poloniainfo.dk
Ogólne => Kącik Kulinarny => Wątek zaczęty przez: zpatentem w 09 Maj 2013, 20:35:43
-
Obecnie pelny sezon w Danii, kazdy powinien to zaliczyc; jutro robie z tego zupe :)
W Danii uwazany za jadalny chwast.
http://waltanie.blox.pl/2013/04/Lesne-zbieractwo-dziki-czosnek.html
Faja juz tez o tym pisala:
www.poloniainfo.dk/forum/index.php/topic,1033142.0.html
-
Wlasnie spozywam ta zupe z bulka z emmerys (znakomite) i Cloudybay z Nowej Zelandii, zupa jest b.dobra, pojutrze sprobuje ta z krewetkami:
http://jolascooking.com/przepisy/2013/4/27/byskawiczna-zupa-z-czosnku-niedwiedziego
kupilem mnostwo padajacego juz nieco skladnika u "opalonego" za 40 kr. B.dobra inwestycja imho, forumowicze z domowymi "gadami" i obowiazkowymi z tym zwiazanymi spacerami, moga to teraz zbierac za darmo na polanach i w poblizu lasow.
-
Sezon na ramsløg juz sie prawie konczy, wiec trzeba sie spieszyc, liscie sie zbiera przed kwitnieniem, pozniej sa twarde i gorzkie.
W tym roku zjadam sie pesto z ramsløg.
Robimy jak pesto z pietruszki czy bazylii: wrzucamy do miksera pokrojone liscie, oliwe z oliwek, sol, kawalek wyszorowanej cytryny ze skorka, dodajemy orzeszki piniowe, lub pestki ze slonecznika, ser parmezan i na chlebek, do makaronu, i szybko robimy nastepna porcje, bo tamta zniknela :)
Ja robie tez bez orzeszkow i sera, jako dip do salatek i smarowidlo do chleba.
Smacznego!
W Risskov pelno tego. :)
-
Sezon na ramsløg juz sie prawie konczy, wiec trzeba sie spieszyc, liscie sie zbiera przed kwitnieniem, pozniej sa twarde i gorzkie.
W tym roku zjadam sie pesto z ramsløg.
Robimy jak pesto z pietruszki czy bazylii: wrzucamy do miksera pokrojone liscie, oliwe z oliwek, sol, kawalek wyszorowanej cytryny ze skorka, dodajemy orzeszki piniowe, lub pestki ze slonecznika, ser parmezan i na chlebek, do makaronu, i szybko robimy nastepna porcje, bo tamta zniknela :)
Ja robie tez bez orzeszkow i sera, jako dip do salatek i smarowidlo do chleba.
Smacznego!
W Risskov pelno tego. :)
fajna nowosc, jak dla mnie, cos co lubie i musze koniecznie sprobowac. dzieki :)
-
Faja,
Mrozisz to na zime? Jak?
-
W tym roku zamrozilam troche lisci, ale jeszcze nie probowalam co z tego wyjdzie, jaki bedzie smak.
Troche tez ususzylam w piekarniku, temp. 60stopni z termoobiegiem, ale trzeba usunac lodyzki, bo liscie susza sie szybko, a te sa dlugo wilgotne. Zrobilam tez troche pesto do sloiczkow i zapasteryzowalam, ale kolor nie taki jak swieze. Uwazam, ze jest to po prostu roslina sezonowa, ale jaka zdrowa!. Witaminy C ma 20 razy wiecej niz cytryna , zreszta co bede pisac, tutaj link: http://eradycator.salon24.pl/78459,czosnek-niedzwiedzi-allium-ursinum-poprawia-krazenie-wspomaga.
W Danii nie jest pod ochrona.
-
Vit C jest bardzo podatna na utlenianie - pasteryzacja i suszenie niszczy ja prawie w zupelnosci.
-
Vit C jest bardzo podatna na utlenianie - pasteryzacja i suszenie niszczy ja prawie w zupelnosci.
wiem, ale przeciez caly rok mozna kupic serki almette i inne z czosnkiemm niedzwiedzim, pewnie tez suzonym :)
-
A co to ma wspólnego z wit C ?
-
A co to ma wspólnego z wit C ?
;D ;D ;D
Sie czepiasz... ;) ;D
-
Raport
Zrobilem 3 zupy i najlepsza byla ta najbardziej prosta z pierwszgo postu, te inne byly jak normalne warzynowe (a po polsku: warzywne?), krewetki to zawracanie glowy, imo. Jeszcze 2 dni temu kupilem piekny ramsløg w warzywniaku na Blågårdsgade 2200N, ktora ta ulice powinno sie odwiedzic bo tam sa orientalne kafejki, loppemarket i mozna tez byc swiadkiem westernu z ostra strzelanina :)
-
Ja probowalam po prostu na kanapce z szynka. Pychota!
I na dodatek "czlowiek nie zabija oddechem " przez nastepne 3 dni ;D ;D ;D
-
Wlasnie w Irmie kupilem swiezy ramsløg :)
-
A mi właściciel domu powiedział o zakątku w ogrodzie, gdzie to-to rośnie ;D.
