ciasta
??? Fanka moze?
Co zas do sera, pyszny wychodzi uzyskany przez odwieszenie na co najmniej 24 godziny trzech litrow produktu mlecznego A38 (najlepiej odwiescic go w pieluszce tetrowej ;)). Jest gdzies w domu przepis na sernik z tym serem, jak znajdziemy, to podamy.
Tytuł: Odp: ser/ sernik w danii
Wiadomość wysłana przez: Bella w 28 Paź 2007, 17:48:30
Ja uzywam produktu ktory nazywa sie kvark -pakowany jest w pudeleczkach po500 gr. i przypomina serek homogenizeowany. Sernik wychodzi super delikatny. A dla Tych z Was co mieszkaja w Odense. W kazdy piatek na parkingu przy Føtex w Bolbro miedzy 11 a 17 mily pan wedzi twarog o ktorym pisal Manior.  Mozna od niego kupic niewedzony, 45 koron za ser. Ma pelnotlusty i poltlusty do wyboru. Chociaz ja wole wedzony :) mniam
Tytuł: Odp: ser/ sernik w danii
Wiadomość wysłana przez: marta_malgorzata w 28 Paź 2007, 19:16:45
Hmm, ale sie naczytalam o tych serach i sernikach.
Ja niestety nigdy nie pieklam sernika i mam go okazje jesc tylko w Polsce.
Jedyny sernik jaki robie to sernik na zimno ;D , ktory zawsze sie udaje ;D

A kiedy nic mi sie nie udaje i wszystko idzie pod gorke , siegam do przepisu, ktory podala mi kiedys Piatka  ;D ;D ;D

 
 
piatka
Moderator
Sr. Member

 Online

Płeć:
Wiadomości: 477



     Odp:odskocznia
« Odpowiedz #41 : 27 Sierpień 2006, 07:18:24 »     

--------------------------------------------------------------------------------
Marto, a moze zrobisz takie ciasto?
to tez bedzie odpoczynek od trudow dnia codziennego:P
Najlepsze Na Świecie
Ciasto Owocowe

Składniki:
- 1 kostka masła,
- 2 szklanki cukru,
- 1 łyżeczka soli
- 4 jajka
- 1 szklanka suszonych owoców
- 1 szklanka orzechów
- sok cytrynowy
- proszek do pieczenia
- 3-4 szklanki dobrej whisky

Sposób przygotowania:

Przed rozpoczęciem mieszania składników sprawdź czy whisky
jest dobrej jakości.
Dobra ... prawda?
Przygotuj teraz dużą
miskę, szklankę itp. utensylia kuchenne. Sprawdź jeszcze raz, czy na pewno
whisky jest taka jak trzeba ... by być tego pewnym nalej jedną
szklankę i wypij tak szybko, jak to tylko możliwe.
Powtórz operację.
Przy użyciu miksera elektrycznego ubij kostkę masła na puszysta
masę, dodaj lyzeszke sukru i ubjaj dalej.
W miedzyszassie zprawdz czy wisky jest na pewno taka jak czeba.
Najlepiej sklaneczke. Otfórz drugrą butelkie jeseli czeba.
Wszus do mniski dwa jajajki, obje szlanki z owosami i upijaj je
mikserem. Sraw... sssparw... Spraws jakoz wiski zepy pootem gosie nie mufili sze
jest trojnoca. Wszus do miszki szyska sul jaka masz w domu czy
so tam masz szysko jedno so, f sumje fsale nie nie ma snaszenia
so fszusisz ! Fypij skok sytrynnmowy.
Fymjeszaj fszysko z oszehami i sukrem fszystko jedno i frzudz
monki ile tam masz fdomu, osmaruj piesyk masem i wyklej
siasto na plache piesyka, usaw ko na 350 stofni, saaaamknij
zwiszki. Spraws jakos fiski sostanej ot pieszenia siasta i is spas.
Na zdrowie!!!! 
 
