poloniainfo.dk

Ogólne => Kącik Kulinarny => Przepisy z różnych stron świata. => Wątek zaczęty przez: lilia w 23 Sty 2009, 17:20:43

Tytuł: Tarta porowa z bekonem
Wiadomość wysłana przez: lilia w 23 Sty 2009, 17:20:43
Tarta z porami i bekonem:

1. Ciasto gotowe na pizzę
2.10dkg surowego boczku (użyłam plastry "Tulip-a", były najchudsze)
3. spory por
4. jajka x 3
5. Smietana 9% około szklanki
6. Sol, pieprz

Użyłam cieniuteńkiego ciasta na pizzę ( do kupienia we wszelkich marketach) . Rozwałkować jeszcze i wylepić formę.

Boczek stopić, żeby był kruchy i "odtłuścić" papierem. Zeszklić por, na łyżce oleju i wodzie- dusić pod przykryciem.

Rozmącić jajka ze śmietaną, można dodać 50 ml maślanki (kefiru etc.) Przyprawić.

Na podpieczony placek ułożyć cieniutko boczek, na to zeszklony por. Zalać masą śmietanow-- jajeczną.

Piec w 200-180 C, aż środek będzie ścięty. (min. 30 min)

Smacznego :)
Tytuł: Odp: Tarta porowa z bekonem
Wiadomość wysłana przez: mawi w 23 Sty 2009, 19:05:33
ja  kupuje  gotowe  ciasto na tarte , tak samo jak na pizze można kupić na tarte .
Tytuł: Odp: Tarta porowa z bekonem
Wiadomość wysłana przez: lilia w 23 Sty 2009, 20:21:25
Oczywiście, mawi, ja celowo użyłam cista na pizzę, bo z tego na tartę zrobiłam ciasteczka z jabłkami  :D :-[
Można zamiennie, z tym,że jest to inny smak- na tartę jest bardziej tłuste :)

[Posted on: 23 Styczeń  2009, 20:13:31]

i zdjęcie :D
Tytuł: Odp: Tarta porowa z bekonem
Wiadomość wysłana przez: Wioll 26 w 20 Mar 2017, 12:24:55
już w niedzielę na moim stole :)
Tytuł: Odp: Tarta porowa z bekonem
Wiadomość wysłana przez: Denisko w 28 Mar 2024, 08:47:29
Hello interesting post