poloniainfo.dk
Ogólne => Kącik Kulinarny => Przepisy Kuchni Polskiej => Wątek zaczęty przez: mawi w 08 Gru 2011, 03:07:02
-
4 duże buraki
2 kromki chleba razowego
1 łyżka cukru
1 łyżka soli
3 ząbki czosnku (w zależności od upodobania,ja lubię zapach czosnku )
3 listki laurowe
4-5 ziaren ziele angielskie
około 5-6 ziaren pieprzu czarnego
około 1 litr przegotowanej wody
buraki obrać i pokroić w plastry .Ułożyć w szklanym lub porcelanowym naczyniu zalać wodą (nie wrzątkiem ,letnią )
dosypać cukier ,sól i przyprawy i odstawić pod przykryciem (przykryć ściereczką )
na 4-5 dni następnie przelać przez sito do słoiczków i szczelnie zamknąć ,przechowywać w lodówce .
a jeżeli na powierzchni będzie tworzyła się piana należy ją zbierać .
Wychodzi aromatyczny i klarowny zakwas do barszczu
-
Nie mialam pojecia, ze barszcz czerwony tez sie na zakwasie robi :o
-
Nie mialam pojecia, ze barszcz czerwony tez sie na zakwasie robi :o
można zrobić bez ale wtedy trzeba czymś innym zakwasić ,a tu masz naturalny zakwas
-
a jaki moze byc zamiennik takiego zakwasu ?
slyszalam cos o occie .
Ja osobiscie mam swoj wlasny przepis na "barszcz " ,wiadomo,kazdy gotouje troche inaczej i nawet jesli nazywa sie to sak samo ,to moze jednak smakowac inaczej ...
-
No wlasnie, zakwaszalam zawsze octem, albo cytryna, albo po prostu torebka barszczu z proszku.
Jak tylko bede miala czas to sprobuje, spodziewam sie, ze bedzie smakowalo bosko :)
-
barszcze z torebki to najgorsze świństwo ,to już lepszy jest koncentrat barszczu z krakusa wystarczy go tylko doprawić do smaku , trochę majeranku ,czosnek ,sól cukier i pycha
-
U mnie z dziada pradziada barszcz zakwasza się kwaskiem cytrynowym :)
-
Ja nie robię specjalnego zakwasu.Barszcz zakwaszam cytryną i już.