 Zgłoś do moderatora    Zapisane 

--------------------------------------------------------------------------------
"Może właśnie tutaj, na tym forum Polak nie będzie Polakowi wilkiem, czego Wam wszystkim i sobie życzę.." -  winide

prosze kontaktowac sie ze mna na PW, albo GG, numer znajdziesz klikajac na profil, dzieki
 
 



Pozdrawiam, zyczac milych wypiekow.
Tytuł: Odp: ser/ sernik w danii
Wiadomość wysłana przez: zieloo w 28 Paź 2007, 20:39:24
:-)  :-)  :D :D :D  Dobry przepis... Jutro go prztestuje
Tytuł: Odp: ser/ sernik w danii
Wiadomość wysłana przez: Patrycja w 28 Paź 2007, 21:07:00


Gdyby kogoś nabrała ochota na drożdżówki to polecam w Lidlu ciasto "Kaffekuchen" za 14.95. Można dostać w trzech rodzajach - z serem, budyniem i orzechami. Njlepsze - z serem !!! ;D



A musze sprobowac  ;D
Tytuł: Odp: ser/ sernik w danii
Wiadomość wysłana przez: Tula w 29 Paź 2007, 18:07:13
Obiecalam przepis, to daje. Uprzedzam, ze jest z tym sernikim troche zachodu, ale w zyciu nie jadlam lepszego.

Skladniki:

CIASTO

250 gramow maki
100 gramow masla (jakiekolwiek, nie musi byc niesolone)
80 gramow cukru
poltorej lyzeczki cukru waniliowego
2 lyzeczki proszku do pieczenia
mala smietana piskefløde

SER

3 litry A38
1,5 dl cukru
2 dl cukru pudru
2 lyzeczki cukru waniliowego
2 lyzki oleju
lyzka soku z cytryny
0,5 dl maki kukurydzianej wymieszanej z 1 dl mleka
dodatki w stylu rodzynki, skorka pomaranczowa etc.

(dl oznacza decylitry, mam takie naczynie z podzialka w decylitrach, ale nie mam pojecia, ile to bedzie w gramach)

Na dwa dni przed planowanym pieczeniem odwieszamy w pieluszce/bawelnianej scierce/lnianm woreczku (w ostatecznosci na BARDZO gestym sicie) 3 litry A38. Powinno odciekac co najmniej 24 godziny. Nastepnie mieszamy ze wszystkimi skladnikami wymienionymi pod haslem SER na koncu dodajac bakalie.

Ciasto przygotowujemy mieszajac wszystkie skladniki suche z maslem i smietana ubita na bardzo sztywno. Nie ma reguly, ile tej smietany sie zuzyje, po prostu wgniata sie w ciasto i jak ma juz odpowiednia gestosc, wystarczy. Ciastem wylepiamy tortownice formujac wysoki rant -- jest go nieduzo, wiec wylepiac nalezy bardzo starannie i bardzo cienko! W takie ciasto wlewamy mase serowa i pieczemy w rozgrzanym do 160-170 stopni piekarniku 80 minut. Po upieczeniu sernik nalezy wystawic, po wystudzeniu schowac przynajmniej na kilka godzin do lodowki.

