poloniainfo.dk

Ogólne => Kącik Kulinarny => Wątek zaczęty przez: Emila83 w 09 Maj 2011, 18:11:48

Tytuł: ser żółty
Wiadomość wysłana przez: Emila83 w 09 Maj 2011, 18:11:48
Witam!
Chciła bym zapytac o sery żółte , może macie jakieś przetestowane sery ,dobre i nie śmierdzące. Jeśli tak to jak się nazywają oraz gdzie można je zakupić.
Z góry Dzięki ;)
Tytuł: Odp: ser żółty
Wiadomość wysłana przez: roga w 09 Maj 2011, 18:29:18
To mi sie bardzo podoba ;D Dobre sery, nie smierdzace, przetestowane. Czy nie lepiej kupic kilka plasterkow roznych serow i wyprobowac samemu. Jeden lubi smierdzacy (jemu pachnie), drugu woli lagodny, trci woli ser kozi - wszystko wzgledne, tak jak np. a winem. Zdajac sie na smak innych forumowiczow, nigdy i tak nie wiesz czy beda odpowiadaly tobie.
Tytuł: Odp: ser żółty
Wiadomość wysłana przez: @ae@ w 09 Maj 2011, 18:54:36
Havarti, ale czy to mozna nazwac serem?

:-)
Tytuł: Odp: ser żółty
Wiadomość wysłana przez: jamjurand w 09 Maj 2011, 19:35:56
Ser musi miec osobowosc=zapach, im mocniejszy tym lepszy!!!

Podkresle, ze nie jadam dunskich bo sa za slone i za mlode (jakos za "przemyslowe" i niedorobione).
Poczatkujacy powinien sie zwrocic do ostehandler(czasem sa tez stoiska w duzych supermarketach) i...poprosic o probki smakowe.
Osobiscie polecam kozie i owcze.
Za jakimi przepadaja madrale  :) : Roga i AE? Roga majacy posiadlosci, rowniez we Francji, zaimponuje pewnie dluga interesujaca lista :)
Przepadam za roquefortem, pecorino i apenzeller (mleko krowy)
Z serow dla dzieci (lagodnych bez zapachu) na pewno sie nie zawiedziesz kupujac jarlsberg (norweski) czy emmentaler (nie z discount sklepow).
Tytuł: Odp: ser żółty
Wiadomość wysłana przez: mawi w 09 Maj 2011, 19:52:08
w aldi albo lidl  w można dostać sery " bezsmakowe " łagodne  podobne  do  polskich  jak  gouda   ,nalezy wybierać  sery mild , 
jak ten
http://www.nemlig.com/ost-og-mejeri/daglig-ost/mild/ost-skiver-mild-45plus-godag-150-gr.aspx
Tytuł: Odp: ser żółty
Wiadomość wysłana przez: Mrozik w 09 Maj 2011, 21:24:46
Mi najbardziej smakuje ten

http://profile.ak..net/hprofile-ak-snc4/41590_87133690493_3376_n.jpg
Tytuł: Odp: ser żółty
Wiadomość wysłana przez: Manior w 09 Maj 2011, 23:09:28
Mi najbardziej smakuje ten
http://profile.ak..net/hprofile-ak-snc4/41590_87133690493_3376_n.jpg

No, smak jak smak, ale popatrz kiedyś ile to cudo ma tłuszczu !
Np ten "Den Go`e" - http://arla.dk/Produkter/Brands/Den-Goe-/den-go-e-floedehavarti-60/

Polecam Maasdamer.
Tytuł: Odp: ser żółty
Wiadomość wysłana przez: andyandy w 10 Maj 2011, 00:09:10
Havarti, ale czy to mozna nazwac serem?

