poloniainfo.dk
		Ogólne => Kącik Kulinarny => Przepisy Kuchni Polskiej => Wątek zaczęty przez: RybkaWillego w 28 Cze 2012, 10:50:30
		
			
			- 
				Przepis odkrył mój mąż, na opakowaniu papryki ostrej. Ja go wczoraj zrobiłam i wyszedł super. Warto spróbować. 
 
 Składniki:
 1 kg żeberek
 1 łyżeczka kakao
 1 łyżka mąki
 szklanka ciepłej wody
 2 łyżki miodu
 2łyżki 30% śmietany
 1 łyżeczka soli
 1/2 łyżeczki papryki ostrej
 1/2 łyżeczki mielonego kminku
 1/2 łyżeczki oregano
 
 Sposób przyrządzania:
 Rozgrzać piekarnik do temperatury 200ºC i piec żeberka 25 minut. Wymieszać kakao, mąkę, wodę, miód, sól i przyprawy. Powstałym sosem polać żeberka. Piec kolejne 30 minut co jakiś czas
 polewając żeberka sosem. ( ja miałam bardziej mięsne żeberka, więc piekły się dłużej - ok 1h i 45 minut ). Po upieczeniu żeberka wyłożyć na półmisku a powstały sos przelać do garnka. Do sosu dodać śmietanę, zagotować i polać nim żeberka.
 
 Smacznego :D
- 
				Brzmi ciekawie, tylko takie małe pytanie: gdzie dostanę surowe żeberka? Wszędzie widze tylko żeberka w sosie.
			
- 
				Ja przywiozłam trochę żeberek z Polski, ale tutaj można je kupić np w Metro.
			
- 
				Domyslam sie, ze chodzi o ten sklep: http://www.metroshop.dk/ (http://www.metroshop.dk/), ale w Odense go chyba nie ma, co nie?
			
- 
				A no nie ma. Ale tu luknij gdzie sa :
 
 http://www.metro.dk/varehuse