poloniainfo.dk

Ogólne => Kącik Kulinarny => Przepisy Kuchni Polskiej => Wątek zaczęty przez: mawi w 08 Gru 2011, 03:07:02

Tytuł: zakwas na barszcz czerwony
Wiadomość wysłana przez: mawi w 08 Gru 2011, 03:07:02
4 duże buraki
2 kromki chleba razowego
1 łyżka cukru
1 łyżka soli
3 ząbki czosnku (w zależności od upodobania,ja lubię  zapach czosnku )
3 listki laurowe
4-5 ziaren ziele angielskie
około 5-6 ziaren pieprzu czarnego
około 1 litr przegotowanej wody
buraki obrać i pokroić w plastry  .Ułożyć w szklanym lub porcelanowym naczyniu zalać wodą (nie wrzątkiem ,letnią )
 dosypać  cukier ,sól i przyprawy i odstawić pod przykryciem (przykryć  ściereczką )
na 4-5 dni  następnie przelać przez sito  do słoiczków i szczelnie zamknąć ,przechowywać w lodówce .

a jeżeli na powierzchni będzie  tworzyła się piana należy ją zbierać .
Wychodzi aromatyczny i klarowny zakwas   do barszczu
Tytuł: Odp: zakwas na barszcz czerwony
Wiadomość wysłana przez: Jomir w 08 Gru 2011, 09:14:32
Nie mialam pojecia, ze barszcz czerwony tez sie na zakwasie robi  :o
Tytuł: Odp: zakwas na barszcz czerwony
Wiadomość wysłana przez: mawi w 09 Gru 2011, 10:27:02
Nie mialam pojecia, ze barszcz czerwony tez sie na zakwasie robi  :o

można zrobić bez  ale wtedy trzeba czymś innym zakwasić ,a tu masz naturalny zakwas
Tytuł: Odp: zakwas na barszcz czerwony
Wiadomość wysłana przez: agg w 09 Gru 2011, 11:14:08
a jaki moze byc zamiennik takiego zakwasu ?
slyszalam cos o occie .
Ja osobiscie mam swoj wlasny przepis na "barszcz " ,wiadomo,kazdy gotouje troche inaczej i nawet jesli nazywa sie to sak samo ,to moze jednak smakowac inaczej ...
Tytuł: Odp: zakwas na barszcz czerwony
Wiadomość wysłana przez: Jomir w 09 Gru 2011, 11:34:00
No wlasnie, zakwaszalam zawsze octem, albo cytryna, albo po prostu torebka barszczu z proszku.
Jak tylko bede miala czas to sprobuje, spodziewam sie, ze bedzie smakowalo bosko :)
Tytuł: Odp: zakwas na barszcz czerwony
Wiadomość wysłana przez: mawi w 09 Gru 2011, 20:48:42
barszcze z torebki to najgorsze świństwo ,to już lepszy jest koncentrat barszczu z krakusa wystarczy go tylko doprawić do smaku , trochę majeranku ,czosnek ,sól cukier  i pycha
Tytuł: Odp: zakwas na barszcz czerwony
Wiadomość wysłana przez: zaq w 09 Gru 2011, 22:30:00
U mnie z dziada pradziada barszcz zakwasza się kwaskiem cytrynowym :)
Tytuł: Odp: zakwas na barszcz czerwony
Wiadomość wysłana przez: rena1608 w 06 Cze 2014, 10:06:37
Ja nie robię specjalnego zakwasu.Barszcz zakwaszam cytryną i już.