poloniainfo.dk
Ogólne => Kącik Kulinarny => Przepisy Kuchni Polskiej => Wątek zaczęty przez: zakwas w 14 Lut 2009, 07:29:02
-
Zakwas na żurek:
10 łyżek mąki żytniej razowej
2 ząbki czosnku
5 ziarenek ziela angielskiego
2 listki laurowe
1,5 szklanki (375 ml) wody
Wszystkie składniki umieścić w naczyniu - szklanym lub ceramicznym. Naczynie przykryć
ściereczką i odstawić w temperaturze pokojowej na 2-3 dni.
-
ja robię trochę inaczej
1 l letniej wody
1 szklanka zmielonych płatków owsianych
1 szklanka mąki pszennej
4 ząbki czosnku
kilka ziaren ziele angielskie , 3 liście laurowe
i kawałek chleba z piekarni (takiego z zakwasu )
lub kawałek chleba razowego
to wszystko należy wymieszać i najlepiej w słoiku lub
w glinianym naczyniu bez zamykania tylko przykryć czystą ściereczką pozostawić na 5 -6 dni
ważne :
należy od czasu do czasu przemieszać .
,następnie należy go przelać przez sito i
przechowywać w słoiku szczelnie zamkniętym .
Taki zakwas może stać nawet do 1/2 roku w lodówce