poloniainfo.dk

Ogólne => Kącik Kulinarny => Przepisy Kuchni Polskiej => Wątek zaczęty przez: naomi_1901 w 02 Sie 2009, 01:08:48

Tytuł: podkowy z piersi kurczaka
Wiadomość wysłana przez: naomi_1901 w 02 Sie 2009, 01:08:48
Witam wszystkich- podam przepis na podkowy z kurczka z pieczarkami(moze byc nadzienie z suszonych grzybow - lub np. szpinaku z czosnkiem)
spis produktow;-piersi z kurczaka-sredniej wielkosci-pieczarki-cebula-przyprawy -pieprz ,sol, jezeli ktos uzywa vegety,bulka tarta-2 stolowe lyzki,duza lyzka masla do smazenia pieczarek,jajko
- na ciasto do otoczenia podkow-mleko, maka,jaja,odrobina proszku do pieczenia-sol, papryka slodka lub ostra, lub chili- wedlug upodoban smakowych
do usmazenia podkow-olej-tzw.glebszy tluszcz
sposob wykonania;-piersi z kurczaka osuszyc-usunac poledwiczki-rozbic /rozklepac dosyc cienko/przyprawic sola lub jak kto woli vegeta-lub pol na pol,pieprzem-zostawic na ok.30 min-pieczarki pokroic lub zetrzec na grubej tarce-usmazyc+cebule dodac pod koniec smazenia-troche razem posmazyc-doprawic sola i duza iloscia pieprzu-farsz ostudzic-dodac bulke tarta+jajko, wymieszac-na kazda piers ulozyc na jednej polowie farsz i przykryc druga polowa-aby powstala ,,podkowa,,- zamaczac w ciescie i wkladac na gleboki tluszcz- dosyc mocno rozgrzany- smazyc na tzw.zloty braz z obu stron.
-podkowy piecze sie ok 15 min z obu stron bo farsz jest upieczony wiec tylko mieso musi sie upiec.
Podawac z ziemniaczkami z wody, z ryzem, z makaronem roznego rodzaju- na goraco i na zimno. Zycze wszystkim smacznego-przepisy na nadzienia z suszonych grzybow i szpinaku podam nastepnym razem, :)