poloniainfo.dk

Ogólne => Kącik Kulinarny => Przepisy Kuchni Duńskiej => Wątek zaczęty przez: MargaretMitchell w 26 Wrz 2007, 13:12:05

Tytuł: Sos Duński
Wiadomość wysłana przez: MargaretMitchell w 26 Wrz 2007, 13:12:05
Sos duński
 
Składniki:
- 1 szkl. majonezu tradycyjnego
- 4 łyżki niebieskiego sera pleśniowego (rokpol)
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1/2 szkl. śmietany 30% lub jogurtu naturalnego
- 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich
- biały pieprz

Sposób przyrządzania:

Ser zmiksować z orzechami oraz śmietaną, połączyć z majonezem, sokiem z cytryny i przyprawić pieprzem. 
 
Tytuł: Odp: Sos Duński
Wiadomość wysłana przez: marta_malgorzata w 17 Lip 2008, 21:46:40
HMM,a z czy proponujes go jesc  ;) kolezanko?
Tytuł: Odp: Sos Duński
Wiadomość wysłana przez: Mauda w 30 Wrz 2008, 09:13:06
może to jest sos "duński" tak jak pabusegi są "ruskie" albo jasne pieczywo to francuski chleb, ja takowego sosu nie spozywalam jeszcze
ale fakt kilka tygodni temu prawie rozwód :D wzięłam, bo do głowy by mi nie przyszło, że obiad który ugotowałam należy podać z sosem

poddaje sie jestem znerwicowana przez uzywanie polskich znakow  :o
Tytuł: Odp: Sos Duński
Wiadomość wysłana przez: Jomir w 30 Wrz 2008, 09:21:18
Wszystko musi byc z sosem :)
Nawet kurde frytki chocby z keczupem :)

Tradycyjny schawbowy z ziemniakami - tez z sosem.
Rybka smazona - tez sosem :)

Tyle, ze ten sos na ziemniaki lub ryz... ale byc musi :)
Tytuł: Odp: Sos Duński
Wiadomość wysłana przez: vera w 30 Wrz 2008, 10:49:30
Wszystko musi byc z sosem :)
.............


no nie inaczej  ;D
Tytuł: Odp: Sos Duński
Wiadomość wysłana przez: neletop w 30 Wrz 2008, 11:48:11
Hmm!

Mi sos dunski kojarzy sie raczej z tym brazowym sosem, ktory jest podawany do pieczeni, kotlecikow.
Uzywa sie do niego zabarwiacza (robiony na bazie palonego cukru).
Tytuł: Odp: Sos Duński
Wiadomość wysłana przez: vera w 30 Wrz 2008, 12:05:49
a frytki z czym wsuwacie?? z ketchupem czy majonezem??? ;D
Tytuł: Odp: Sos Duński
Wiadomość wysłana przez: neletop w 30 Wrz 2008, 13:03:24
z remoulada ;)
Tytuł: Odp: Sos Duński
Wiadomość wysłana przez: vera w 30 Wrz 2008, 13:07:20
z remoulada ;)


to już jest przegięcie  ;D
Tytuł: Odp: Sos Duński
Wiadomość wysłana przez: Jomir w 30 Wrz 2008, 16:25:18
Kurde z sola!!!
Tytuł: Odp: Sos Duński
Wiadomość wysłana przez: Klingon w 30 Wrz 2008, 17:26:24
to już jest przegięcie  ;D
Majonez nie nadaje sie do jedzenia ale mozna z niego zrobic remoulade (http://www.dr.dk/DR2/Frilandshaven/opskrifter/2006/20060714112016.htm) ktora jest najlepsza do frytek. :)
Tytuł: Odp: Sos Duński
Wiadomość wysłana przez: Jomir w 30 Wrz 2008, 19:20:04
Cytat: Klingon
Majonez nie nadaje sie do jedzenia

[/quote

Powiedz to mojemu synowi...
Tytuł: Odp: Sos Duński
Wiadomość wysłana przez: kaska08 w 30 Wrz 2008, 19:20:58
Mnie tam smakuje remulada kupiona w sklepie :), kto by tam robil, ale majonez jest podly, nawet helmans.
Tytuł: Odp: Sos Duński
Wiadomość wysłana przez: neletop w 30 Wrz 2008, 20:10:06
mozna jeszcze sprobowac Miracle Wip lub robic majonez samemu.
Tytuł: Odp: Sos Duński
Wiadomość wysłana przez: Manior w 30 Wrz 2008, 20:12:35
W Lidlu można (chyba) jeszcze kupić taki spory słoik majonezu z niebieskawą etykietą. Pyszny, smakuje zupełnie jak Miracel Wip.
Ma smak, nadaje się idealnie do jajek, przygotowania sandwicza, do frytek itd.

Z sosów przepadam za, co prawda nie duńskim ale dobrym, sosem Knorra -  Bearnaise. Pasuje do sypkiego ryżu.

