poloniainfo.dk
Regionalne => Odense => Wątek zaczęty przez: pieki w 16 Sie 2008, 09:15:52
-
siemka do wszystkich z nyborga co myślicie o polskich bułkach ;D prosze o opinie bo jest to morzliwe produkcja bułek
-
A czemu nie polski chleb ? Jak dla mnie tutejsze bulki sa calkiem OK
-
Ile ludzi, tyle gustów.. z kolei ja uważam,że chleb ,niemal jak polski, jest do kupienia choćby w Bilce..
A co do bułek,cóż, rzeczywiście uważam,że są ohydne- miękkie i gumowe... Ale wystarczy kupić bułki do odpieku, które zresztą w Polsce są odpiekane "na gotowo" w każdym niemal markecie i mamy to samo.
Nie ma tych tradycyjnych, drożdżowych z"przedziałkiem pośrodku".
Ale ja właściwie niemal nie jadam pieczywa,więc moja wypowiedz nie ma większego znaczenia..
-
A ja uważam, że Polskie bułki z przedziałkiem są najlepsze. Wczoraj przyjechał do mnie tata z Polski i przywiózł ich całą reklamówkę.
Pycha :P :P
-
lilla te bułki z supermarketu które się wypikuje w sklepie są dobre zaraz po upieczeniu ,potem robią się gumowe. Najgorszy syf jaki jadłam ,
Bułka z przedziałkiem nazywa się poznańska , mi brakuje wrocławskich zwykłych bułek i drożdżówek . Robiłam przez jakiś okres drożdżówki z makiem i nawet dobrze się sprzedawały , tylko ja robiłam sama masę dodawałam też marcepan zamiast aromatu (były pyszne)
Chleb Polski żeby tu produkować trzeba by było sprowadzić mąkę żytnią i dobrego piekarza co zrobi dobry zakwas . (mąka duńska jest za słaba )
-
mawi, jeśli ktoś wychodzi z takim pomysłem, to chyba ma takie możliwości.
Co do odpiekanych bułek.. cóż, ale to to samo, co dostaniesz w polskim markecie..
Wypiekałaś drożdzówki ?! Rany, gdzie..? Bo mnie akurat też tutaj najbardziej tego brakuje.. Dzisaij zresztą obiecałam sobie kupić drożdże i upiec placek, bo zawsze kiedy tutaj jestem, nachodzi mnie ochota na coś w ten deseń.. :-[
-
hejka a ja tam sobie sam wypiekam polski chleb, mam dostęp do pieca dzieki znajomemu anglikowie ktory siedzi tu juz 15 lat i twierdzi ze dania to jest to, pozdrawiam
-
siemka ja też sam robie sobie chleb i jest całkiem całkiem a bułki odpiekane w markecikach czy te gotowe do odpieku to nie to samo.
-
Muszę się pochwalić, że przez przypadek znalazłem "polski chleb" !
Otóż można ten wypiek kupić w sklepie arabskim na osiedlu Bøgeparken (chyba nr 240) w Odense.
Jak do tej pory to chyba ten chleb najbardziej przypomina mi zarówno w konsystencji jak i w smaku
polski, pszenny chleb. Pieką go Turcy w Niemczech. Kosztuje 14 kr. za pokrojony bochenek - 1 kg.
Ma chyba z tydzień ważności. Trzyma sie ładnie.
Jak widzicie na załączonych obrazkach - połowę już zjadłem. :D
Pozdrowienia
-
hej, ja znalazłam bardzo dobre pieczywo, moze nie poskie, ale o wiele lepsze od tego co mozna kupic w piekarniach dunskich, czy marketach. Wypiekane sa codziennie swieze bułki czy raczej buły-podłuzne podobne w kształcie do bagietek, oraz chleb. jesli ktos mieszka w okolicy Rodovre proponuje sprobowac, adres Pizzeria Matador, Deamningevej 66, Rodovre(100metrów od stacji Hvidovre)
-
Manior, ten chlebek można kupić także w innych tureckich sklepach. Jest choćby na osiedlu przy Finlandsvej w Vejle. Za 15kr.
-
A czemu nie polski chleb ? Jak dla mnie tutejsze bulki sa calkiem OK
A czemu nie polski chleb ? - poprostu dlatego, ze jest niejadalny w porownaniu do np. koldhævede kærnerugbrød. Bulek nie jadam to nie wiem.
-
Nie moglem sie powstrzymac, sorry i pisze o pieczywie w stolicy :)
Znany kucharz dunski Bo Bech sprzedaje we wlasnej piekarni znakomity i dosc tani, jasny chleb ( tylko jeden rodzaj chleba). Kopenhaga, Store Kongensgade nr ok. 60 na przeciwko jednego ze sklepow slynnej i chyba najlepszej sieci piekarni w Kbh, Van Hauen. Chleb u Van Hauena jest ekologiczny i b.drogi, niestety mozna wpasc w nalog, polecam fransk bøndebrød, a z razowcow græskærkernerugbrød i sønderjysk groft med kerner. Dobry jasny chleb (rowniez fransk bøndebrød) produkuje tez Tranion do kupienia m.in. w niektorych føtex i superbest sklepach.
Glowna zaleta powyzszych wypiekow jest dluga zywotnosc z zachowaniem zapachu i smaku.
-
witam a ja mam propozycje jak ktos ma możliwości odpieku to ja z chęcia pomogę jestem piekarzem z 20 letnim starzem i z chęcia pomogę stworzyć chlebuś o niezapomnianym smaku i aromacie jestem z kraka więc precelki tez wchodzą pod uwagę .pozdrawiam
-
A czy mozesz dac przepis na precelki? W dziale kulinarnym :)
-
W piekarni w Odense na rogu Dalumvej i Skovalleen jest dostępny tzw polski chleb wiejski (Polsk landsbrød) - polecam
-
Dobrze wiedziec, dzieki ;D
-
Opisana piekarnia jest zamknięta w poniedziałki. Byłem tam dziś w pobliżu więc kupiłem "polsk landbrød"
Gdyby nie nazwa, to nie zorientowałbym się, że to polski chleb. :)
Ostro posypany mąką. Sypało się z niego przy krojeniu i jedzeniu na wszystkie strony.
Smak dobry, raczej bezzapachowy. Cena 21,50.
Acha, nawiązując do innego wątku na forum, to niestety - "brudne łapy" bez rękawiczek obsługują w tej piekarni.
Dziewczynie upadła jakaś moneta na podłogę. Zręcznie ją podniosła, zapakowała do kasy i obsługiwała dalej... ;D
Pozdrawiam