Havarti to taka podróbka tylżyckiego (tilistera)...
W Polsce pojawiły się rewelacyjne sery twarde długo dojrzewające z Radzynia Podlaskiego, jak Bursztyn i Rubin, a trochę wcześniej litewski Dziurgas. Jak wpadniecie do kraju, polecam, są super, dostępne też w marketach jak Auchan/Real! W Danii pozostają chyba tylko holenderskie , jak Old Amsterdamer itp. po pewnie 300 kr./kg... albo to mydło z Arli.
Tytuł: Odp: ser żółty
Wiadomość wysłana przez: jamjurand w 10 Maj 2011, 00:51:52
Trudno jest obecnie kupic nowy, dobry, ciekawy "zagraniczny" ser w supermarketach; 2-3 potentaty spozywcze decyduja o tym co mamy jesc i pic, nie ma zupelnie konkurencji. Wiekszosc specjalistycznych sklepow z serami w Kbh splajtowala; przecietny dunczyk kupuje "ceny", a nie ciekawe nowosci, przeraza i smieszy mnie widok kupujacych polmetrowe kawaly sera czy pasztetu.
To takie zale, na marginesie :)

Tytuł: Odp: ser żółty
Wiadomość wysłana przez: roga w 10 Maj 2011, 01:58:34
Za jakimi przepadaja madrale  :) : Roga i AE? Roga majacy posiadlosci, rowniez we Francji, zaimponuje pewnie dluga interesujaca lista :)
Przepadam za roquefortem, pecorino i apenzeller (mleko krowy)
Z serow dla dzieci (lagodnych bez zapachu) na pewno sie nie zawiedziesz kupujac jarlsberg (norweski) czy emmentaler (nie z discount sklepow).

Nie trzebs byc madrala, zeby lubiec sery ;) Absolutnie zgadzam sie z tobe, jezeli chodzi o pecorino. Osobiscie bardzo lubie sery francuskie. Cxzy wiedzilales, ze sery podobnie jak wina maja klasyfikacje, np. AOC (Appelattion d,origine controlle) ?
z tych serow, jak juzjest mowa o kozich i owczych to wedlug mnie najlepsze sa:
Broccio (z Korsyki), Ossan Iraty (owczy), Valencay (owczy) czy Cabichou (kozi). Niestety w regionie w ktorym mam jak ty to nazywasz "posiadlosc" nie ma wiele lokalnych serow, ale za to Rose vin, najlepsze w Europie. Dobry ser i dobre vino - smacznego
Tytuł: Odp: ser żółty
Wiadomość wysłana przez: jakotako w 10 Maj 2011, 08:54:22
Smak to rzecz gustu. Jeśli chodzi o mnie to jestem zakochany w zwykłym Riberhusie z kminkiem – jedyny duński produkt spożywczy który przewozimy zazwyczaj w lodówce do Polski w ilości ok. 10 sztuk za każdym razem jako podarunek dla cioć, wujków, rodziców, babci (szczególnie babcia polubiła ten ser z uwagi na fakt, jak to mówi „że przypomina jej ser taki jaki był przed wojną” :)
Parę razy w SuperBrugsenie ostatnio kupiliśmy też „zieloną goudę” czyli ser z pesto – jeśli nie przepadasz za „pachnącymi inaczej” serami – to właśnie ten ser jest pozbawiony zapachu i smakuje wybornie (choć jest średnio 2 razy droższy od innych serów):
http://www.seromaniacy.pl/seropedia/ser,Basiron-Pesto
Tytuł: Odp: ser żółty
Wiadomość wysłana przez: jamjurand w 10 Maj 2011, 10:15:27
Jakotako,

Dobry i na pewno pozyteczny link, Piotr Adamczewski to wysokiej klasy ekspert.
Gouda i wiekszosc holenderskich to dla mnie fabryczna masowka (pisze o tych ktore sa dostepne w DK, czyli pewnie najnizsza polka). Czasem kupuje kozia goude.
Czesto bedac w dobrej restauracji zamawiam sery na deser i zazwyczaj dostaje znakomite sery, pytajac kelnera gdzie mozna je kupic i najczesciej slysze odpowiedz:"sami je sprowadzamy".
Serociekawym polecam Bichel'a znanego importera win, lezacego kolo Århus, maja doskonale sery po ok. 200kr/kg (rowniez wina i inne przysmaki), niestety za daleko od Kbh; cale szczescie, ze miewa doroczne darmowe degustacje w Kbh. Lokalni moga go odwiedzac co weekend gdy ma åbent hus. Link: Bichel.dk
Tytuł: Odp: ser żółty
Wiadomość wysłana przez: turbo w 10 Maj 2011, 16:06:46
Havarti, ale czy to mozna nazwac serem?

