poloniainfo.dk
Ogólne => Kącik Kulinarny => Wątek zaczęty przez: movicol w 06 Lut 2013, 10:38:03
-
czy mozna tu slepach kupic bialy ser? chodzi mi o ser twarogowy
-
Nie. Towar "deficytowy" ;)
-
czy mozna tu slepach kupic bialy ser? chodzi mi o ser twarogowy
Sera w kostce nie kupisz, ale mozesz kupic hyteost, czyli nasz serek wiejski oraz kvark, drobno zmielony, z mala zawartoscia tluszcu, swietny na serniki.
Mozesz tez sama zrobic ser podgrzewajac A38 lub Ymer, a nastepnie odsaczyc na sitku.
Smacznego :)
-
Mozesz rowniez zrobic sam w domu: ja podgrzewam produkt ARLA: A38 naturalny (zawartosc tluszczu, do wyboru) w tym tekturowym litrowym opakowaniu. Tzn wysoki garnek z woda na gaz, wkladam zamkniety A38 i doprowadzam do pierwszych babelkow, potem nieco zanizam plomien i tak ok 1 godziny i zostawiam po zgaszeniu do ostygniecia. Potem durszlak, gaza do wylozenia durszlaka, wycieknie serwatka, a ja mam pyszny domowy serek :).
Mozna tez twarozek zrobic z innych produktow mlecznych, wydaje mi sie ze z tykmælk i ymer oraz ylet. Kiedys tez tak zrobilam , tylko teraz juz sobie nie przypomne z ktorego (sa podobne w smaku, gestosci i w bakteriach, heheh). Wiec moze z kazdego tez mozna :)
-
Mozesz rowniez zrobic sam w domu: ja podgrzewam produkt ARLA: A38 naturalny (zawartosc tluszczu, do wyboru) w tym tekturowym litrowym opakowaniu. Tzn wysoki garnek z woda na gaz, wkladam zamkniety A38 i doprowadzam do pierwszych babelkow, potem nieco zanizam plomien i tak ok 1 godziny i zostawiam po zgaszeniu do ostygniecia. Potem durszlak, gaza do wylozenia durszlaka, wycieknie serwatka, a ja mam pyszny domowy serek :).
ja robie tak samo i jest pyszny :D i do ciast i do deserow i do pabusegow leniwych
-
Mozesz rowniez zrobic sam w domu: ja podgrzewam produkt ARLA: A38 naturalny (zawartosc tluszczu, do wyboru) w tym tekturowym litrowym opakowaniu. Tzn wysoki garnek z woda na gaz, wkladam zamkniety A38 i doprowadzam do pierwszych babelkow, potem nieco zanizam plomien i tak ok 1 godziny i zostawiam po zgaszeniu do ostygniecia. Potem durszlak, gaza do wylozenia durszlaka, wycieknie serwatka, a ja mam pyszny domowy serek :).
Mozna tez twarozek zrobic z innych produktow mlecznych, wydaje mi sie ze z tykmælk i ymer oraz ylet. Kiedys tez tak zrobilam , tylko teraz juz sobie nie przypomne z ktorego (sa podobne w smaku, gestosci i w bakteriach, heheh). Wiec moze z kazdego tez mozna :)
To kiedy na ten sernik?
-
To kiedy na ten sernik?
Co, czestujesz ;D?
-
Co, czestujesz ;D?
Hahaha. Robic by sie musial naumiec!hahaha J e s c lubie.
-
Hahaha. Robic by sie musial naumiec!hahaha J e s c lubie.
Chopok w Danii zes nu, musisz sie naumiec, nie ma ze boli ;D
ps. jesc kazdy lubi :P :P :P, reka do gory, kto nie marzy o serniku wiedenskim albo krakowskim albo na kruchym spodzie, albo drozdzowym, albo gotowanym, albo babcinym ;D?
-
Chopok w Danii zes nu, musisz sie naumiec, nie ma ze boli ;D
ps. jesc kazdy lubi :P :P :P, reka do gory, kto nie marzy o serniku wiedenskim albo krakowskim albo na kruchym spodzie, albo drozdzowym, albo gotowanym, albo babcinym ;D?
Dobra nie znecaj sie, i nie zsmiecajmy watku.