Smacznego :).
Tytuł: Odp: ser/ sernik w danii
Wiadomość wysłana przez: mona w 30 Paź 2007, 14:39:42
Jak widac,kazda z nas ma swoj sposob na ser do sernika.Potrzeba matka wynalazku.
Zapewne wszystkie serniki wychodza pyszne bo sa sprawdzone
Tytuł: Odp: ser/ sernik w danii
Wiadomość wysłana przez: madzialenasz w 30 Paź 2007, 16:12:03
Od paru dni marze o Serniku mojej mamy-wiedenskim, zobaczymy czy podobny sernik wyjdzie mi z tutejszym kvark-w co watpie, ale czekam do swiat,jak pojade do Polski to sie najem tym sernikim do syta
Pozdrawiam
Tytuł: Odp: ser/ sernik w danii
Wiadomość wysłana przez: mona w 01 Lis 2007, 12:49:39
Wyjdzie,wyjdzie!Ja wlasnie zrobilam wiedenski.Pychota!!!
Tytuł: Odp: ser/ sernik w danii
Wiadomość wysłana przez: madzialenasz w 05 Lis 2007, 10:00:28
Ha!Zrobilam wczoraj Sernik wiedenski! Udal sie-pychota
Uzylam serka Philadelphia naturalnego. Wyszlo wszystko przednio
Tytuł: Odp: ser/ sernik w danii
Wiadomość wysłana przez: vaxa_rys w 05 Lis 2007, 10:30:51
a ja od kilku dni poszukuje odpowiedniego sera na twarożek i nici :( a tak marzy mi sie ze szczypiorkiem,albo w łudeczkach z surowej papryki(polecam pychota!). Philadelphia sie nie nadaje do tego, szukam sera niezmielonego,tłustego. Wczoraj jakis znalazlam,okazał się zwykłą fetą,mimo ze nic o tym nie pisało na opakowaniu...
Tytuł: Odp: ser/ sernik w danii
Wiadomość wysłana przez: marta_malgorzata w 05 Lis 2007, 11:26:57
Ja kupuje taki ser do szczypiorku w netto lub aldi.
Male okragle pudeleczko bialo szare, kosztuje ok 7 koron(nazwe podam jutro) znajdziesz go w lodowce obok nabialow, serek ten jest lekko slony, po otwarciu zobaczysz male granulki.

Mnie smakuje, wlasnie do szczypiorku.

Pozdrawiam ;)
Tytuł: Odp: ser/ sernik w danii
Wiadomość wysłana przez: mawi w 05 Lis 2007, 11:48:52
jest coś takiego jak  nasz serek grani ,twarożek ze śmietanką  Hytteost 
Tytuł: Odp: ser/ sernik w danii
Wiadomość wysłana przez: marta_malgorzata w 05 Lis 2007, 13:45:39
Dokladnie to mialam na mysli Mawi, serdeczne dzieki :)
Tytuł: Odp: ser/ sernik w danii
Wiadomość wysłana przez: vaxa_rys w 05 Lis 2007, 15:14:46
o,dziewczyny dziekuje,moze byc lekko słony,nie trzeba bedzie dosalać. Do netto mam niezły hektar,ale się przejdę.
ktory to z nich?
(http://www.cheasy.dk/appl%5CHJ%5CHJ126%5CHJ126CFG.NSF/AllGraphics/MKRN6KJGMC/$FILE/P_Hytteost.jpg)
(http://www.arla.dk/appl/HJ/HJ401/HJ401CFG.NSF/AllGraphics/ALAN6ADCWW/$FILE/kk_hytteost_500g.jpg)
(http://www.fotoagent.dk/single_picture/10148/138/small/ddv_hytteost.jpg)

Pzodrawiam
Tytuł: Odp: ser/ sernik w danii
Wiadomość wysłana przez: madzialenasz w 05 Lis 2007, 15:44:49
Hytte Ost 4%
Tytuł: Odp: ser/ sernik w danii
Wiadomość wysłana przez: anha w 05 Lis 2007, 15:45:17
W Lidlu spotkałam Cottage cheese czyli serek wiejski.
Dobry,granulowany ale może nieco za słony.
Hytteost to właściwie to samo.
Tytuł: Odp: ser/ sernik w danii
Wiadomość wysłana przez: mawi w 05 Lis 2007, 20:44:22
dzisiaj mój syn kupił mi zamiast śmietany ten serek co są na zdjęciu 3 cheasy ten w małym opakowaniu ,smakuje identycznie jak polski serek grani ,smaczny ,polecam
Tytuł: Odp: ser/ sernik w danii
Wiadomość wysłana przez: lilia w 23 Sie 2008, 11:50:40
Wszytskie te serki,vaxa rys,to właśnie serki wiejskie.
Tytuł: Odp: ser/ sernik w danii
Wiadomość wysłana przez: Solvej w 15 Wrz 2009, 20:22:42
Uwaga: W tym wątku nie pisano od 120 dni.
Jeżeli nie masz pewności, że chcesz tu odpowiedzieć, rozważ rozpoczęcie nowego wątku.

