poloniainfo.dk

Ogólne => Kącik Kulinarny => Wątek zaczęty przez: movicol w 06 Lut 2013, 10:38:03

Tytuł: biały ser
Wiadomość wysłana przez: movicol w 06 Lut 2013, 10:38:03
czy mozna tu slepach kupic bialy ser? chodzi mi o ser twarogowy
Tytuł: Odp: biały ser
Wiadomość wysłana przez: AK211 w 06 Lut 2013, 10:56:03
Nie. Towar "deficytowy" ;)
Tytuł: Odp: biały ser
Wiadomość wysłana przez: faja w 06 Lut 2013, 11:10:15
czy mozna tu slepach kupic bialy ser? chodzi mi o ser twarogowy
Sera w kostce nie kupisz, ale mozesz kupic hyteost, czyli nasz serek wiejski oraz kvark, drobno zmielony, z mala zawartoscia tluszcu, swietny na serniki.
Mozesz tez sama zrobic ser podgrzewajac A38 lub Ymer, a nastepnie odsaczyc na sitku.
Smacznego  :)
Tytuł: Odp: biały ser
Wiadomość wysłana przez: aisak w 06 Lut 2013, 14:18:35
       Mozesz rowniez zrobic sam w domu: ja podgrzewam produkt  ARLA: A38 naturalny (zawartosc tluszczu, do wyboru) w tym tekturowym litrowym opakowaniu. Tzn wysoki garnek z woda na gaz, wkladam zamkniety A38 i doprowadzam do pierwszych babelkow, potem nieco zanizam plomien i tak ok 1 godziny i zostawiam po zgaszeniu do ostygniecia. Potem durszlak, gaza do wylozenia durszlaka, wycieknie serwatka, a ja mam pyszny domowy serek :).

   Mozna tez twarozek zrobic z innych produktow mlecznych, wydaje mi sie ze z tykmælk i ymer oraz ylet. Kiedys tez tak zrobilam , tylko teraz juz sobie nie przypomne z ktorego (sa podobne w smaku, gestosci i w bakteriach, heheh). Wiec moze z kazdego tez mozna :)
Tytuł: Odp: biały ser
Wiadomość wysłana przez: newbie12 w 06 Lut 2013, 16:57:30
       Mozesz rowniez zrobic sam w domu: ja podgrzewam produkt  ARLA: A38 naturalny (zawartosc tluszczu, do wyboru) w tym tekturowym litrowym opakowaniu. Tzn wysoki garnek z woda na gaz, wkladam zamkniety A38 i doprowadzam do pierwszych babelkow, potem nieco zanizam plomien i tak ok 1 godziny i zostawiam po zgaszeniu do ostygniecia. Potem durszlak, gaza do wylozenia durszlaka, wycieknie serwatka, a ja mam pyszny domowy serek :).

 

ja robie tak samo i jest pyszny  :D i do ciast i do deserow i do pabusegow leniwych
Tytuł: Odp: biały ser
Wiadomość wysłana przez: 1941 w 06 Lut 2013, 17:01:04
       Mozesz rowniez zrobic sam w domu: ja podgrzewam produkt  ARLA: A38 naturalny (zawartosc tluszczu, do wyboru) w tym tekturowym litrowym opakowaniu. Tzn wysoki garnek z woda na gaz, wkladam zamkniety A38 i doprowadzam do pierwszych babelkow, potem nieco zanizam plomien i tak ok 1 godziny i zostawiam po zgaszeniu do ostygniecia. Potem durszlak, gaza do wylozenia durszlaka, wycieknie serwatka, a ja mam pyszny domowy serek :).