Tak faktycznie z tym serem to jest prawda co piszecie. Ten o ktorym bylo wyzej, drobno mielony, faktycznie nadaje sie od razu na sernik, jadlem podobno byl z niego zrobiony. Smaczny polecam ten ser.
-
Ja tez A 38 na serek przerabiam.
-
Ja tez A 38 na serek przerabiam.
Madre sa te Polki, nie ;) :)?
-
Hej.
Ja nie marze bo jestem na diecie. Cukrowi, gazowanemu, tlustemu mowie stanowcze NIE! Od listopada do dzisiaj z przerwa na swieta 8 kg spadlem z wagi. Ostatnio przerabialem problem z twarogiem bo mam go w diecie i wlasnie dzisiaj kolega przywiozl mi okolo 10 kg z Polski. ;D Wiec mam zapas na troche a ze towar deficytowy to uktylem go gleboko w lodowce. Pozdrawiam tych co maja dobra przemiane i tych ktorzy planuja wizyte na silowni po zimowym obzarstwie sernikami po wiedensku, hiszpansku itp, tid.
-
Hej.
Twaróg...wlasnie dzisiaj kolega przywiozl mi okolo 10 kg z Polski. ;D Wiec mam zapas na troche a ze towar deficytowy to uktylem go gleboko w lodowce. Pozdrawiam tych co maja dobra przemiane i tych ktorzy planuja wizyte na silowni po zimowym obzarstwie sernikami po wiedensku, hiszpansku itp, tid.
Dobrze ,ze się przyznałeś, że masz ser !!! Maryo już go nie masz ! ;) :D Wiem gdzie ta lodówka jest ! ;)
-
Ostatnio przerabialem problem z twarogiem bo mam go w diecie i wlasnie dzisiaj kolega przywiozl mi okolo 10 kg z Polski. ;D Wiec mam zapas na troche a ze towar deficytowy to uktylem go gleboko w lodowce. .
Jak masz taki wielki zapas sera, to proponuje go umiescic w pojemniku ze slona woda, tak aby woda zakrywala ser, mozna obciazyc jakim talerzykiem, zeby nie wyplywal, ilosc soli dowolna, mozna zrobic mniej lub bardziej slony, oczywiscie tez przechowywac w lodowce, nie wiem co twoja dieta na sol, przechowuje sie naprawde dlugo, bo w lodowce i tak po jakims czasie bedzie oslizly, z zamrazarki sie kruszy.
Gratulacje z powodu utraty wagi!.
A ja uwielbiam sernik nowojorski ;D
-
No witam Pania.
Mam przeczucie, ze zanim sie znajdziesz w zasiegu lodowki to juz tylko zapach zostanie! Aczkolwiek proponuje ugode i kostke 250 g za milczenie! :-X
-
Jak masz taki wielki zapas sera, to proponuje go umiescic w pojemniku ze slona woda, tak aby woda zakrywala ser, mozna obciazyc jakim talerzykiem, zeby nie wyplywal, ilosc soli dowolna, mozna zrobic mniej lub bardziej slony, nie wiem co twoja dieta na sol, przechowuje sie naprawde dlugo, bo w lodowce i tak po jakims czasie bedzie oslizly, z zamrazarki sie kruszy.
Gratulacje z powodu utraty wagi!.
A ja uwielbiam sernik nowojorski ;D
Ja Wszyngtoński :) Tylko jeszcze przepis na niego musze wymyslec. Ale pomysl chyba niezly?
A tak serio to jaki jest Nowojorczyk sernik?
-
No witam Pania.
Mam przeczucie, ze zanim sie znajdziesz w zasiegu lodowki to juz tylko zapach zostanie! Aczkolwiek proponuje ugode i kostke 250 g za milczenie! :-X
Ja tez wiem gdzie lodowka!!! Ugoda za 250gr? Prosze! Dobra do ugody moge nieco doplacic.
-
Hej .
Dzieki Faja. Wlasnie zastanawialem sie jak ten ser zabezpieczyc przed intruzami i utrata walorow odzywczych i smakowych. Obecnie nie moge powiedziec gdzie go trzymam gdyz pojawily sie pewne przeslanki mowiace ze zawiazuje sie spisek ktorego celem jest przechwycenie mojego sera. Podobno Mala Czarna stoi na czele. Moge powiedziec tylko tyle ze jak bedzie lezal w tym miejscu gdzie lezy to bedzie kruchy!!!
