poloniainfo.dk
Ogólne => Praca w Danii => Wątek zaczęty przez: madoks99 w 08 Sty 2012, 18:00:49
-
Witam :)
mam małe pytanie
czy do pracy w kuchni są potrzebne jakieś badania od lekarza ?(np w pl tzw książeczka zdrowia)
-
Jeżeli możesz pracować to znaczy że nic ci nie jest. ;D tu się ocenia na słowo a jeśli masz kłopoty językowe to na oko ;)
-
jeszcze nie pracuje - ale bardzo bym chciała
słyszałam że trzeba miec jakies badania i przejsc jakis kurs jeśli ktoś się orientuje proszę o odpowiedz
-
Checi to juz duzo,realia sa troche inne .z praca ciezko nawet w kuchni .powodzenia ;)
-
słyszałam że trzeba miec jakies badania i przejsc jakis kurs jeśli ktoś się orientuje proszę o odpowiedz
Oczywiście. Należy "odrobić" kurs o nazwie "hygiejne bevis" i zdać z tej wiedzy egzamin. Na koniec dostaniesz ładny, oficjalny certyfikat ze swoim zdjęciem ;) ;)
-
tak jak pisze vordingborg, a "hygiejne bevis" jak pisze lilia w wielu przypadkach zrobisz w pracy. Ja taki kurs mialem w godzinach pracy i wygladalo to tak ze trzy godziny mowili o rzeczach oczywistych a pozniej bez zadnych egzaminow dostalem kartonowy dyplomik ukonczenia.
-
W Polsce to trzeba zrobic kupe ,nabrac takim patyczkiem jak do lodów troche ;D tak na małego kęsa , wsadzić do pojemniczka .Potem nasikac do małego słoiczka i zanieść ten towarek do zbadania podając pani w okienku sanepidu ;D ,jak jest tutaj ??? pewnie tez trzeba cos z siebie dać :D :D
-
Tutaj seba08 nie robi się badań na kał czy mocz podpisujesz że nie jesteś nosicielem,nie miałeś w przeszłości........a jak miałeś to co.Wszystko na zasadzie deklaracji, ja pracuję z żywnością przy produkcji i wiem co piszę.
A jak coś z siebie dać to najwyżej ci z Arla: "walą gruchę do głównego zbiornika z jogurtem" ;D to z filmu cytacik ;D ;D ;D
-
Tez tak mi cos podpadalo, zwlaszcza te resteuracje niektore w Kopenhadze zwlaszcza kebabownie to pozamykane powinny byc .Dalej nie bede komentowal ;D . Co do Arla to nie wiem ale trudno sobie wyobrazic brygade robiaca wspolnie smietanke do kawy ;D
-
kebabownie to restauracje ? ??? ::)
-
Ja taki kurs mialem w godzinach pracy i wygladalo to tak ze trzy godziny mowili o rzeczach oczywistych a pozniej bez zadnych egzaminow dostalem kartonowy dyplomik ukonczenia.
Ja mialem taki kurs trzy dni, a konczyl sie egzaminem pisemnym z testem wielokrotnego wyboru.
-
dzięki za odpowiedz:)
ja mam miec jakis kurs online w pracy zakończony egzaminem
może ktoś z was miał i zechciałby opowiedziec
i czy należy się bac tego egzaminu ??
-
potrzebne jest Ci minimum sanitarne tzw. po dunsku hygiejnebevis bo bez tego nie bedziesz mogl pracowac w kuchni,ale jesli robiles takie cos w polsce to tylko przetlumacz na ang. i sprawa zalatwiona :-)
pozdrawiam
-
Ja zas kilka ladnych lat pracuje w branzy gastronomicznej (na kuchni w restauracji) i powiem szczeze ze pierwszy raz slysze o jakichs kursach gdyz nigdy tego nie robilem i nikt tego nie wymagal,w rodzinnym pieknym Naszym kraju owszem jak napisal Seba trzeba bylo cos dac od siebie do sprawdzenia w sanepidzie ;D
-
ten kto jest po szkole gastronomicznej lub handlowej ,albo przechodził w szkole kurs bhp nie ma musi tutaj przechodzić tych szkoleń ,tak było w moim przypadku (i nie musiałam nic tłumaczyć ani pokazywać )