   Mozna tez twarozek zrobic z innych produktow mlecznych, wydaje mi sie ze z tykmælk i ymer oraz ylet. Kiedys tez tak zrobilam , tylko teraz juz sobie nie przypomne z ktorego (sa podobne w smaku, gestosci i w bakteriach, heheh). Wiec moze z kazdego tez mozna :)

To kiedy na ten sernik?
Tytuł: Odp: biały ser
Wiadomość wysłana przez: aisak w 06 Lut 2013, 17:15:09
To kiedy na ten sernik?
Co, czestujesz ;D?
Tytuł: Odp: biały ser
Wiadomość wysłana przez: 1941 w 06 Lut 2013, 17:20:31
Co, czestujesz ;D?
Hahaha. Robic by sie musial naumiec!hahaha J e s c   lubie.
Tytuł: Odp: biały ser
Wiadomość wysłana przez: aisak w 06 Lut 2013, 17:49:18
Hahaha. Robic by sie musial naumiec!hahaha J e s c   lubie.
Chopok w Danii zes nu, musisz sie naumiec, nie ma ze boli ;D

ps. jesc kazdy lubi :P :P :P, reka do gory, kto nie marzy o serniku wiedenskim albo krakowskim albo na kruchym spodzie, albo drozdzowym, albo gotowanym, albo babcinym ;D?
Tytuł: Odp: biały ser
Wiadomość wysłana przez: 1941 w 06 Lut 2013, 17:57:11
Chopok w Danii zes nu, musisz sie naumiec, nie ma ze boli ;D

ps. jesc kazdy lubi :P :P :P, reka do gory, kto nie marzy o serniku wiedenskim albo krakowskim albo na kruchym spodzie, albo drozdzowym, albo gotowanym, albo babcinym ;D?

Dobra nie znecaj sie, i nie zsmiecajmy watku.

Tak faktycznie z tym serem to jest prawda co piszecie. Ten o ktorym bylo wyzej, drobno mielony, faktycznie nadaje sie od razu na sernik, jadlem podobno byl z niego zrobiony. Smaczny polecam ten ser.
Tytuł: Odp: biały ser
Wiadomość wysłana przez: Jomir w 06 Lut 2013, 18:31:27
Ja tez A 38 na serek przerabiam.
Tytuł: Odp: biały ser
Wiadomość wysłana przez: aisak w 06 Lut 2013, 18:46:00
Ja tez A 38 na serek przerabiam.
Madre sa te Polki, nie ;) :)?
Tytuł: Odp: biały ser
Wiadomość wysłana przez: maryo1977 w 06 Lut 2013, 20:08:48
Hej.
Ja nie marze bo jestem na diecie. Cukrowi, gazowanemu, tlustemu mowie stanowcze NIE! Od listopada do dzisiaj z przerwa na swieta 8 kg spadlem z wagi. Ostatnio przerabialem problem z twarogiem bo mam go w diecie i wlasnie dzisiaj kolega przywiozl mi okolo 10 kg z Polski.  ;D Wiec mam zapas na troche a ze towar deficytowy to uktylem go gleboko w lodowce. Pozdrawiam tych co maja dobra przemiane i tych ktorzy planuja wizyte na silowni po zimowym obzarstwie sernikami po wiedensku, hiszpansku itp, tid.
Tytuł: Odp: biały ser
Wiadomość wysłana przez: MalaCzarna w 06 Lut 2013, 20:14:26
Hej.
Twaróg...wlasnie dzisiaj kolega przywiozl mi okolo 10 kg z Polski.  ;D Wiec mam zapas na troche a ze towar deficytowy to uktylem go gleboko w lodowce. Pozdrawiam tych co maja dobra przemiane i tych ktorzy planuja wizyte na silowni po zimowym obzarstwie sernikami po wiedensku, hiszpansku itp, tid.