Pozdrawiam
-
No witam Pania.
Mam przeczucie, ze zanim sie znajdziesz w zasiegu lodowki to juz tylko zapach zostanie! Aczkolwiek proponuje ugode i kostke 250 g za milczenie! :-X
Maryo sam będziesz prosił, abym chciała twój serek zjeść :) :D ;D Zrób mi ;) serniczek z owocami i zalany galaretką!
-
Znikam z forum bo za duzo chetnych do ugody. A serka tylko 10 kg! MC mam sernik w diecie. Bardzo dobry i szybki w robocie. 180 gr sera + 2 jajka. Wymieszac, upiec na zlcisty kolor. Jesc przed snem. Hmm czyzbys planowala kolacje ze sniadaniem? ;)
A na sniadanie 150 g sera i 30 platkow owsianych z mlekiem. Wypas co?
-
opcja bardziej ekonomiczna, aczkolwiek wolniejsza. wymieszac litr A38 z 4 litrami mleka, odstawic w cieple miejsce na okolo 3 dni. pozniej postepowac jak juz napisano; podgrzac, na sitko, odsaczyc. gotowe :)
w aldim ostatnio widzialam mleko z dodatkiem zywych kultur bakterii. takie mozna ukisic bez dodatkow i tez zrobic twarozek ;D
-
Ja Wszyngtoński :) Tylko jeszcze przepis na niego musze wymyslec. Ale pomysl chyba niezly?
A tak serio to jaki jest Nowojorczyk sernik?
Jest oczywiscie, podam przepis a w zamian oczekuje na twoj wszyngtonski :D
Sernik Nowojorski
Rozpływa się w ustach, jest idealnie kremowy, o cytrynowym, ale nie zbyt intensywnym aromacie. Po prostu pyszny. Niewątpliwie kolejną jego zaletą jest krótki czas i łatwość wykonania.
Podaję składniki na tortownicę o średnicy 30 cm
Składniki na spód i boki:
- 300 g ciasteczek Digestive (słodko-słone ciasteczka, można je kupić w każdym supermarkecie)
- 150 g rozpuszczonego, przestudzonego masła
Składniki na masę serową:
- 1 kg kremowego, 3-krotnie zmielonego sera śmietankowego , ja uzywam kvarka
- 300 g cukru
- 4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
- 4 jajka
- skórka otarta z dużej cytryny (ok 3 płaskich łyżeczek)
- 80 ml soku z cytryny
Ze względu na to, że masa serowa jest bardzo rzadka, należy koniecznie uszczelnić tortownicę. Jak to zrobić? Zdjąć obręcz z tortownicy. Na dno położyć duży arkusz folii aluminiowej (albo 2 arkusze na krzyż). Położyć obręcz na folii i zapiąć. Folię zawinąć do góry i od zewnętrznej strony zawinąć na boki tortownicy.
Ciasteczka należy rozdrobnić blenderem lub rozkruszyć. Wymieszać ze stopionym masłem. [Może się nam wydawać, że masła jest zbyt mało, ale to tylko wrażenie ;) (okruchy powinny wyglądać jak mokry piasek). Wyłożyć dno i boki tortownicy okruchami. Wstawić na pół godziny do lodówki. Włączyć piekarnik i ustawić temperaturę na 170 stopni.
Składniki masy serowej zmiksować. Doprawić do smaku. (Uwaga: masa jest bardzo rzadka). Wylać masę serową na schłodzony spód. Przykryć papierem, aby zachować jasny kolor. Piec dopóki ser się nie zetnie (zazwyczaj zajmuje to od 1h 30 do 1h 45 minut, po godzinie zmniejszam temp. na 150 stopni - należy zatem uzbroić się w cierpliwość). Przed podaniem sernik musi spędzić przynajmniej kilka godzin w lodówce (a najlepiej całą noc).
Ostatnio podalam go z kirsebærsous, pycha. Smacznego!
-
Jak ser w Danii to tylko A 38 :)
-
Dzieki faja bardzo!
Natomiast ten waszyngtonski to taki moj wymysl, ale tylko nazwy!, nie mam pojecia nawet jak podejsc do wymyslenia przepisu!!!
-
A moja koleżanka tu radzi sobie mieszając "skyr" z mascarpone :D.I serniczek tez super wychodzi.