Chyba nie zrobie nic zlego gdy tu jednak napisze?
Gdzies czytalam, ze ktos sernik robil z jogurtu greckiego (teraz nie moge tego watku odnalezc) Nie sprobuje jednak z niego zrobic bo nawet nie smakuje jak ser :D  . Tylko co z tym litrowym jogurtem  ??? ;D :-\ 
Tak jak do tej pory bede robila, z "serka wiejskiego"-hytteost.

:)
Tytuł: Odp: ser/ sernik w danii
Wiadomość wysłana przez: emerytka w 15 Wrz 2009, 21:35:34
czy ktos moze dac dobry przepis na sernik na zimno robiony z dunskich serkow?
jadlam taki  na dunskim przyjeciu, ale nie mam kontaku z tymi ludzmi
Tytuł: Odp: ser/ sernik w danii
Wiadomość wysłana przez: uka w 15 Wrz 2009, 22:25:57
Podaje przepis (naprawde w smaku doskonaly)

Spod (biszkopt)
4 cale jajka
1/2 szkl. cukru
1/2 szklanki maki
lyzeczka proszku do pieczenia
2 lyzki zimnej wody
1 lyzka octu

Jajka roztrzepac z cukrem, dodac wode, ocet, make z proszkiem. Wylac na blaszke (ja wylewam zawsze na normalna tortownice) i piec 20 minut w temperaturze 170 stopni

Zamiast pieczonego biszkoptu mozna spod poprostu wylozyc normalnymi biszkoptami a potem zalac masa serowa ktorej przepis ponizej

1 zelatyna (taka na 1 litr wody)
ok 0,7 kg zmielonego sera bialego (ja tutaj kupuje ten kvark w takich opakowaniach jak smietana, jest go tam 0,5 kg i jest swietny do tego sernika)
1 szkl. cukru
400 ml smietany 38%

Zelatyne rozpuscic w wodzie (okolo 600 - 700 ml wody, ale ilosc zelatyny taka jak na 1 litr wody)
Jak wystygnie dodac ser i cukier. Wszystko zmiksowac. Smietane osobno ubic na bita smietane, a nastepnie dodac do zmiksowanego sera z zelatyna i zmiksowac tak zeby nie bylo grudek. Wszystko wylac na biszkopt i wstawic do lodowki
Jak wystygnie mozna ulozyc na wierzchu owoce (najlepsze sa maliny lub truskawki) i zalac galaretka. Wstawic do lodowki do zastygniecia galaretki.

ja zawsze ukladam na wierzchu mrozone owoce to galaretka zastyga w mig :)

Smacznego
Tytuł: Odp: ser/ sernik w danii
Wiadomość wysłana przez: Solvej w 16 Wrz 2009, 08:00:24
Robie jeden wysmienity, chodz bardzo kaloryczny ;)  deser z sera

W Polsce robilam go z mielonego sera lub serka homogenizowanego-jogobella jak sie nie myle.
Tu znalazlam w Aldi takie serki waniliowe w pudelkach, 4 sztuki laczone. Nie pamietam nazwy.
Moze z serka Philadelphia naturalnego tez bylby dobry...
  
 Skladniki:
*serki homogenizowane - 4 pudelka
*smietana kremowka - ok. 250ml.
*owoce do wyboru: truskawki, maliny, jezyny (ja robie z mieszanka mrozonych )
*ciastka do wyboru : markizy, biszkopty, herbatniki...