Dobrze ,ze się przyznałeś, że masz ser !!! Maryo już go nie masz !  ;) :D Wiem gdzie ta lodówka jest !  ;)
Tytuł: Odp: biały ser
Wiadomość wysłana przez: faja w 06 Lut 2013, 20:20:20
Ostatnio przerabialem problem z twarogiem bo mam go w diecie i wlasnie dzisiaj kolega przywiozl mi okolo 10 kg z Polski.  ;D Wiec mam zapas na troche a ze towar deficytowy to uktylem go gleboko w lodowce. .
Jak masz taki wielki zapas sera, to proponuje go umiescic w pojemniku ze slona woda, tak aby woda zakrywala ser, mozna obciazyc jakim talerzykiem, zeby nie wyplywal, ilosc soli dowolna, mozna zrobic mniej lub bardziej slony, oczywiscie tez przechowywac w lodowce, nie wiem co twoja dieta na sol, przechowuje sie naprawde dlugo, bo w lodowce i tak po jakims czasie bedzie oslizly, z zamrazarki sie kruszy.
 Gratulacje z powodu utraty wagi!.
A ja uwielbiam sernik nowojorski  ;D
Tytuł: Odp: biały ser
Wiadomość wysłana przez: maryo1977 w 06 Lut 2013, 20:21:24
No witam Pania.
Mam przeczucie, ze zanim sie znajdziesz w zasiegu lodowki to juz tylko zapach zostanie! Aczkolwiek proponuje ugode i  kostke 250 g za milczenie! :-X
Tytuł: Odp: biały ser
Wiadomość wysłana przez: 1941 w 06 Lut 2013, 20:27:13
Jak masz taki wielki zapas sera, to proponuje go umiescic w pojemniku ze slona woda, tak aby woda zakrywala ser, mozna obciazyc jakim talerzykiem, zeby nie wyplywal, ilosc soli dowolna, mozna zrobic mniej lub bardziej slony, nie wiem co twoja dieta na sol, przechowuje sie naprawde dlugo, bo w lodowce i tak po jakims czasie bedzie oslizly, z zamrazarki sie kruszy.
 Gratulacje z powodu utraty wagi!.
A ja uwielbiam sernik nowojorski  ;D

Ja Wszyngtoński :) Tylko jeszcze przepis na niego musze wymyslec. Ale pomysl chyba niezly?
A tak serio to jaki jest Nowojorczyk sernik?
Tytuł: Odp: biały ser
Wiadomość wysłana przez: 1941 w 06 Lut 2013, 20:28:51
No witam Pania.
Mam przeczucie, ze zanim sie znajdziesz w zasiegu lodowki to juz tylko zapach zostanie! Aczkolwiek proponuje ugode i  kostke 250 g za milczenie! :-X
Ja tez wiem gdzie lodowka!!! Ugoda za 250gr? Prosze! Dobra do ugody moge nieco doplacic.
Tytuł: Odp: biały ser
Wiadomość wysłana przez: maryo1977 w 06 Lut 2013, 20:30:01
Hej .
Dzieki Faja. Wlasnie zastanawialem sie jak ten ser zabezpieczyc przed intruzami i utrata walorow odzywczych i smakowych. Obecnie nie moge powiedziec gdzie go trzymam gdyz pojawily sie pewne przeslanki mowiace ze zawiazuje sie spisek ktorego  celem jest przechwycenie mojego sera. Podobno Mala Czarna stoi na czele. Moge powiedziec tylko tyle ze jak bedzie lezal w tym miejscu gdzie lezy to bedzie kruchy!!!
Pozdrawiam
Tytuł: Odp: biały ser
Wiadomość wysłana przez: MalaCzarna w 06 Lut 2013, 20:41:02
No witam Pania.
Mam przeczucie, ze zanim sie znajdziesz w zasiegu lodowki to juz tylko zapach zostanie! Aczkolwiek proponuje ugode i  kostke 250 g za milczenie! :-X
Maryo sam będziesz prosił, abym chciała twój serek zjeść  :) :D ;D Zrób mi  ;) serniczek z owocami i zalany galaretką!
Tytuł: Odp: biały ser
Wiadomość wysłana przez: maryo1977 w 06 Lut 2013, 20:47:14
Znikam z forum bo za duzo chetnych do ugody. A serka tylko 10 kg! MC mam sernik w diecie. Bardzo dobry i szybki w robocie. 180 gr sera + 2 jajka. Wymieszac, upiec na zlcisty kolor. Jesc przed snem. Hmm czyzbys planowala kolacje ze sniadaniem? ;)
A na sniadanie 150 g sera i 30 platkow owsianych z mlekiem. Wypas co?
Tytuł: Odp: biały ser
Wiadomość wysłana przez: solange w 06 Lut 2013, 21:08:12
opcja bardziej ekonomiczna, aczkolwiek wolniejsza. wymieszac litr A38 z 4 litrami mleka, odstawic w cieple miejsce na okolo 3 dni. pozniej postepowac jak juz napisano; podgrzac, na sitko, odsaczyc. gotowe  :)

