poloniainfo.dk
Ogólne => Kącik Kulinarny => Wątek zaczęty przez: RybkaWillego w 17 Sty 2012, 12:12:05
-
Jeszcze jeden przebój naszej pani kucharki z przedszkola :) Pyszny i szybki pasztet
Składniki:
1 mała cebula
300g wątróbki z kurczaka
1 łyżka oliwy z oliwek do smażenia
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka tymianku
50g masła
sól, pieprz
Na patelni podsmażyć cebulę, czosnek i tymianek. Dodać wątróbkę i dokładnie przesmażyć mieszając od czasu do czasu. Wrzucić wszystko do blendera, dodać masło i zmiksować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Smacznego
-
A wątróbkę gdzie kupujesz?
-
Kupuję mrożoną w Føtex lub Metro.
-
ciekawy przepis , dzięki na pewno spróbuję .
-
Zanim zaczniecie uzywac te mrozone kurze watroby, to moja rada:
- namoczcie je w stanie zamrozonym w mleku z dodatkiem dzbla soku z cytryny albo mandarynki
(to niveluje te smetne karmy, mleko to pochlania)
- przejrzyjcie wszystko pod katem woreczkow zolciowych, to trzeba usunac. Jeden maly zostanie i gorycz zabije smak najbardziej delikatnego pasztetu
- ja dodaje troche orzechow zmielonych i swieza bazylie
To tez jest moj stary i ulubiony przepis na pate`
--------------------
Bravo Rybko, ze nie gnusniejesz w pologu. Zmobilizuj reszte swiezo upieczonych matek polskich bez inercji !!!
-
Hildegarda wiesz staram się jakoś przetrwać siedzenie w domu. Synek jest taki grzeczny i spokojny jak aniołek. A żeby się nie zanudzić kiedy on śpi, ja siedzę na forum albo w kuchni :)