Ja z duńskiego materiału jeszcze nie piekłam- jak nie "zalatwiłam sobie" tego w wiaderkach z Polski, to...hm...nie było sernika :-[ :-\
-
Dzieki faja bardzo!
Natomiast ten waszyngtonski to taki moj wymysl, ale tylko nazwy!, nie mam pojecia nawet jak podejsc do wymyslenia przepisu!!!
No! Podupusciles Faje kolego!
-
Nie calkiem, podam przepis choc nie wiem czy nie jest juz znany :Składniki
Składniki (na tortownicę o średnicy 24cm) :
-
Spód :
350 g herbatników czekoladowych [można je zastąpić maślanymi z dodatkiem 2 łyżek kakao]
120 g masła
-
Karmelizowane gruszki :
3 twarde gruszki
2 łyżki masła
2 łyżki cukru
2 szczypty imbiru
-
Masa serowa :
1 kg białego sera trzykrotnie mielonego
200 g cukru pudru
4 jajka
3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
ziarenka z 1 laski wanilii
2 łyżki gęstej śmietany
2 łyżki soku z cytryny
-
Wierzch :
3-4 łyżki masy kajmakowej
płatki lub wiórki czekoladowe
Sposób przygotowania
Gruszki obrać i wypestkować. Pokroić na ćwiartki, a następnie każdą z ćwiartek na 4 kawałki. Masło rozgrzać na patelni i wrzucić gruszki. Posypać je 1 łyżką cukru i szczyptą imbiru. Kilka minut smażyć, a następnie odwrócić. Drugą stronę również posypać cukrem i imbirem. Gruszki smażyć do momentu, aż staną się szkliste i lekko rumiane (uważać, aby ich nie przypalić !). Gotowe gruszki przełożyć na pergamin i ostudzić.
Masło roztopić. Ciasteczka zmielić na pył (najlepiej blenderem), dodać roztopione masło, wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wylepić dno i boki masą ciasteczkową. Na czas przygotowywania masy serowej wstawić do lodówki.
Ser utrzeć mikserem razem z cukrem. Następnie dodać sok z cytryny, jajka, śmietanę, ziarenka i ekstrakt z wanilii. Zmiksować. Do masy serowej dodać gruszki i delikatnie wymieszać. Masę przelać do przygotowanej tortownicy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C i piec przez ok.50-55 minut.
Upieczony sernik wystudzić, a następnie wstawić do lodówki na całą noc. Następnego dnia posmarować wierzch sernika kajmakiem i posypać wiórkami czekolady.
Smacznego! Nie wiem jaka ma nazwe, ale czmu nie waszyngtonski?
-
Proponuje konkurs na nazwe ;)
-
Znikam z forum bo za duzo chetnych do ugody. A serka tylko 10 kg! MC mam sernik w diecie. Bardzo dobry i szybki w robocie. 180 gr sera + 2 jajka. Wymieszac, upiec na zlcisty kolor. Jesc przed snem. Hmm czyzbys planowala kolacje ze sniadaniem? ;)
A na sniadanie 150 g sera i 30 platkow owsianych z mlekiem. Wypas co?
Dieta wysokobialkowa widze ;). Tez jestem jej zwolenniczka :). Akurat ja tak lubie.
-
Super przepisy chlopaki. Dzieki :)
-
Proponuje konkurs na nazwe ;)
Zrob jakis zgrabny wstep i zaczniemy!!! Tylko co w nagrode? Ja proponuje ze zwyciezca go upiecze i nas jury zaprosi!!!!
-
Zrob jakis zgrabny wstep i zaczniemy!!! Tylko co w nagrode? Ja proponuje ze zwyciezca go upiecze i nas jury zaprosi!!!!
heheh, sprytne, sprytne ;) ;D ;D ;D! To poczekam na zwyciezce ;D
-
Nie calkiem, podam przepis choc nie wiem czy nie jest juz znany :Składniki
Sernik musi być fantastyczny.. Spróbuję, po sprowadzeniu twarogu :)
-
Nie czekaj, rob serek z A38 czy czego tam i chwal sie jak wyszlo!