w aldim ostatnio widzialam mleko z dodatkiem zywych kultur bakterii. takie mozna ukisic bez dodatkow i tez zrobic twarozek ;D
Tytuł: Odp: biały ser
Wiadomość wysłana przez: faja w 06 Lut 2013, 21:13:37
Ja Wszyngtoński :) Tylko jeszcze przepis na niego musze wymyslec. Ale pomysl chyba niezly?
A tak serio to jaki jest Nowojorczyk sernik?
Jest oczywiscie, podam przepis a w zamian oczekuje na twoj wszyngtonski  :D

Sernik Nowojorski
Rozpływa się w ustach, jest idealnie kremowy, o cytrynowym, ale nie zbyt intensywnym aromacie. Po prostu pyszny. Niewątpliwie kolejną jego zaletą jest krótki czas i łatwość wykonania.

Podaję składniki na tortownicę o średnicy 30 cm
Składniki na spód i boki:
- 300 g ciasteczek Digestive (słodko-słone ciasteczka, można je kupić w każdym supermarkecie)
- 150 g rozpuszczonego, przestudzonego masła

Składniki na masę serową:
- 1 kg kremowego, 3-krotnie zmielonego sera śmietankowego , ja uzywam kvarka
- 300 g cukru
- 4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
- 4 jajka
- skórka otarta z dużej cytryny (ok 3 płaskich łyżeczek)
- 80 ml soku z cytryny

Ze względu na to, że masa serowa jest bardzo rzadka, należy koniecznie uszczelnić tortownicę. Jak to zrobić? Zdjąć obręcz z tortownicy. Na dno położyć duży arkusz folii aluminiowej (albo 2 arkusze na krzyż). Położyć obręcz na folii i zapiąć. Folię zawinąć do góry i od zewnętrznej strony zawinąć na boki tortownicy.
Ciasteczka należy rozdrobnić blenderem lub rozkruszyć. Wymieszać ze stopionym masłem. [Może się nam wydawać, że masła jest zbyt mało, ale to tylko wrażenie ;) (okruchy powinny wyglądać jak mokry piasek). Wyłożyć dno i boki tortownicy okruchami. Wstawić na pół godziny do lodówki. Włączyć piekarnik i ustawić temperaturę na 170 stopni.
Składniki masy serowej zmiksować. Doprawić do smaku. (Uwaga: masa jest bardzo rzadka). Wylać masę serową na schłodzony spód. Przykryć papierem, aby zachować jasny kolor. Piec dopóki ser się nie zetnie (zazwyczaj zajmuje to od 1h 30 do 1h 45 minut, po godzinie zmniejszam temp. na 150 stopni - należy zatem uzbroić się w cierpliwość). Przed podaniem sernik musi spędzić przynajmniej kilka godzin w lodówce (a najlepiej całą noc).
Ostatnio podalam go z kirsebærsous, pycha. Smacznego!
Tytuł: Odp: biały ser
Wiadomość wysłana przez: Mrozik w 06 Lut 2013, 21:14:41
Jak ser w Danii to tylko A 38 :)
Tytuł: Odp: biały ser
Wiadomość wysłana przez: 1941 w 06 Lut 2013, 21:18:57
Dzieki faja bardzo!
Natomiast ten waszyngtonski to taki moj wymysl, ale tylko nazwy!, nie mam pojecia nawet jak podejsc do wymyslenia przepisu!!!
Tytuł: Odp: biały ser
Wiadomość wysłana przez: happybeti w 06 Lut 2013, 21:40:41
A moja koleżanka tu radzi sobie mieszając "skyr" z mascarpone :D.I serniczek tez super wychodzi.
Ja z duńskiego materiału jeszcze nie piekłam- jak nie "zalatwiłam sobie" tego w wiaderkach z Polski, to...hm...nie było sernika :-[ :-\
Tytuł: Odp: biały ser
Wiadomość wysłana przez: Jomir w 06 Lut 2013, 22:08:06
Dzieki faja bardzo!
Natomiast ten waszyngtonski to taki moj wymysl, ale tylko nazwy!, nie mam pojecia nawet jak podejsc do wymyslenia przepisu!!!
No! Podupusciles Faje kolego!
Tytuł: Odp: biały ser
Wiadomość wysłana przez: 1941 w 06 Lut 2013, 22:18:34
Nie calkiem, podam przepis choc nie wiem czy nie jest juz znany :Składniki

