poloniainfo.dk
Ogólne => Kącik Kulinarny => Przepisy Kuchni Polskiej => Wątek zaczęty przez: RybkaWillego w 28 Cze 2012, 10:50:30
-
Przepis odkrył mój mąż, na opakowaniu papryki ostrej. Ja go wczoraj zrobiłam i wyszedł super. Warto spróbować.
Składniki:
1 kg żeberek
1 łyżeczka kakao
1 łyżka mąki
szklanka ciepłej wody
2 łyżki miodu
2łyżki 30% śmietany
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki papryki ostrej
1/2 łyżeczki mielonego kminku
1/2 łyżeczki oregano
Sposób przyrządzania:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 200ºC i piec żeberka 25 minut. Wymieszać kakao, mąkę, wodę, miód, sól i przyprawy. Powstałym sosem polać żeberka. Piec kolejne 30 minut co jakiś czas
polewając żeberka sosem. ( ja miałam bardziej mięsne żeberka, więc piekły się dłużej - ok 1h i 45 minut ). Po upieczeniu żeberka wyłożyć na półmisku a powstały sos przelać do garnka. Do sosu dodać śmietanę, zagotować i polać nim żeberka.
Smacznego :D
-
Brzmi ciekawie, tylko takie małe pytanie: gdzie dostanę surowe żeberka? Wszędzie widze tylko żeberka w sosie.
-
Ja przywiozłam trochę żeberek z Polski, ale tutaj można je kupić np w Metro.
-
Domyslam sie, ze chodzi o ten sklep: http://www.metroshop.dk/ (http://www.metroshop.dk/), ale w Odense go chyba nie ma, co nie?
-
A no nie ma. Ale tu luknij gdzie sa :
http://www.metro.dk/varehuse