poloniainfo.dk

Ogólne => Kącik Kulinarny => Przepisy Kuchni Duńskiej => Wątek zaczęty przez: mawi w 26 Lip 2008, 00:14:16

Tytuł: bezy -sposób domowy
Wiadomość wysłana przez: mawi w 26 Lip 2008, 00:14:16
Smaczne bezy

Składniki

• białka z 3 jaj

• 150 g cukru (ok 2 dl)


proporcje 1 białko -50 g cukru

Etapy przygotowania

1,ubić białka z 3jaj z 3 łyżkami cukru na koniec dodać resztę cukru i delikatnie zamieszać . workiem z ozdobna końcówka wyciskać formy na blaszce wyłożonej pergaminem w odstępach 3 cm .piec w temp 125*C - OK 50 min (nie otwierać piekarnika ,piekarnik musi być wcześniej nagrzany ) Dobrze jest po upieczeniu pozostawić bezy jeszcze w piekarniku na ok pół godziny do lepszego wysuszenia .
do bezy można dodać kakao lub kawę ,kokos .Smacznego!!