    Składniki (na tortownicę o średnicy 24cm) :
    -
    Spód :
    350 g herbatników czekoladowych [można je zastąpić maślanymi z dodatkiem 2 łyżek kakao]
    120 g masła
    -
    Karmelizowane gruszki :
    3 twarde gruszki
    2 łyżki masła
    2 łyżki cukru
    2 szczypty imbiru
    -
    Masa serowa :
    1 kg białego sera trzykrotnie mielonego
    200 g cukru pudru
    4 jajka
    3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
    ziarenka z 1 laski wanilii
    2 łyżki gęstej śmietany
    2 łyżki soku z cytryny
    -
    Wierzch :
    3-4 łyżki masy kajmakowej
    płatki lub wiórki czekoladowe

Sposób przygotowania

    Gruszki obrać i wypestkować. Pokroić na ćwiartki, a następnie każdą z ćwiartek na 4 kawałki. Masło rozgrzać na patelni i wrzucić gruszki. Posypać je 1 łyżką cukru i szczyptą imbiru. Kilka minut smażyć, a następnie odwrócić. Drugą stronę również posypać cukrem i imbirem. Gruszki smażyć do momentu, aż staną się szkliste i lekko rumiane (uważać, aby ich nie przypalić !). Gotowe gruszki przełożyć na pergamin i ostudzić.

    Masło roztopić. Ciasteczka zmielić na pył (najlepiej blenderem), dodać roztopione masło, wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wylepić dno i boki masą ciasteczkową. Na czas przygotowywania masy serowej wstawić do lodówki.

    Ser utrzeć mikserem razem z cukrem. Następnie dodać sok z cytryny, jajka, śmietanę, ziarenka i ekstrakt z wanilii. Zmiksować. Do masy serowej dodać gruszki i delikatnie wymieszać. Masę przelać do przygotowanej tortownicy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C i piec przez ok.50-55 minut.

    Upieczony sernik wystudzić, a następnie wstawić do lodówki na całą noc. Następnego dnia posmarować wierzch sernika kajmakiem i posypać wiórkami czekolady.

Smacznego! Nie wiem jaka ma nazwe, ale czmu nie waszyngtonski?
Tytuł: Odp: biały ser
Wiadomość wysłana przez: lonewolf w 06 Lut 2013, 23:26:40
Proponuje konkurs na nazwe  ;)
Tytuł: Odp: biały ser
Wiadomość wysłana przez: aisak w 07 Lut 2013, 15:34:52
Znikam z forum bo za duzo chetnych do ugody. A serka tylko 10 kg! MC mam sernik w diecie. Bardzo dobry i szybki w robocie. 180 gr sera + 2 jajka. Wymieszac, upiec na zlcisty kolor. Jesc przed snem. Hmm czyzbys planowala kolacje ze sniadaniem? ;)
A na sniadanie 150 g sera i 30 platkow owsianych z mlekiem. Wypas co?
Dieta wysokobialkowa widze ;). Tez jestem jej zwolenniczka :). Akurat ja tak lubie.
Tytuł: Odp: biały ser
Wiadomość wysłana przez: aisak w 07 Lut 2013, 15:38:40
Super przepisy chlopaki. Dzieki :)
Tytuł: Odp: biały ser
Wiadomość wysłana przez: 1941 w 07 Lut 2013, 16:53:00
Proponuje konkurs na nazwe  ;)