:-)

nie no jak dla mnie to na pizzy chyba nie ma lepszego.

[Posted on: 10 Maj 2011, 16:05:06]

Emantaler z Aldika też jest ok.  ;D
Tytuł: Odp: ser żółty
Wiadomość wysłana przez: @ae@ w 11 Maj 2011, 21:30:21
Ja uwielbiam Danablue z miodem, mozna posypac orzechami wloskimi.

Wiekszosc znajomych odrzuca na sam widok  :) Dobrze ze na temat gustu i smaku sie nie dyskutuje  :)
Tytuł: Odp: ser żółty
Wiadomość wysłana przez: neletop w 11 Maj 2011, 21:58:20
Smak to rzecz
Pamietam moje pierwsze spotkanie z zoltym serem dunskim - "gamle ole"
Moj zoladek sie przewrocil po 5-u minutach. A pozniej mimo ze jadlam mietusy przez pol dnia, to i tak nie moglam zabic tego smrodu.
Ale sa tacy co sie tym serem zachwycaja.
Tytuł: Odp: ser żółty
Wiadomość wysłana przez: willy w 29 Maj 2011, 10:25:00
Kiedyś w ramach experymentu zrobiłem grzanki z takim serem - nazywał się "egoist" :D
Dom kilka dni trzeba było wietrzyć.
Tytuł: Odp: ser żółty
Wiadomość wysłana przez: jamjurand w 29 Maj 2011, 12:53:44
No to sprobuj Willy grzanke (dobry chleb wymagany) z francuskim serem kozim (takim do smarowania)+ plasterki dobrego pomidora i na to filecik albo dwa ansjosa +listki bazyli+ wino (do tego preferuje czerwone np. cabernet sauvignion z Chile czy Argentyny).
Tak sie napalilem, ze zaraz polece do Irmy kupic ser, reszta lezy i czeka :) .Dodam, ze ansjosy sa duzo tansze w Polsce.
Moja propozycja jest scisle zwiazana z pobliskim dniem wyplaty :)
Tytuł: Odp: ser żółty
Wiadomość wysłana przez: hektor_wektor w 29 Maj 2011, 14:59:43
Jakiś czas temu kupiłem w ciemno ser Klovborg w czarnym opakowaniu. Zjadłem ale nie było lekko. Trzy dni temu kupiłem jakiś inny ser w promocji i mimo szczerych chęci, głównie wynikających z pustek na koncie, chyba ser wyleci do kosza. Po prostu nie mogę. ;)
Tytuł: Odp: ser żółty
Wiadomość wysłana przez: roga w 29 Maj 2011, 15:40:47
No to sprobuj Willy grzanke (dobry chleb wymagany) z francuskim serem kozim (takim do smarowania)+ plasterki dobrego pomidora i na to filecik albo dwa ansjosa +listki bazyli+ wino (do tego preferuje czerwone np. cabernet sauvignion z Chile czy Argentyny).
Tak sie napalilem, ze zaraz polece do Irmy kupic ser, reszta lezy i czeka :) .Dodam, ze ansjosy sa duzo tansze w Polsce.
Moja propozycja jest scisle zwiazana z pobliskim dniem wyplaty :)

Albo: "mieszanke" soltørrede tomater (suszone pomidory w oleju), czosnek, salata-rucola i swieza bazylia, a zamiast sera topionego plasterek sera koziego nie topionego - nie musi byc fracuski.


[Posted on: 29 Maj 2011, 15:36:26]

Znalazlem kiedys taki przepis, ale jeszcze nie probowalem:

Forret til 4-6 personer eller som hovedret til 2 personer

4-6 skiver daggammelt brød, det kan være surdejsbrød, speltbrød eller en hvilken som helst brødtype der egner sig til at blive ristet

1 lille gedrulle, eller 1/2 stor gederulle, eksempelvis Soignon Buche, men det er ikke noget krav

1-2 kviste frisk rosmarin

skallen af 1 citron

nogle dråber olivenolie til hvert stykke brød

1-2 tsk honning pr. stykke brød

evt. en lille smule salt, smag dig frem

Skær brødet ud i tilpas tykke skiver. Fordel gedeosten på skiverne af brød, drys med citronskal og fordel et par blade rosmarin på hvert brød. Dryp nogle dråber olivenolie på  brødet og rist brødene i ovnen i en 250 grader varm ovn i ca. 15 min. Eller til brødene er blevet gyldne og osten er smeltet. Fordel honningen rundhåndet over brødene mens de er varme og lige er kommet ud af ovnen. Server med det samme.

