poloniainfo.dk

Ogólne => Kącik Kulinarny => Przepisy Kuchni Polskiej => Wątek zaczęty przez: partner11 w 06 Lip 2014, 19:29:15

Tytuł: CHLODNIK NA GORACE DNI
Wiadomość wysłana przez: partner11 w 06 Lip 2014, 19:29:15
NA GOROCE DNI LUBIE CHOLDNIK Z ZASMAZANYMI MLODYMI KARTOFLAMI ( BROWAREK TEZ DOBRY). A POWSTAJE SZYBKO I GASI PRAGNIENIE ,ZWLASZCZA ... PO .A WIEC KUPUJEMY KAERMLIK SMIETANKE JOGURT (TU JAK KTO LUBI). OGOREK KOPEREK POMIDOR RZODKIEWKE MOZE COS JESZCZE NP.BOTWINKE LUB BARSZCZ SKONDENSOWANY.DO WYROBOW MLECZNYCH WRZUCAMY POKROJONE WARZYWA (DOWOLNA ILOSC) CALOSC MIESZAMY DOPRAWIAMY LEKKO SOLA PLUS SIEKANY KOPEREK MUSI BYC.CALOSC ODSTAWIAMY DO LODOWKI .PODAJEMY Z MLODYMI ZIEMNIAKAMI LUB UGOTOWANYMI JAJKAMI NA TWARDO.CHLODNEGO SMACZNEGO
Tytuł: Odp: CHLODNIK NA GORACE DNI
Wiadomość wysłana przez: faja w 06 Lip 2014, 19:34:45
mniam, mniam  :P ;D
Tytuł: Odp: CHLODNIK NA GORACE DNI
Wiadomość wysłana przez: vordingborg w 06 Lip 2014, 20:50:06
Normalnie aż mi wspomnienia wróciły  ;D
Tytuł: Odp: CHLODNIK NA GORACE DNI
Wiadomość wysłana przez: Jomir w 06 Lip 2014, 23:17:05
Partner dzieki!
Chodzi chlodnik za mna juz od tygodnia. W Polsce bylam kilka dni, a tam nawet w knajpach odwolujacych sie do staropolskich tradycji  - ni ma!

To sobie zrobie sama!
Te ogroki to surowe? mam na mysli, ze nie malosolne czy kiszone?
Tytuł: Odp: CHLODNIK NA GORACE DNI
Wiadomość wysłana przez: sledzik w 08 Lip 2014, 09:36:45
CHŁODNIK LITEWSKI - składniki:
duży pęczek botwiny wraz z młodymi buraczkami
2 ogórki
1 pęczek posiekanego koperku
1 mały pęczek posiekanego szczypiorku
2 jajka ugotowane na twardo
2 ząbki czosnku
1 litr kefiru
200 ml Śmietany
1 pęczek rzodkiewki
CHŁODNIK LITEWSKI - sposób przygotowania: Botwinkę wypłukać i posiekać, buraczki cieniutko obrać i pokroić w kostkę. Włożyć do garnka, zalać niedużą ilością wody (ok. pół szklanki) i dusić ok. 10 minut, a następnie odstawić do ostygnięcia. Wymieszać z kefirem i śmietaną, dodać zgnieciony czosnek, szczypiorek, koperek i pokrojone w drobną kostkę ogórki i rzodkiewkę. Posolić do smaku, odstawić na kilka godzin do lodówki. Podawać z połówkami jajka na twardo. Jeśli ktoś lubi wersję bardziej kwaśną, do gotowanej botwinki można dodać garść liści świeżego szczawiu.

Do tego placki ziemniaczane  :P
Tytuł: Odp: CHLODNIK NA GORACE DNI
Wiadomość wysłana przez: Jomir w 08 Lip 2014, 09:40:02
a ja upierdliwie - te ogorki to swieze czy malosolne?
Tytuł: Odp: CHLODNIK NA GORACE DNI
Wiadomość wysłana przez: sledzik w 08 Lip 2014, 11:38:18
Świeże, sałatkowe najlepiej z wydrążonym miąższem.
Tytuł: Odp: CHLODNIK NA GORACE DNI
Wiadomość wysłana przez: kropi w 23 Lip 2014, 08:34:09
ja uwielbiam chłodnik z dużą ilością rzodkiewki potarkowanej
Tytuł: Odp: CHLODNIK NA GORACE DNI
Wiadomość wysłana przez: Jomir w 23 Lip 2014, 10:32:46
SLedzik, partner! Dziekuje!
CHoc w sumie nie wiem zy dziekowac czy przeklinac :)
Zrobilam chlodnik z litra kærnemælk. Niestety bylam jedyna osoba do jedzenia tego. Rozlozylam na dwa dni, ale i tak malo nie umarlam z przejedzenia   ;D

Jeszcze sie nie najadlam, wiec na weekend nastepna tura :)