poloniainfo.dk
Ogólne => Kącik Kulinarny => Przepisy Kuchni Polskiej => Wątek zaczęty przez: mawi w 26 Lip 2008, 00:28:41
-
Paszteciki z mięsem
pyszne !!!
Składniki
farsz:
1,5 kg mięsa wieprzowego ( boczek lub łopatka)
2 cebule ,czosnek ,majeranek ,pieprz ,sól,liść laurowy
ciasto :
10 dag drożdży
200 g śmietany 12%
200g margaryny do pieczenia
70 dag mąki (typ 550 )
2 żółtka
1 jajko
1/2 łyżeczki cukru ,łyżeczka płaska soli
Etapy przygotowania
1. Farsz mięsny : mięso ugotuj z cebulą ,liściem laurowym,ze 4 ząbki czosnku .
Następnie przemiel mięso przez maszynkę ,i przesmaż na patelni,dopraw do smaku majerankiem ,solą,pieprzem .pozostaw do ostudzenia
2. ciasto:mąkę z margaryną posiekaj dodaj śmietanę,drożdże jajko i żółtka jaj ,sól ,cukier ,zagnieć ciasto ,powinno odstawać od blatu ,wałkuj placki na blacie w formie prostokąta układaj wzdłuż wałek z mięsa zawiń końce ,aby powstał rulon ,odetnij go od reszty ciasta i pokrój go w poprzek ,uformowane paszteciki układaj w odstępach na posmarowanej tłuszczem blaszce i piecz w piekarniku w temp. ok 220*C ok 10 -15 min
-
Tyle tu pasztecikуw wiкc i ja wklejк moje ulubione. Przepis pochodzi z ksi±їki Ksi±їka Kucharska Z. Zawistowskiej
30 dag m±ki
20 dag masіa
3 їуіtka
2-3 іyїki gкstej ¶mietany
sуl
Ciasto przygotowaж w przeddzieс pieczenia. M±kк przesiaж i posiekaж z masіem, dodaж їуіtka, ¶mietanк, posoliж i zarabiaж noїem aї do chwili aї wszystkie skіadniki poі±cz± siк. Owin±ж w pergamin lub foliк i pozostawiж na noc w zimnej lodуwce. Nastкpnego dnia nakіadaж farsz, formowaж paszteciki i piec. Jak dla mnie najlepsze z farszem miкsnym ::
Скачать бесплатно видео (http://xrundel.com)