poloniainfo.dk
Ogólne => Kącik Kulinarny => Wątek zaczęty przez: Habaki w 01 Paź 2013, 22:09:43
-
Jak w temacie poszukuję dobrego masła ewentualnie margaryny do pieczenia ciast. Większość z którymi miałam styczność była z większym lub mniejszym dodatkiem soli. Na kanapki w porządku ale do ciast zupełnie się nie nadaje. Będę wdzięczna za pomoc.
-
Hm, przyznam szczerze, ze właśnie specjalnie do pieczenia chomikuję polskie lub niemieckie masło ;).
Jest tez Lurpak "czerwony", ale osobiście jeszcze go nie kupowałam, więc na ile jest naprawdę niesolony, nie powiem.
Zastrzegam, że ja tu , w Danii, niezbyt długo, więc moge wszystkich produktów nie znać i ktoś bardziej kompetentny może podpowie ;)
-
Oma Bage nie mylić z Amo-nadaje się doskonale i jest doskonałym substytutem polskiej Kasi Basi itp.Jeśli chodzi o masło to każde jest słone mniej lub bardziej..Lurpak niebieski jest najbardziej słony czerwony tez nie najlepszy.. ja masło długo kupowałam do kremów w Polsce i mroziłam albo w sklepie polskim się zaopatrywałam.Pozostaje jeszcze inne wyjście a mianowicie przyzwyczaić się:-) Ja już od dwóch lat robię metrowca czy krem do karpatki na tym duńskim tylko wtedy masło kupuje w Fakcie takie najtańsze bo ono jest według mnie naj mniej słone.Kazdy palce liże i pyta jak ja to robię;-)
A swoja droga jeśli ktoś zna masełko mało słone chętnie skorzystam z namiaru:-)
-
Wspomniana wyżej Oma
-
MOj maz dodaje do pieczenia plynna margaryne. NIby jest troche solona, ale nie czuc w ciescie.
-
Niby na tym "Lidlowskim" jest napisane "letsaltet", ale jak dla mnie to ono i tak dośc słone.
-
Ja kupuje niesolony Lurpak, uważam, że bardzo dobrze nadaje się np do kremów http://www.lurpak.com/dk/our-products/lurpak-usaltet-smr/ (http://www.lurpak.com/dk/our-products/lurpak-usaltet-smr/)
-
Kazdy normalny (nie discount) supermarket powinien miec usaltet smør; Irma, rodzina Brugsenow, Føtex czy Superbest.
https://www.google.dk/search?newwindow=1&site=&source=hp&q=usaltet+sm%C3%B8r&oq=usaltet&gs_l=hp.1.5.0l9.2052.4804.0.12342.7.6.0.1.1.0.55.281.6.6.0....0...1c.1.27.hp..0.7.287.WetfqN82U9A
-
Czerwony Lurpak jest niesolony. Sa jeszcze ekologiczne niesolone masla, np czerwone Thise.
-
Jak w temacie poszukuję dobrego masła ewentualnie margaryny do pieczenia ciast. Większość z którymi miałam styczność była z większym lub mniejszym dodatkiem soli. Na kanapki w porządku ale do ciast zupełnie się nie nadaje. Będę wdzięczna za pomoc.
A próbowałaś ??? Mnie również się tak wydawało, a po upieczeniu okazało się, że smak jest fantastyczny.
Soli w cieście nie czuć, ma znakomitą równowagę.. Ba, lepszych tart, niż ze zwyczajnego solonego masła - jeszcze nigdy nie piekłam! ( A wiem co mówię, bo owoce obrodziły w ogrodzie znakomicie ).
-
Tak jest, by zrownowazyc smak slodki/czekoladowy/karmelowy , lub go podkreslic, dodaje sie do deserow szczypte soli. Stary babciny sposob ;)
-
Moim zdaniem, do pieczenia można użyć spokojnie solonego masła, jednak do kremu już nie za bardzo. A przynajmniej mnie taki krem nie smakuje.
-
Moja zona piecze baaardzo duzo ciast i czesto i kupujemy Lurpaka czerwonego w Remie.Nigdy nie zawiodl :)
-
Bardzo, dziękuję za wszelkie podpowiedzi :). Hmmm... z Lurpakiem czerwonym niestety się nie spotkałam jednak będę szukać. Trzeba będzie wypróbować wszystkie po kolei i wybrać najlepsze :]. Tak, próbowałam piec z tymi "solonymi" masełkami i to jednak nie to. Szykuję się do tortu, a do kremu potrzeba masełko i dlatego poszukuję tych bez soli :]
-
A wizyta w polskim sklepie nie wchodzi w gre?
Slyszalam tez, ze wiele osob robi zakupy tutaj: www.dodomku.pl
Ponoc szybko dostarczaja.
Teraz zimno na dworze, to maselko przezyje podroz.
-
Niestety polskiego sklepu nie mam w zasięgu :] a szkoda bo od dawna marzy mi się ptasie mleczko :). A jechać 200 km po samo masełko :) to czyste szaleństwo;). Wypróbuję te duńskie, któreś na 100% będzie się nadawać :]
-
Albo sprobuj jak juz napisalam www.dodomku.pl to na ptasie sie zalapiesz.
ja nie probowalam tego sklepu, ale kiedys byla dyskusja na forum i wiele osob bylo zadowolonych z uslug tego sklepu internetowego.
-
To chyba bedzie dla Ciebie, Habaki, interesujace :).
W Esbjerg otwarlo sie cos ciekawego-polski sklepik. Sa na fejsbuku:
https://www.facebook.com/pages/P%C3%B8lsehytten-hos-Mad-Mos/222818537843387
Adres w Esbjerg: Kirkegade 12.
Tak sie polecaja na fejsie, brzmi smakowicie, moze i maselka tam maja :):
"Witam!
Zapraszam do Esbjerg
Polecamy swieze pabusegi (ruskie, z kapusta i grzybami oraz miesem), krokiety (z kapusta i grzybami oraz miesem). Produkty bez srodkkow konserwujacych, mozna smialo je okreslic mianem domowych
Poza tym wspaniale kielbasy i wedliny prosto z Polski. Najwyzszej jakosci. Miedzy innymi: marynowana szynka, marynowany schab, baleron wiejski tradycyjnie wedzony, szynka babuni, pasztet z pieca i inne...
W swojej oferice mamy rowniez kaszanke, kielbase grilowa, biala parzona, franfuterki no i nasze polskie parowki
Wspolpracujemy tylko ze sprawdzonymi rzezniami: Poliwczak (Myslowice), Nik-Pol (Bobrowniki), Wolarek (Liszki) oraz Tarczynski.
Wychodzac na przeciw oczekiwaniom naszych klientow poszerzylismy asortyment o takie dobra jak: majonez winiary i kielecki, musztardy z Kamisa, zurawine z Rolnika oraz Lowicza, a takze kapuste kiszona i kiszone ogorki."
-
Jest tez opcja poproszenia o drobne zakupy kabusewców busów kursujacych do Polski.