Zrob jakis zgrabny wstep i zaczniemy!!! Tylko co w nagrode? Ja proponuje ze zwyciezca go upiecze i nas jury zaprosi!!!!
Tytuł: Odp: biały ser
Wiadomość wysłana przez: aisak w 07 Lut 2013, 17:23:00
Zrob jakis zgrabny wstep i zaczniemy!!! Tylko co w nagrode? Ja proponuje ze zwyciezca go upiecze i nas jury zaprosi!!!!
heheh, sprytne, sprytne ;) ;D ;D ;D! To poczekam na zwyciezce ;D
Tytuł: Odp: biały ser
Wiadomość wysłana przez: AK211 w 08 Lut 2013, 11:07:49
Nie calkiem, podam przepis choc nie wiem czy nie jest juz znany :Składniki

Sernik musi być fantastyczny.. Spróbuję, po sprowadzeniu twarogu :)
Tytuł: Odp: biały ser
Wiadomość wysłana przez: Jomir w 08 Lut 2013, 16:36:59
Nie czekaj, rob serek z A38 czy czego tam i chwal sie jak wyszlo!
Tytuł: Odp: biały ser
Wiadomość wysłana przez: vordingborg w 08 Lut 2013, 18:16:02
Nie calkiem, podam przepis choc nie wiem czy nie jest juz znany :Składniki

    Składniki (na tortownicę o średnicy 24cm) :
    -
    Spód :
    350 g herbatników czekoladowych [można je zastąpić maślanymi z dodatkiem 2 łyżek kakao]
    120 g masła
    -
    Karmelizowane gruszki :
    3 twarde gruszki
    2 łyżki masła
    2 łyżki cukru
    2 szczypty imbiru
    -
    Masa serowa :
    1 kg białego sera trzykrotnie mielonego
    200 g cukru pudru
    4 jajka
    3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
    ziarenka z 1 laski wanilii
    2 łyżki gęstej śmietany
    2 łyżki soku z cytryny
    -
    Wierzch :
    3-4 łyżki masy kajmakowej
    płatki lub wiórki czekoladowe

Sposób przygotowania

    Gruszki obrać i wypestkować. Pokroić na ćwiartki, a następnie każdą z ćwiartek na 4 kawałki. Masło rozgrzać na patelni i wrzucić gruszki. Posypać je 1 łyżką cukru i szczyptą imbiru. Kilka minut smażyć, a następnie odwrócić. Drugą stronę również posypać cukrem i imbirem. Gruszki smażyć do momentu, aż staną się szkliste i lekko rumiane (uważać, aby ich nie przypalić !). Gotowe gruszki przełożyć na pergamin i ostudzić.

    Masło roztopić. Ciasteczka zmielić na pył (najlepiej blenderem), dodać roztopione masło, wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wylepić dno i boki masą ciasteczkową. Na czas przygotowywania masy serowej wstawić do lodówki.

    Ser utrzeć mikserem razem z cukrem. Następnie dodać sok z cytryny, jajka, śmietanę, ziarenka i ekstrakt z wanilii. Zmiksować. Do masy serowej dodać gruszki i delikatnie wymieszać. Masę przelać do przygotowanej tortownicy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C i piec przez ok.50-55 minut.

    Upieczony sernik wystudzić, a następnie wstawić do lodówki na całą noc. Następnego dnia posmarować wierzch sernika kajmakiem i posypać wiórkami czekolady.

Smacznego! Nie wiem jaka ma nazwe, ale czmu nie waszyngtonski?
Mniam też go uwielbiam  :) Dziwi mnie tylko fakt że kopiując cały przepis nie doczytałeś nazwy ?


