poloniainfo.dk

Ogólne => Kącik Kulinarny => Wątek zaczęty przez: elleve w 15 Cze 2012, 15:58:50

Tytuł: Żelatyna
Wiadomość wysłana przez: elleve w 15 Cze 2012, 15:58:50

mam pytanie odnośnie dziwnej duńskiej żelatyny w... plasterkach :o

jak się ją rozrabia ?

czy ktoś się orientuje ile tego wynalazku muszę dać kiedy chce ubić na ciasto pół litra śmietanki?
Pozdrawiam :)
Tytuł: Odp: Żelatyna
Wiadomość wysłana przez: kingamagda w 15 Cze 2012, 18:32:55
ja jak robię śmietanowca ( na 0,5 l śmietanki 18 % ) w niecałe pół szklanki ciepłej wody lub ciepłego mleka rozpuszczam tyle plastrów żelatyny że zawsze zostają 2,3 :) musisz dobrze wymieszać aż się rozpuści i całość dodać do śmietanki. Jeśli chcesz np masę do przełożenia ciasta to rozpuść w mniejszej ilości wody lub mleka i dodaj do śmietany, poczekaj aż zacznie stężeć i dopabuse wtedy przełóż ciasto bo w przeciwnym razie może ci wsiąknąć w ciasto...
A jeśli chodzi do ubitej śmietany to może być gorzej bo jak wlejesz żelatynę to ze śmietany zrobi się woda. Ja kupuję do takiej w Polsce śmietana fix, wtedy śmietana ubita jest twardsza. Ale polecam 18 % duńską, ja ją używam do ciast :)
Pozdrawiam :)


Tytuł: Odp: Żelatyna
Wiadomość wysłana przez: Idris w 15 Cze 2012, 18:55:59
Moze troche nie w temacie, ale w Dani mozna tez kupic normalna zelatyne w proszku.
Tytuł: Odp: Żelatyna
Wiadomość wysłana przez: elleve w 15 Cze 2012, 19:23:05
Moze troche nie w temacie, ale w Dani mozna tez kupic normalna zelatyne w proszku.

... w Polskim sklepie :)

ja sprawdzałam w netto, Lidlu i fotexie i znalazłam tylko plasterki :/
Tytuł: Odp: Żelatyna
Wiadomość wysłana przez: Idris w 15 Cze 2012, 19:39:05
Nie w Bilce, Foteksie, czasem tez w Netto. Ale w dwoch pierwszych to staly asortyment. Producent Oetker.
 :)
Tytuł: Odp: Żelatyna
Wiadomość wysłana przez: kama w 15 Cze 2012, 20:27:19
Zgadza się, w Bilce, w Fotex-ie, a dziś dopatrzyłam mleko skondensowane....w Fotex-ie, obok innych produktów do ciast..
Tytuł: Odp: Żelatyna
Wiadomość wysłana przez: faja w 15 Cze 2012, 20:31:43
mam pytanie odnośnie dziwnej duńskiej żelatyny w... plasterkach :o

jak się ją rozrabia ?

czy ktoś się orientuje ile tego wynalazku muszę dać kiedy chce ubić na ciasto pół litra śmietanki?
Pozdrawiam :)
Tytuł: Odp: Żelatyna
Wiadomość wysłana przez: faja w 15 Cze 2012, 20:33:47
ja jak robię śmietanowca ( na 0,5 l śmietanki 18 % ) w niecałe pół szklanki ciepłej wody lub ciepłego mleka rozpuszczam tyle plastrów żelatyny że zawsze zostają 2,3 :) musisz dobrze wymieszać aż się rozpuści i całość dodać do śmietanki. Jeśli chcesz np masę do przełożenia ciasta to rozpuść w mniejszej ilości wody lub mleka i dodaj do śmietany, poczekaj aż zacznie stężeć i dopabuse wtedy przełóż ciasto bo w przeciwnym razie może ci wsiąknąć w ciasto...
A jeśli chodzi do ubitej śmietany to może być gorzej bo jak wlejesz żelatynę to ze śmietany zrobi się woda. Ja kupuję do takiej w Polsce śmietana fix, wtedy śmietana ubita jest twardsza. Ale polecam 18 % duńską, ja ją używam do ciast :)
Pozdrawiam :)
co to jest smietanowiec?
i nie bardzo rozumiem przepis na uzycie zelatyny dunskiej, jak ja rozpuszczasz? w jakiej ilosci wody?, co znaczy : mniejsza ilosc?