poloniainfo.dk
Ogólne => Kącik Kulinarny => Wątek zaczęty przez: RybkaWillego w 26 Sty 2012, 20:50:10
-
Bardzo polecam pyszną zapiekankę własnego pomysłu ( dla 4 osób). Dzisiaj ją robiłam na obiad i postanowiłam podzielić się przepisem z innymi. Mojej rodzince bardzo smakuje.
Składniki:
0,5 kg łososia ( 4 filety)
2 duże cebule
ok. 750 g ziemniaków ( ja daje 7-8 szt. Średnich)
0,5 kg szpinaku ( ja daje mrożony ale można dać i świeży)
2 ząbki czosnku
gałka muszkatołowa
cytryna, sól, pieprz
Na sos beszamelowy:
4 łyżki masła
4 łyżki mąki
3 szklanki mleka
2-3 żółtka
4 łyżki startego twardego sera (np. mazdamera, cheddara, tylżyckiego)
gałka muszkatołowa, pieprz, sól
1.Filety z łososia przyprawić solą i pieprzem, a potem skropić odrobiną soku z cytryny. Zostawić na talerzu.
2.Ziemniaki lekko obgotować i pokroić w plastry.
3.Szpinak podsmażyć na patelni i dodać 2 ząbki czosnku. Przyprawić do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
4.Na patelni zeszklić cebulę pokrojoną w półksiężyce ( ja smażę ją z odrobiną Vegety ).
5.W żaroodpornym naczyniu wyłożyć na dno gotowy szpinak, następnie pokrojone ziemniaki i podsmażoną cebulę. Na samym końcu ułożyć łososia.
6.Zrobić sos beszamelowy według przepisu poniżej.
Rozpuścić masło w garnku lub w płytkim rondlu, wsypać mąkę, mieszać, aż dokładnie połączy się z tłuszczem. Po minucie smażenia zdjąć zasmażkę z ognia i rozprowadzać wlewanym po trochu zimnym mlekiem, cały czas energicznie roztrzepując zawartość garnka rózgą lub trzepaczką. Znowu postawić rondel na ogniu, wymienić rózgę na łyżkę, i nie przerywając mieszania, doprowadzić sos do wrzenia. Gotować go powolutku, cały czas mieszając, a gdy wyraźnie zgęstnieje, dodać połowę sera, doprawić szczyptą startej gałki, solą i pieprzem, wymieszać i odstawić, żeby trochę ostygł. Na koniec zahartować roztrzepane żółtka niewielką ilością gorącego sosu i wlać je powolutku do garnka, intensywnie ubijając rózgą do czasu, aż całkowicie połączą się z przygotowanym beszamelem.
7.Zapiekankę zalać sosem beszamelowym i posypać resztą sera. Piec w 200 º C przez ok 25-30 minut.
Smacznego :)
-
Chyba sprobuje - fajnie brzmi
-
A znacie Panie jakiś ciekawy przepis na krewetki??
Patrząc na przepisy w internecie nie umiem się zdecydować bo to mój pierwszy raz:):)
A nie chciałam bym popełnić jakiegoś błędu...
Dzięki wielkie, pozdrawiam.
-
Ja mam bardzo prosty i szybki przepis.
Krewetki krótko przesmażyć na rozgrzanym oleju. Dodać ugotowany makaron, czosnek i posiekaną natkę pietruszki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Bardzo szybkie i pyszne danie. Polecam :)
-
Ja mam bardzo prosty i szybki przepis.
Krewetki krótko przesmażyć na rozgrzanym oleju. Dodać ugotowany makaron, czosnek i posiekaną natkę pietruszki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Bardzo szybkie i pyszne danie. Polecam :)
Jakiś specjalny makaron, lub którego na pewno nie dodawać?
dzięki, na pewno spróbuje:)
-
Ja mam bardzo prosty i szybki przepis.
Krewetki krótko przesmażyć na rozgrzanym oleju. Dodać ugotowany makaron, czosnek i posiekaną natkę pietruszki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Bardzo szybkie i pyszne danie. Polecam :)
To chyba najtrafniejszy przepis ,nawet jest troche po dunsku ,bo na szybko , :) ale krewetki nie nadaja sie na danie bo jako takiego smaku nie posiadają dlatego ze sa jedynie dodatkiem do czegoś .Jest sporo przepisów w necie i nawet pomidorówka z krwetkami jest :) Może warto spróbować tymbardziej że to najwieksze zródło białka Zapiekane z makaronem tez moga byc niezłe zwłaszcza tygrysie po treningu lepsze niz odzywka z fotexu śmiem powiedziec
-
Zapiekanka warta grzechu, ale to trochę bomba kaloryczna jak dla mnie.
A i jedno cytryna po upieczeniu, przed zepsuje smak tej szlachetnej rybki. A jako stary wędkarz jadam rybki łososiowate tyllko na surowo.
Co do krewetek to odwrotnie , cytryna przed robieniem.
mój szybki przepis ;
kupuję mrożone shrimpy
rozmrażam, a potem suszę na ręczniku
wsypuję do pojemnika i dodaję sól, pieprz, sok z limonki, utary czosnek
po 15 min smażę na chrupkie i do tego ciemny chleb :P
można zrobić tak samo, przed smażeniem umaczać w jajku i obtaczac jak schabowe , ale liczę kalorie :(
smacznego
-
Ciekawy przepis Rybko ,zrobię ja bo dzieci lubią zapiekanki :)
A krewetki jako dodatek robie czesto podsmażone na czosnku i zalane przecierem pomidorowym. Tez szybko i smacznie :)
Albo smażone w cieście "naleśnikowym" w fondue,
albo do sałatki z makaronem ryzowym: makaron ryzowy, pomidor, Sałata, Ogórek, krewetki , malze, soja sos, chili , pieprz, sol (ten przepis mam od koleżanki Tajki )
-
Co do krewetek, to można je podać z każdym makaronem.
-
Tak, mozna, ale mi najlepiej smakuje z ryzowym,kolezanka dawala tylko duuuuzo wiecej chili :o:)
-
RybkaWillego: Katastrofa :'( Tak niszczyc tak dobra i wartosciowa (dla zdrowia) rybe. Losos sam w sobie jest tlusty, ale tluszcz ten jest zdrowy, co natomiast nie mozna powiedzec o tluszczach w tych wszystkich "dodatkach" do zapiekanki. Przychylam sie do opinii Sledzika".