poloniainfo.dk

Ogólne => Kącik Kulinarny => Przepisy Kuchni Polskiej => Wątek zaczęty przez: marta_malgorzata w 30 Lip 2006, 22:49:45

Tytuł: przepis na swietna karkowke z grila
Wiadomość wysłana przez: marta_malgorzata w 30 Lip 2006, 22:49:45
Dzis mialam gosci na grilu.
Polecam przepis na karkowke:

Pyszna

Mieso pokroic w cienkie plastry ewentualnie grubsze rozbic tluczkiem

- do miski wlac olej ok 1 cm
- dodac do niego  sol , pieprz , papryke ostra, vegete, przyprawe do mies, przyprawe gyros, nac pietruszki pokrojona, cebule pokrojona wg. uznania , czosnek przecisniety w duzej ilosci, sok z cytryny  dosyc obficie -
- do tych skladnikow wlozyc mieco , najlepiej na noc , choc 2 godz wystarcza.

grilowac  na minimalnym ogniu ok2 godz, wtedy bedzie miekka i delikatna ,   na wiekszym ogniu zjesz ja szybciej, lecznie bedzie tak pyszna .  

Mozna to samo zrobic w piekarniku, owijajac karkowke w folie aluminowa.

Naprawde polecam
Tytuł: Odp:przepis na swietna karkowke z grila
Wiadomość wysłana przez: GoTTie w 01 Sie 2006, 10:23:00
Juz wyglada smakowicie, co dopabuse na zywo :) Zimne piwko, upieczona karkowka i weekend udany :)

(http://www.gingergrill.com/fireworks/images/ginger_grill_r5_c1.jpg)
Tytuł: Odp: przepis na swietna karkowke z grila
Wiadomość wysłana przez: iwonka w 08 Lut 2009, 10:30:09
mogę wiedzieć jak dokładnie w piekarniku ją upiec  ???
Tytuł: Odp: przepis na swietna karkowke z grila
Wiadomość wysłana przez: marta_malgorzata w 02 Paź 2009, 11:29:12
Zawinac kaalek karkowki w folie aluminiowa. Temp. 175 stopni z termoobiegiem, bez termoobiegu ok 190-200  stopni, piec ok godziny , sprawdzajac, czy mieso jest juz odpowiednio miekkie, jesli nie piec dluzej.
Tytuł: Odp: przepis na swietna karkowke z grila
Wiadomość wysłana przez: goooooosc w 03 Paź 2009, 00:16:19
co to znaczy miekkie?
 w Polsce sie piecze az mieso sie rozpada, tu w Danii, ma byc soczyste, elastyczne, czyli krotszy okres pieczenia
 Nie wiem czy wiecie, ze kazde mieso ma dwa momenty miekkosci
pierwszy krotkie pieczenie i wtedy jest miekkie i soczyste, potem staje sie twarde i po godzinie czy dwoch jest miekkie rozpadajace sie
Tytuł: Odp: przepis na swietna karkowke z grila
Wiadomość wysłana przez: Perseida w 30 Sty 2020, 12:17:38
Ja lubię soczystą, ale też bez przesady! Z tego przepisu wyszła idealna!