Pozdrawiam
Tytuł: Odp: Sos Duński
Wiadomość wysłana przez: Majkelek w 30 Wrz 2008, 20:17:14
Najlepsza remoulada jest w Niemczech :)
Tytuł: Odp: Sos Duński
Wiadomość wysłana przez: Klingon w 30 Wrz 2008, 20:55:53
Mnie tam smakuje remulada kupiona w sklepie :), kto by tam robil, ale majonez jest podly, nawet helmans
Niedawno dowiedzialem sie, ze remoulade, ktora smakuje swietnie, robi sie z podlego majonezu. ;D
Oczywiscie ze kupuje sie w sklepie.
Tytuł: Odp: Sos Duński
Wiadomość wysłana przez: vera w 01 Paź 2008, 08:30:25
od remulady ludzie umierają .... ;)
Tytuł: Odp: Sos Duński
Wiadomość wysłana przez: mala_z_Aarhus w 01 Paź 2008, 12:08:28
W polskim Tesco jest tez sprzedawana pod nazwa dodatek do frytek. Gdzies mialam pamiatkowy egzemplarz kupiony przez rodzine.
Tytuł: Odp: Sos Duński
Wiadomość wysłana przez: Jomir w 01 Paź 2008, 14:18:25
Jeszcze nigdy nie jadlam remulady.
Czy to oznacza, ze nie jestem zintegrowana???

Na usprawiedliwienie dodam, ze jem sosy... ale nie do frytek  :P
Tytuł: Odp: Sos Duński
Wiadomość wysłana przez: vera w 01 Paź 2008, 15:25:12
też nie jem remulady, aczkolwiek spróbowałem parę razy. Smakiem szału to nie robi więc przestałem to zajadać. Remulada zabija jeszcze gorzej jak pety  ;D
Tytuł: Odp: Sos Duński
Wiadomość wysłana przez: Klingon w 01 Paź 2008, 16:02:36
.. jem sosy... ale nie do frytek  :P
Nastepnym razem jak zrobisz mieso z sosem, np. gulasz, to zamiast kartofli zrob frytki - do goracego pierkarnika, bodajze 220 oC (inaczej ugotuja sie a nie usmaza), rzucasz frytki na blache bez smarowania tluszczem (jest we frytkach). Po 20 min. sa gotowe do jedzenia. Szybko, smacznie i nie zdrowo.
Tytuł: Odp: Sos Duński
Wiadomość wysłana przez: kaska08 w 01 Paź 2008, 17:27:52
Mozna patrzec na zawartosc tluszczu we frytkach, bedzie troche mniej niezdrowo, a z sosow to znam swietny do poledvicy whisky sos, robiony z papryka i dodatkiem whisky.
Pamietam swoja pierwsza wpadke kulinarna , jak na obiad zrobilam steki z poledwicy wolowa,  mieciutka, rozowa, mase roznych dodatkow, frytki, ryz  zwarzywami, surowki i gotowane warzywa, a nie zrobilam sosu :(
Potem sie dowiedzialam, ze to byl kardynalny blad.
Tytuł: Odp: Sos Duński
Wiadomość wysłana przez: Manior w 01 Paź 2008, 21:14:51
Dobry whisky Sos można dostać np w Bilce pod nazwą Jensen´s. Właściciel restauracji Jensen´s Bøfhus produkuje sporo rarytasów pod swoją nazwą. Między innymi opisany sos: http://www.jensens.com/page.asp?sideid=26&zcs=18
Tytuł: Odp: Sos Duński
Wiadomość wysłana przez: mawi w 02 Paź 2008, 22:14:04
 a  do czego ten sos można podać ? bo do obiadu to raczej nie pasuje :)
Tytuł: Odp: Sos Duński
Wiadomość wysłana przez: neletop w 02 Paź 2008, 22:17:25
W Danii pasuje, np do stekow
Tytuł: Odp: Sos Duński
Wiadomość wysłana przez: mawi w 02 Paź 2008, 22:21:04
z majonezem ? najlepszy do steków jest sos Bearnaise  ,mniam
Tytuł: Odp: Sos Duński
Wiadomość wysłana przez: neletop w 02 Paź 2008, 22:26:52
tez lubie , ale fajnie jest czasami sprobowac czegos innego
Tytuł: Odp: Sos Duński
Wiadomość wysłana przez: gosc w 12 Paź 2008, 19:12:05
 sos Bearnaise ? kupiony czy zrobiony samodzielnie?
prosze o przepis
Tytuł: Odp: Sos Duński
Wiadomość wysłana przez: neletop w 12 Paź 2008, 19:46:25
Ja kupuje zawsze gotowy sos Knorra.
Nie bardzo mam czas na robienie samej, ale byc moze kiedys sie skusze.
Tytuł: Odp: Sos Duński
Wiadomość wysłana przez: mawi w 14 Paź 2008, 19:40:07
sos Bearnaise ? kupiony czy zrobiony samodzielnie?
prosze o przepis
ja robię z torebki knorra uważam że są bardzo dobre
Tytuł: Odp: Sos Duński
Wiadomość wysłana przez: smakoszka w 03 Sty 2009, 19:09:43
Sos duński nazywa się tak bo jest robiony z sera pleśniowego który naj częsciej jest produkowany w dani, a przynajmniej ta odmiana sera z niebieskim nalotem jest regionalnym produktem...
Tytuł: Odp: Sos Duński
Wiadomość wysłana przez: liselka w 03 Maj 2009, 13:27:51
m´najsmaczniejszy jest sos ze smacznej wołowinki albo flæskestag mmmmm