poloniainfo.dk
Ogólne => Kącik Kulinarny => Przepisy Kuchni Duńskiej => Wątek zaczęty przez: MargaretMitchell w 26 Wrz 2007, 13:12:05
-
Sos duński
Składniki:
- 1 szkl. majonezu tradycyjnego
- 4 łyżki niebieskiego sera pleśniowego (rokpol)
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1/2 szkl. śmietany 30% lub jogurtu naturalnego
- 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich
- biały pieprz
Sposób przyrządzania:
Ser zmiksować z orzechami oraz śmietaną, połączyć z majonezem, sokiem z cytryny i przyprawić pieprzem.
-
HMM,a z czy proponujes go jesc ;) kolezanko?
-
może to jest sos "duński" tak jak pabusegi są "ruskie" albo jasne pieczywo to francuski chleb, ja takowego sosu nie spozywalam jeszcze
ale fakt kilka tygodni temu prawie rozwód :D wzięłam, bo do głowy by mi nie przyszło, że obiad który ugotowałam należy podać z sosem
poddaje sie jestem znerwicowana przez uzywanie polskich znakow :o
-
Wszystko musi byc z sosem :)
Nawet kurde frytki chocby z keczupem :)
Tradycyjny schawbowy z ziemniakami - tez z sosem.
Rybka smazona - tez sosem :)
Tyle, ze ten sos na ziemniaki lub ryz... ale byc musi :)
-
Wszystko musi byc z sosem :)
.............
no nie inaczej ;D
-
Hmm!
Mi sos dunski kojarzy sie raczej z tym brazowym sosem, ktory jest podawany do pieczeni, kotlecikow.
Uzywa sie do niego zabarwiacza (robiony na bazie palonego cukru).
-
a frytki z czym wsuwacie?? z ketchupem czy majonezem??? ;D
-
z remoulada ;)
-
z remoulada ;)
to już jest przegięcie ;D
-
Kurde z sola!!!
-
to już jest przegięcie ;D
Majonez nie nadaje sie do jedzenia ale mozna z niego zrobic remoulade (http://www.dr.dk/DR2/Frilandshaven/opskrifter/2006/20060714112016.htm) ktora jest najlepsza do frytek. :)
-
Powiedz to mojemu synowi...
-
Mnie tam smakuje remulada kupiona w sklepie :), kto by tam robil, ale majonez jest podly, nawet helmans.
-
mozna jeszcze sprobowac Miracle Wip lub robic majonez samemu.
-
W Lidlu można (chyba) jeszcze kupić taki spory słoik majonezu z niebieskawą etykietą. Pyszny, smakuje zupełnie jak Miracel Wip.
Ma smak, nadaje się idealnie do jajek, przygotowania sandwicza, do frytek itd.
Z sosów przepadam za, co prawda nie duńskim ale dobrym, sosem Knorra - Bearnaise. Pasuje do sypkiego ryżu.
Pozdrawiam
-
Najlepsza remoulada jest w Niemczech :)
-
Mnie tam smakuje remulada kupiona w sklepie :), kto by tam robil, ale majonez jest podly, nawet helmans
Niedawno dowiedzialem sie, ze remoulade, ktora smakuje swietnie, robi sie z podlego majonezu. ;D
Oczywiscie ze kupuje sie w sklepie.
-
od remulady ludzie umierają .... ;)
-
W polskim Tesco jest tez sprzedawana pod nazwa dodatek do frytek. Gdzies mialam pamiatkowy egzemplarz kupiony przez rodzine.
-
Jeszcze nigdy nie jadlam remulady.
Czy to oznacza, ze nie jestem zintegrowana???
Na usprawiedliwienie dodam, ze jem sosy... ale nie do frytek :P
-
też nie jem remulady, aczkolwiek spróbowałem parę razy. Smakiem szału to nie robi więc przestałem to zajadać. Remulada zabija jeszcze gorzej jak pety ;D
-
.. jem sosy... ale nie do frytek :P
Nastepnym razem jak zrobisz mieso z sosem, np. gulasz, to zamiast kartofli zrob frytki - do goracego pierkarnika, bodajze 220 oC (inaczej ugotuja sie a nie usmaza), rzucasz frytki na blache bez smarowania tluszczem (jest we frytkach). Po 20 min. sa gotowe do jedzenia. Szybko, smacznie i nie zdrowo.
-
Mozna patrzec na zawartosc tluszczu we frytkach, bedzie troche mniej niezdrowo, a z sosow to znam swietny do poledvicy whisky sos, robiony z papryka i dodatkiem whisky.
Pamietam swoja pierwsza wpadke kulinarna , jak na obiad zrobilam steki z poledwicy wolowa, mieciutka, rozowa, mase roznych dodatkow, frytki, ryz zwarzywami, surowki i gotowane warzywa, a nie zrobilam sosu :(
Potem sie dowiedzialam, ze to byl kardynalny blad.
-
Dobry whisky Sos można dostać np w Bilce pod nazwą Jensen´s. Właściciel restauracji Jensen´s Bøfhus produkuje sporo rarytasów pod swoją nazwą. Między innymi opisany sos: http://www.jensens.com/page.asp?sideid=26&zcs=18
-
a do czego ten sos można podać ? bo do obiadu to raczej nie pasuje :)
-
W Danii pasuje, np do stekow
-
z majonezem ? najlepszy do steków jest sos Bearnaise ,mniam
-
tez lubie , ale fajnie jest czasami sprobowac czegos innego
-
sos Bearnaise ? kupiony czy zrobiony samodzielnie?
prosze o przepis
-
Ja kupuje zawsze gotowy sos Knorra.
Nie bardzo mam czas na robienie samej, ale byc moze kiedys sie skusze.
-
sos Bearnaise ? kupiony czy zrobiony samodzielnie?
prosze o przepis
ja robię z torebki knorra uważam że są bardzo dobre
-
Sos duński nazywa się tak bo jest robiony z sera pleśniowego który naj częsciej jest produkowany w dani, a przynajmniej ta odmiana sera z niebieskim nalotem jest regionalnym produktem...
-
m´najsmaczniejszy jest sos ze smacznej wołowinki albo flæskestag mmmmm