poloniainfo.dk

Ogólne => Kącik Kulinarny => Przepisy Kuchni Polskiej => Wątek zaczęty przez: marta_malgorzata w 17 Lip 2008, 22:06:45

Tytuł: " kluski slaskie " - za czym tesknie w tej chwili i jak to zrobic
Wiadomość wysłana przez: marta_malgorzata w 17 Lip 2008, 22:06:45
Dzisiaj miala straszna ochote nakluski slaskie z ...czym kolwiek :D

Ja kluski slaskie robie szybko i na oko, nie mam jakichs tam proporcji, ale sie udaja

Gotuje ziemniaki, skream przez maszynke, gdy mam je juz na blacie formuje z nich kolke , ktora na oka dziele na 4 czesci, jedna czesc odsuwam, a na jej miejsce sype maki ziemniaczana i pszenna po czym dodaje jajko.
Po tym nieskomplikowanym przygotowaniu z ziemniakow , jajka i maki zaczynam wyrabiac siasto, a zniego male kluseczki z dziurka.

Do tego gulasz, lub pieczen, a moze potrawka...

Tytuł: Odp: " kluski slaskie " - za czym tesknie w tej chwili i jak to zrobic
Wiadomość wysłana przez: moni w 20 Lis 2008, 09:26:10
ja mam jeszcze prostszy sposób aczkolwiek podobny.ugotowane i posolone ziemniaki(najpierw trzeba je zmielić ja przeciskam przez sitko)podziel na 4 częsci.jedną wyjmij i w to miejsce nasyp mąki ziemniaczanej,wyrób ciasto i gotowe.smacznego.
Tytuł: Odp: " kluski slaskie " - za czym tesknie w tej chwili i jak to zrobic
Wiadomość wysłana przez: kahma w 21 Lis 2008, 01:19:20
A ja robię jeszcze prościej, ugotowane ziemniaki gniotę taką ręczną 'praską' z dziurkami w tym samym garnku, w którym się gotowały. Lekko wygładzam łyżką, wyjmuję (na chwilę) na wierzch 1/4 objętości ziemniaków, w to miejsce wsypuję mąkę ziemnaczaną i dodaję  jajko (na ok. 1,5 kg ziemniaków). Wyrabiam wszystko nadal w tym samym garnku łyżką. Potem formuję okrągłe niewielkie kluski.
Tytuł: Odp: " kluski slaskie " - za czym tesknie w tej chwili i jak to zrobic
Wiadomość wysłana przez: willy w 21 Lis 2008, 12:36:53
A dlaczego kluski śląskie nazywają się śląskie ?? Bo pabusegi ruskie wcale nie pochodzą z Rosji ;)
Tytuł: Odp: " kluski slaskie " - za czym tesknie w tej chwili i jak to zrobic
Wiadomość wysłana przez: Tula w 21 Lis 2008, 12:42:43
A dlaczego kluski śląskie nazywają się śląskie ?? Bo pabusegi ruskie wcale nie pochodzą z Rosji ;)
Ale slaskie SA ze Slaska.  Je sie je tradycyjnie z rolada i modra kapusta :)
/to pisalam ja, Zaglebianka ;)/
Tytuł: Odp: " kluski slaskie " - za czym tesknie w tej chwili i jak to zrobic
Wiadomość wysłana przez: kahma w 21 Lis 2008, 16:02:17
Mogę prosić o przepis na roladę? Dotychczas najbardziej mi smakowały z kaczką.
Tytuł: Odp: " kluski slaskie " - za czym tesknie w tej chwili i jak to zrobic
Wiadomość wysłana przez: Tula w 21 Lis 2008, 19:09:25
To juz nie ja; ja miesa nie jem. Ale jestem pewna, ze na guglu jest przepisow moc :).
Tytuł: Odp: " kluski slaskie " - za czym tesknie w tej chwili i jak to zrobic
Wiadomość wysłana przez: Klingon w 21 Lis 2008, 19:37:15
1. Nie wiem jak  to sie nazywa ale jest bardzo dobre.
Ugotowane mieso, potem zmielone i doprawione smazona cebula zawija sie w ciasto jak na kluski slaskie. Ugotowane podaje sie polane tluszczem z przysmazona cebula.

2. Do ciasta na kluski slaskie mozna tez dodac ser i podac polane maslem z przysmazona tarta bulka.

A jutro ugotuje se kluski slaskie. :)
Tytuł: Odp: " kluski slaskie " - za czym tesknie w tej chwili i jak to zrobic
Wiadomość wysłana przez: Tula w 21 Lis 2008, 19:46:57
1. Nie wiem jak  to sie nazywa ale jest bardzo dobre.
Ugotowane mieso, potem zmielone i doprawione smazona cebula zawija sie w ciasto jak na kluski slaskie. Ugotowane podaje sie polane tluszczem z przysmazona cebula.
Nazywa sie to cepeliny lub kartacze i ma litewski rodowod :).
Tytuł: Odp: " kluski slaskie " - za czym tesknie w tej chwili i jak to zrobic
Wiadomość wysłana przez: Klingon w 21 Lis 2008, 21:16:17
Nazywa sie to cepeliny lub kartacze i ma litewski rodowod :).
Tak jest, znalazlem zdjecie (http://www.panoramio.com/photo/3563738).
Tytuł: Odp: " kluski slaskie " - za czym tesknie w tej chwili i jak to zrobic
Wiadomość wysłana przez: Tula w 21 Lis 2008, 21:48:11
Ja dostalam swojego czasu przepis na REWELACYJNE wloskie kluski gnocchi:
http://www.foody.pl/strony/1/i/764.php
Najlepszy przepis to klasyczne kluski polozone na szpinaku (szpinak z mrozonki, siekany, uduszony na masle z przyprawami i czosnkiem z odrobina smietany), polane sosem z rozpuszczonego w puszce pomidorow camemberta (puszke siekanych pomidorow z ziolami wlewamy do rondla, doprowadzamy do wrzenia, dodajemy camembert pokrajany w kostke, mieszamy do rozpuszczenia).
Alez to jest pyszne...
Tytuł: Odp: " kluski slaskie " - za czym tesknie w tej chwili i jak to zrobic
Wiadomość wysłana przez: mawi w 23 Lis 2008, 18:38:54
ja czasami kupuję gotowe  gnocchi w  super - best   , w smaku przypominają  nasze kopytka
 polecam
Tytuł: Odp: " kluski slaskie " - za czym tesknie w tej chwili i jak to zrobic
Wiadomość wysłana przez: marysha w 23 Lis 2008, 20:05:38
Kluski ziemniaczane, zrobione z wymieszanych pół na pół mniej wiecej, ziemniaków ugotowanych i surowych, to nasze przepyszne polskie pyzy. Oczywiście z farszem mięsnym w środku. Chociaż przeprowadzałam kulinarne eksperymenty i nadziewałam je również farszem grzybowym i grzybowo-kapuścianym(kiszona kapusta). Każde były przepyszne.
Dzisiaj zrobiłam nasze rodzime kremówki. Żeby sobie ułatwić robotę, ciasto francuskie kupiłam gotowe, wyprodukowałam własnoręcznie jedynie krem. Są pyszne. I juz kończę, bo obawiam się że nastąpi chwila ,,były". A ja pożarłam ,,tylko" jedną.