poloniainfo.dk
Ogólne => Kącik Kulinarny => Przepisy Kuchni Polskiej => Wątek zaczęty przez: marta_malgorzata w 17 Lip 2008, 22:06:45
-
Dzisiaj miala straszna ochote nakluski slaskie z ...czym kolwiek :D
Ja kluski slaskie robie szybko i na oko, nie mam jakichs tam proporcji, ale sie udaja
Gotuje ziemniaki, skream przez maszynke, gdy mam je juz na blacie formuje z nich kolke , ktora na oka dziele na 4 czesci, jedna czesc odsuwam, a na jej miejsce sype maki ziemniaczana i pszenna po czym dodaje jajko.
Po tym nieskomplikowanym przygotowaniu z ziemniakow , jajka i maki zaczynam wyrabiac siasto, a zniego male kluseczki z dziurka.
Do tego gulasz, lub pieczen, a moze potrawka...
-
ja mam jeszcze prostszy sposób aczkolwiek podobny.ugotowane i posolone ziemniaki(najpierw trzeba je zmielić ja przeciskam przez sitko)podziel na 4 częsci.jedną wyjmij i w to miejsce nasyp mąki ziemniaczanej,wyrób ciasto i gotowe.smacznego.
-
A ja robię jeszcze prościej, ugotowane ziemniaki gniotę taką ręczną 'praską' z dziurkami w tym samym garnku, w którym się gotowały. Lekko wygładzam łyżką, wyjmuję (na chwilę) na wierzch 1/4 objętości ziemniaków, w to miejsce wsypuję mąkę ziemnaczaną i dodaję jajko (na ok. 1,5 kg ziemniaków). Wyrabiam wszystko nadal w tym samym garnku łyżką. Potem formuję okrągłe niewielkie kluski.
-
A dlaczego kluski śląskie nazywają się śląskie ?? Bo pabusegi ruskie wcale nie pochodzą z Rosji ;)
-
A dlaczego kluski śląskie nazywają się śląskie ?? Bo pabusegi ruskie wcale nie pochodzą z Rosji ;)
Ale slaskie SA ze Slaska. Je sie je tradycyjnie z rolada i modra kapusta :)
/to pisalam ja, Zaglebianka ;)/
-
Mogę prosić o przepis na roladę? Dotychczas najbardziej mi smakowały z kaczką.
-
To juz nie ja; ja miesa nie jem. Ale jestem pewna, ze na guglu jest przepisow moc :).
-
1. Nie wiem jak to sie nazywa ale jest bardzo dobre.
Ugotowane mieso, potem zmielone i doprawione smazona cebula zawija sie w ciasto jak na kluski slaskie. Ugotowane podaje sie polane tluszczem z przysmazona cebula.
2. Do ciasta na kluski slaskie mozna tez dodac ser i podac polane maslem z przysmazona tarta bulka.
A jutro ugotuje se kluski slaskie. :)
-
1. Nie wiem jak to sie nazywa ale jest bardzo dobre.
Ugotowane mieso, potem zmielone i doprawione smazona cebula zawija sie w ciasto jak na kluski slaskie. Ugotowane podaje sie polane tluszczem z przysmazona cebula.
Nazywa sie to cepeliny lub kartacze i ma litewski rodowod :).
-
Nazywa sie to cepeliny lub kartacze i ma litewski rodowod :).
Tak jest, znalazlem zdjecie (http://www.panoramio.com/photo/3563738).
-
Ja dostalam swojego czasu przepis na REWELACYJNE wloskie kluski gnocchi:
http://www.foody.pl/strony/1/i/764.php
Najlepszy przepis to klasyczne kluski polozone na szpinaku (szpinak z mrozonki, siekany, uduszony na masle z przyprawami i czosnkiem z odrobina smietany), polane sosem z rozpuszczonego w puszce pomidorow camemberta (puszke siekanych pomidorow z ziolami wlewamy do rondla, doprowadzamy do wrzenia, dodajemy camembert pokrajany w kostke, mieszamy do rozpuszczenia).
Alez to jest pyszne...
-
ja czasami kupuję gotowe gnocchi w super - best , w smaku przypominają nasze kopytka
polecam
-
Kluski ziemniaczane, zrobione z wymieszanych pół na pół mniej wiecej, ziemniaków ugotowanych i surowych, to nasze przepyszne polskie pyzy. Oczywiście z farszem mięsnym w środku. Chociaż przeprowadzałam kulinarne eksperymenty i nadziewałam je również farszem grzybowym i grzybowo-kapuścianym(kiszona kapusta). Każde były przepyszne.
Dzisiaj zrobiłam nasze rodzime kremówki. Żeby sobie ułatwić robotę, ciasto francuskie kupiłam gotowe, wyprodukowałam własnoręcznie jedynie krem. Są pyszne. I juz kończę, bo obawiam się że nastąpi chwila ,,były". A ja pożarłam ,,tylko" jedną.