Tytuł: Odp: ser żółty
Wiadomość wysłana przez: jamjurand w 29 Maj 2011, 17:38:25
Sadze Roga, ze przynajmniej paru forumowiczow zapisze sie natychmiast na intensywny kurs dunskiego by moc rozszyfrowac twoj przepis :)

A probowales roguefort na grzance z sauternes vin (genialne i b.drogie wino deserowe)? Serwuja to czesto na degustacji u Bichela.Mozna wpasc w nalog.

Nie widzialem jeszcze topionego koziego sera,przyznam ci sie. Topione sery to zazwyczaj desperacka proba uplynnienia niechodliwych serow, podobnie jak juz gotowy i tarty parmezan w torebce.
Tytuł: Odp: ser żółty
Wiadomość wysłana przez: willy w 04 Cze 2011, 14:35:11
Dawno temu (i nieprawda:D) mój ojciec wykonywał remont w pewnej mleczarni w Polsce. Były to czasy gdy każda mleczarnia produkowała swoje sery wg Polskiej Normy. Wg jego słów ponoć najlepsze sery były te które nie trzymały normy, za dużo bakterii np czy z jakichś innych powodów. I te właśnie sery były przerabiane na topione. Zapewne sery które się nie udały też tak kończyły, ale to już inna bajka :)
A co do powyższych przepisów to mam teraz sporo czasu na knucie (zwolniono mnie) i będę testował w miarę możliwości.
Tytuł: Odp: ser żółty
Wiadomość wysłana przez: jamjurand w 08 Cze 2011, 18:25:56
Dla zainteresowanych i kulinarnie ciekawskich, kopenhaskich forumowiczow, ktorzy okres havartii i onkel kras maja juz dawno  poza soba, polecam supermarco.dk, sklep z wloskimi przysmakami, niedaleko Fisketorvet. Ogromny wybor serow (mozna probowac), salami i szynek; ceny na pewno nizsze niz w lepszych supermarketach czy ostehandlere.
Tytuł: Odp: ser żółty
Wiadomość wysłana przez: ayme w 10 Cze 2011, 14:21:21
gorgonzola ser wloski bardzo dobry z supermarketu lub z aldi, lubie tez  kaszkawal , halumi ser owczo-kozio- krowi kupiony u arabow, super smakuje na indyjskim chlebie naan podgrzanym z piekarnika
Tytuł: Odp: ser żółty
Wiadomość wysłana przez: Edytam w 23 Cze 2011, 10:06:59
Dla mnie pewniakiem jest Gouda czy Emmentaler. Lubię też Cammembert, ale tu nie smakuje mi tak, jak polski Valbon czy Sekret Mnicha, czy Turek. Nawet President tu jest inny niż polski: opakowanie to samo, ale zrobiony "na duńską modłę", ostrzejszy. Havarti to może na pizzę rzeczywiście, jak chcemy dużo, a i tak ma się stopić, może być:)  On jest po prostu tłusty, i nic więcej.
Tytuł: Odp: ser żółty
Wiadomość wysłana przez: lilia w 24 Cze 2011, 21:54:03
Havarti 16% wcale nie jest tłusty, do zapiekania jednak znakomicie się nadaje.

Ser "Taverna" do grillowania: http://www.foodfromdenmark.dk/Default.aspx?ID=372&M=News&PID=596&NewsID=210
Ciekawa propozycja :)
Tytuł: Odp: ser żółty
Wiadomość wysłana przez: bater w 24 Cze 2011, 22:39:11
można kupić w Lidlu ser edamski np i też dobrze się topi
Tytuł: Odp: ser żółty
Wiadomość wysłana przez: jamjurand w 14 Sie 2011, 11:06:56
Polecam hiszpanski ser zolty (??) Manchego Gran Maestre z mleka owczego, wlasnie teraz w Netto 250g/35kr (tani!).