poloniainfo.dk
Ogólne => Kącik Kulinarny => Przepisy z różnych stron świata. => Wątek zaczęty przez: mawi w 19 Gru 2008, 00:00:35
-
Ryba w sosie carry z groszkiem zielonym
ok.0.5 kg fileta z ryby bez ości ( flądra ,morszczuk , panga lub sola)
3 duże cebule (pokrojona w paski lub w dużą kostkę)
1 łyżka carry żółte w proszku
puszka koncentratu pomidorowego
puszka groszku
olej do smażenia
jarzynka lub warzywko
Rybę pokrój na mniejsze części ,posyp jarzynką i obtocz w mące .
Następnie usmaż na oleju i przełóż w naczynie - miskę w której będziesz podawała na stół .
Na czystej suchej patelni podgrzej carry ( w ten sposób uwalnia się aromat przyprawy)
dodaj trochę oleju około 2 łyżek i wrzuć cebulę krótko podsmaż zmniejsz ogień i dodaj koncentrat i pół szklanki wody ,pomieszaj i następnie dodaj groszek i gotuj jeszcze około 5-8 minut na lekkim ogniu , następnie spróbuj i ewentualnie dopraw do smaku sola i pieprzem .
Następnie jeszcze gorący sos wyłóż równo na rybę .
Tak przygotowaną rybę można podać na gorąco razem z ryżem lub naleśnikami .lub jako zimną przystawkę , może leżeć w lodówce około 3 do 4 dni .
Bardzo polecam !!
.
-
Bardzo, bardzo dobra ryba. Robiłam kilka dni temu. Ja podałam z plackami tortilli i też było super. Polecam
-
dzięki , cieszę się że zasmakowała , ja nauczyłam się tego przepisu od znajomego z Tanzanii . on serwował to z naleśnikami albo z gęstą kaszą manna (gotowana na wodzie)
-
Totez wlasnie mi sie wydawalo, ze curry to umiarkowanie polska specjalnosc ;D Czemu nie dalas tego w dziale "kuchnie swiata"?
-
może dlatego że to dla mnie stary przepis no tak jakby swojski :) ale już przenoszę ;D
-
pyszności ! uwielbiam rybe w każdej postaci :)