-
Nie calkiem, podam przepis choc nie wiem czy nie jest juz znany :Składniki
Składniki (na tortownicę o średnicy 24cm) :
-
Spód :
350 g herbatników czekoladowych [można je zastąpić maślanymi z dodatkiem 2 łyżek kakao]
120 g masła
-
Karmelizowane gruszki :
3 twarde gruszki
2 łyżki masła
2 łyżki cukru
2 szczypty imbiru
-
Masa serowa :
1 kg białego sera trzykrotnie mielonego
200 g cukru pudru
4 jajka
3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
ziarenka z 1 laski wanilii
2 łyżki gęstej śmietany
2 łyżki soku z cytryny
-
Wierzch :
3-4 łyżki masy kajmakowej
płatki lub wiórki czekoladowe
Sposób przygotowania
Gruszki obrać i wypestkować. Pokroić na ćwiartki, a następnie każdą z ćwiartek na 4 kawałki. Masło rozgrzać na patelni i wrzucić gruszki. Posypać je 1 łyżką cukru i szczyptą imbiru. Kilka minut smażyć, a następnie odwrócić. Drugą stronę również posypać cukrem i imbirem. Gruszki smażyć do momentu, aż staną się szkliste i lekko rumiane (uważać, aby ich nie przypalić !). Gotowe gruszki przełożyć na pergamin i ostudzić.
Masło roztopić. Ciasteczka zmielić na pył (najlepiej blenderem), dodać roztopione masło, wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wylepić dno i boki masą ciasteczkową. Na czas przygotowywania masy serowej wstawić do lodówki.
Ser utrzeć mikserem razem z cukrem. Następnie dodać sok z cytryny, jajka, śmietanę, ziarenka i ekstrakt z wanilii. Zmiksować. Do masy serowej dodać gruszki i delikatnie wymieszać. Masę przelać do przygotowanej tortownicy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C i piec przez ok.50-55 minut.
Upieczony sernik wystudzić, a następnie wstawić do lodówki na całą noc. Następnego dnia posmarować wierzch sernika kajmakiem i posypać wiórkami czekolady.
Smacznego! Nie wiem jaka ma nazwe, ale czmu nie waszyngtonski?
Mniam też go uwielbiam :) Dziwi mnie tylko fakt że kopiując cały przepis nie doczytałeś nazwy ?
Lonewolf serniczek już ma nazwę,więc konkurs wydaje się zbędny :D
http://mojekucharzenie.blox.pl/2012/11/Waniliowy-sernik-z-karmelizowanymi-gruszkami.html
-
Mniam też go uwielbiam :) Dziwi mnie tylko fakt że kopiując cały przepis nie doczytałeś nazwy ?
Lonewolf serniczek już ma nazwę,więc konkurs wydaje się zbędny :D
http://mojekucharzenie.blox.pl/2012/11/Waniliowy-sernik-z-karmelizowanymi-gruszkami.html
No, ale co to za nazwa ::) :P- długa, bez fantazji ;).
-
Vordi..nazwa rodem z WikiPedi...jakas take bezplciowa...
Wiadomo , ze chodzi o sernik..ale moglby miec jakas nazwe niekoniecznie z sernikiem w tytule...cos jak Kopiec Kreta itp,itd
Moze go nazwac Odlot Gruchy ;)
-
"Odlot gruchy" - nie wiem czemu ale strasznie mi to sprośnie brzmi ;D ;D ;D
Jestem za ;)
-
Vordi? Zapytam wprost masz cos do mnie czy zaczepiasz bo sie nudzisz?
-
No co ty na żartach się nie znasz ;D ;D ;D ;D
-
Sorry Vordi..ostatni tydzien mnie dobil wiec i wisielczy humor :-X mam
-
No mi też nie było lekko więc uszanujmy to ???
-
Powrzucamy sobie w nastepnym tyg ok? ;)
-
OK do usług ;D ;D ;D
-
Najgorzej bedzie zaczac... :D
-
HA HA masz kolegów amatorów ;D ;D ;D
-
>:( Uzasadnij
-
HA HA masz kolegów amatorów ;D ;D ;D
??? ??? ??? ??.Że niby o co chodzi?
-
Bialy mielony serek ma tez inna nazwe: fromage frais, nie tylko kvark.
-
HA HA masz kolegów amatorów ;D ;D ;D
Zgadza sie, jesli chodzi o kuchnie jestem zupelnie kucharz teoretyk. Jesli o to Ci chodzilo?