Lonewolf serniczek już ma nazwę,więc konkurs wydaje się zbędny  :D
http://mojekucharzenie.blox.pl/2012/11/Waniliowy-sernik-z-karmelizowanymi-gruszkami.html
Tytuł: Odp: biały ser
Wiadomość wysłana przez: happybeti w 08 Lut 2013, 20:30:06
Mniam też go uwielbiam  :) Dziwi mnie tylko fakt że kopiując cały przepis nie doczytałeś nazwy ?


Lonewolf serniczek już ma nazwę,więc konkurs wydaje się zbędny  :D
http://mojekucharzenie.blox.pl/2012/11/Waniliowy-sernik-z-karmelizowanymi-gruszkami.html

No, ale co to za nazwa ::) :P- długa, bez fantazji ;).
Tytuł: Odp: biały ser
Wiadomość wysłana przez: lonewolf w 08 Lut 2013, 21:00:24
Vordi..nazwa rodem z WikiPedi...jakas take bezplciowa...
Wiadomo , ze chodzi o sernik..ale moglby miec jakas nazwe niekoniecznie z sernikiem w tytule...cos jak Kopiec Kreta itp,itd
Moze  go nazwac Odlot Gruchy  ;)
Tytuł: Odp: biały ser
Wiadomość wysłana przez: Reksio w 08 Lut 2013, 21:29:22
"Odlot gruchy" - nie wiem czemu ale strasznie mi to sprośnie brzmi  ;D  ;D  ;D

Jestem za  ;)
Tytuł: Odp: biały ser
Wiadomość wysłana przez: lonewolf w 08 Lut 2013, 22:10:24
Vordi? Zapytam wprost masz cos do mnie czy zaczepiasz bo sie nudzisz?
Tytuł: Odp: biały ser
Wiadomość wysłana przez: vordingborg w 08 Lut 2013, 22:17:12
No co ty na żartach się nie znasz  ;D ;D ;D ;D
Tytuł: Odp: biały ser
Wiadomość wysłana przez: lonewolf w 08 Lut 2013, 22:24:54
Sorry Vordi..ostatni tydzien mnie dobil wiec i wisielczy humor :-X mam
Tytuł: Odp: biały ser
Wiadomość wysłana przez: vordingborg w 08 Lut 2013, 22:48:17
No mi też nie było lekko więc uszanujmy to  ???
Tytuł: Odp: biały ser
Wiadomość wysłana przez: lonewolf w 08 Lut 2013, 22:51:58
Powrzucamy sobie w nastepnym tyg ok? ;)
Tytuł: Odp: biały ser
Wiadomość wysłana przez: vordingborg w 08 Lut 2013, 22:53:59
OK do usług  ;D ;D ;D
Tytuł: Odp: biały ser
Wiadomość wysłana przez: lonewolf w 08 Lut 2013, 22:58:12
Najgorzej bedzie zaczac... :D
Tytuł: Odp: biały ser
Wiadomość wysłana przez: vordingborg w 08 Lut 2013, 23:01:52
HA HA masz kolegów amatorów  ;D ;D ;D
Tytuł: Odp: biały ser
Wiadomość wysłana przez: lonewolf w 08 Lut 2013, 23:24:26
 >:( Uzasadnij
Tytuł: Odp: biały ser
Wiadomość wysłana przez: happybeti w 09 Lut 2013, 05:16:11
HA HA masz kolegów amatorów  ;D ;D ;D

 ??? ??? ??? ??.Że niby o co chodzi?
Tytuł: Odp: biały ser
Wiadomość wysłana przez: faja w 09 Lut 2013, 09:20:30
Bialy mielony serek ma tez inna nazwe: fromage frais, nie tylko kvark.
Tytuł: Odp: biały ser
Wiadomość wysłana przez: 1941 w 09 Lut 2013, 13:55:53
HA HA masz kolegów amatorów  ;D ;D ;D

Zgadza sie, jesli chodzi o kuchnie jestem zupelnie kucharz teoretyk. Jesli o to Ci chodzilo?