Smietane kremowke ubic na sztywno
Dodac do niej serki. Wymieszac.
Ciastka pokruszyc.
W szklanej misce ulozyc ciastka i przekladac na przemian z masa i owocami. (Podobnie jak æblekage )
Ladnie wyglada podane dla kazdego w duzych kieliszkach np. do czerwonego wina.

Smacznego  ;)
Tytuł: Odp: ser/ sernik w danii
Wiadomość wysłana przez: AU w 05 Wrz 2014, 16:53:24
Witam
Nie robiłam jeszcze sernika w Danii ale od koleżanki słyszałam że ser można zastąić czym takim co nazywa się skyr, podobno smakuje rewelacyjnie.
Tytuł: Odp: ser/ sernik w danii
Wiadomość wysłana przez: vordingborg w 05 Wrz 2014, 17:23:47
 Zastąp biały serek żółtym serem, mąkę mielonym a drożdże przecierem pomidorowym.
Po sol po pieprz i wp.. smaczna lasagne  :P
Tytuł: Odp: ser/ sernik w danii
Wiadomość wysłana przez: happybeti w 07 Wrz 2014, 05:52:55
Witam
Nie robiłam jeszcze sernika w Danii ale od koleżanki słyszałam że ser można zastąić czym takim co nazywa się skyr, podobno smakuje rewelacyjnie.
Skyr jest bardzo chudy.
Ja mieszam pół na pół z mascarpone :)
Wychodzi pyszny :).
Jak trafię, bo nie zawsze są, kupuję w Lidlu serki - 200g pudełeczko, homogenizowane, naturalne.
A jak ktoś jest "ortodoksem" i tylko twaróg mielony, to może "polować " na sprzedawców twarogu wędzonego i kupic taki jeszcze nieuwędzony. Też pycha :).
Niektórzy robą sami- z dostepnych produktów mlecznych. Ale ja tego nie próbowałam.
Tytuł: Odp: ser/ sernik w danii
Wiadomość wysłana przez: Mrozik w 08 Wrz 2014, 19:25:15
A38+ pieluszka tetrowa.Wylewamy zawartosc na pieluche,ktora rozciagamy na garnku.Zostawiamy na noc.Rano wylewamy zawartosc garnka a na pieluszce mamy bialy ser,z ktorego robimy sernik.
Tytuł: Odp: ser/ sernik w danii
Wiadomość wysłana przez: happybeti w 09 Wrz 2014, 14:13:42
Ile serka wychodzi z litra A38 ?
Lub inaczej- ile litrów A38 potrzebuję na ok 1 kg serka ?
Tytuł: Odp: ser/ sernik w danii
Wiadomość wysłana przez: Jomir w 09 Wrz 2014, 14:43:13
nigdy nie wazylam, ale na kilogram musisz wziac chyba minimum 2 litry.
Mi wychodzilo 3/4 sitka o srednicy 20 cm.
Tytuł: Odp: ser/ sernik w danii
Wiadomość wysłana przez: zpatentem w 09 Wrz 2014, 17:56:19
Pamietam, ze jak dawno temu robilem ser to podgrzewalem otwarty karton A-38 w garnku z woda; czyzby technologia produkcji sie zmienila?
 W Metropolii twarogi roznego kalibru mozna kupic w polskim sklepie wiec dla mnie to zawracanie glowy, po za tym taki ser bedzie zawsze gorzej smakowal (bez znaczenia w serniku).
Tytuł: Odp: ser/ sernik w danii
Wiadomość wysłana przez: happybeti w 13 Wrz 2014, 04:44:27
W Metropolii tak ;)
Na "zadupiu" trzeba "polować " na samochód-wędzarnię.
Tak, czy inaczej- radzę sobie- z Lidlem i okazjonalnymi dostawami z Polski. Czasem nawet gotowego maminego sernika :). Mmmmm... :P ;D