Więc jak masz ochote, znów możemy "swieżą dostawę " zrobić, tylko musze się wywiedziec, kiedy jakiś wyjazd do Kbh mają :).
-
I u mnie w ogrodzie to to sie rozplenilo :)
-
A mi właściciel domu powiedział o zakątku w ogrodzie, gdzie to-to rośnie ;D.
Więc jak masz ochote, znów możemy "swieżą dostawę " zrobić, tylko musze się wywiedziec, kiedy jakiś wyjazd do Kbh mają :).
Ja za to bede w Waszych okolicach za 3 tygodnie, wiec jakby co to Zpata i swoja :) dostawe odbiore :)
-
Dziekuje kolezanki!!! :)
Trzeba jakies nowe zupy sprobowac i na pewno pesto wg. przepisu faji tylko nie mam jeszcze miksera :)
https://www.foedevarestyrelsen.dk/SiteCollectionDocuments/25_PDF_word_filer%20til%20download/06kontor/Gode%20r%C3%A5d/R%C3%A5d%20om%20ramsl%C3%B8g.pdf
-
Ja za to bede w Waszych okolicach za 3 tygodnie, wiec jakby co to Zpata i swoja :) dostawe odbiore :)
O, widzisz ! :D
I to jest słuszna koncepcja ;D !
2, a nawet 3 w jednym ;) !
-
Dla mieszkancow Århus i okolic: las w Risskov jest zielony od czosnku!
Ze zbiorem trzeba sie spieszyc, liscie sa jadalne przed zakwitnieciem roslin. :)
Ubiegloroczne proby konserwacji czosnku nie zdaly egzaminu, kto pozna smak swiezego, nie zadowoli sie przetworem, jest to po prostu roslna sezonowa i trzeba sie nia cieszyc. :)
-
Jest ogromna liczba przepisow na pesto, tapenady,salatki, bulki czy zupy powinnismy sie wymieniac "recenzjami" np.: "a moj maz powiedzial, ze nie jest krolikiem i tego badziewia nie bedzie jadl", czy burek (piesek) "podprowadzil salatke" i nabral tyle energii, ze musze teraz na ekstra spacery zasuwac :)
-
Hm...czyli trzba się spieszyć...wszystko wokół kwitnie na wyścigi, "jak głupie", to i czosnek pewnie w tym roku się pospieszy... :-\
-
Powiedz mu, ze musi poczekac 3 tygodnie!
-
Powiedzcie mi jak smakuje ten czosnek w porównaniu do takiego zwykłego? :)
Pozdrawiam
-
Juz po ptokach, musisz czekac do marca 2015. Jest nieco lagodniejszy i duzo bardziej dyskretny :) niz czosnek troche tam tez mozna wyczuc dymke. Raz sprobujesz i wpadniesz w nalog (przypuszczam).
-
Powiedzcie mi jak smakuje ten czosnek w porównaniu do takiego zwykłego?
Ramsløg to liscie, używane do sałatek, mies, ma lagodniejszy smak i na wiosne jest zrodlem witamin i mineralow
Ramsløg kwitnie teraz pieknie na bialo w naszym lesie, wspanialy miodowy zapach.
Niedlugo las zacznie pachniec czosnkiem, gdy rosliny zaczna umierac, a moze przygotowywac sie do przyszlorocznego zycia. :)
Mysle, ze zrobiliście miodek lub syrop z mniszka, mælkebøtte, teraz możemy robic i pic sok z lisci mniszka i pokrzywy.
Można wykorzystać do tego sokowirowke. :) Jutro robie po raz pierwszy sok z mniszka.
Może nie smakuje za bardzo, ale jak się doda troszkę innego soku, albo miodku i cytryny.
Już zaczyna kwitnac czarny bez, hyldebær, wiec jeśli chcecie ochronić swoja rodzine przed przeziębieniami czas pomyslec o zrobienieniu soku, może nazwałbym to syropem, ja nie stosuje cukru, ale stevie, lub ksylitol, cukier brzozowy, ważne dla tych co licza kalorie.
Milego wieczorku
-
Faja, chyba trzeba zalozyc Ci wlasny "Kacik Fai".
Super pomysy i przepisy.
Oczwiscie taki ignorant jak ja ani jednego nie wykorzystal do tej pory, ale zawsze sobie solennie obiecuje, ze tym razem juz na pewno :)
-
Dziekuje Jomir za mile słowa. :)
Zdrowa zywnoscia interesuje się moja dorosla corcia i ona mi podsyła przepisy na zdrowe cudowności, bo sama nie ma czasu na przygotowanie. I mamuska targa to z Danii do Polski.
Jak Twoja corcia pojdzie do szkoły, to tez będziesz robic hyldebærsaft, a na inne rzeczy pewnie znajdziesz czas jak corcia dorosnie.
Milego weekendu zycze. :)