poloniainfo.dk

Regionalne => Odense => Wątek zaczęty przez: pieki w 16 Sie 2008, 09:15:52

Tytuł: polskie bułki
Wiadomość wysłana przez: pieki w 16 Sie 2008, 09:15:52
siemka do wszystkich z  nyborga co myślicie o polskich bułkach  ;D prosze o opinie bo jest to morzliwe produkcja bułek
Tytuł: Odp: polskie bułki
Wiadomość wysłana przez: yoursoul w 16 Sie 2008, 09:31:55
A czemu nie polski chleb ? Jak dla mnie tutejsze bulki sa calkiem OK
Tytuł: Odp: polskie bułki
Wiadomość wysłana przez: lilia w 16 Sie 2008, 10:28:35
Ile ludzi, tyle gustów.. z kolei ja uważam,że chleb ,niemal jak polski, jest do kupienia choćby w Bilce..
A co do bułek,cóż, rzeczywiście uważam,że są ohydne- miękkie i gumowe... Ale wystarczy kupić bułki do odpieku, które zresztą w Polsce są odpiekane "na gotowo" w każdym niemal markecie i mamy to samo.
Nie ma tych tradycyjnych, drożdżowych z"przedziałkiem pośrodku".

Ale ja właściwie niemal nie jadam pieczywa,więc moja wypowiedz nie ma większego znaczenia..
Tytuł: Odp: polskie bułki
Wiadomość wysłana przez: RybkaWillego w 16 Sie 2008, 17:34:57
A ja uważam, że Polskie bułki z przedziałkiem są najlepsze. Wczoraj przyjechał do mnie tata z Polski i przywiózł ich całą reklamówkę.
Pycha :P :P
Tytuł: Odp: polskie bułki
Wiadomość wysłana przez: mawi w 17 Sie 2008, 07:38:59
lilla te bułki z supermarketu  które się wypikuje w sklepie są dobre  zaraz po upieczeniu ,potem robią się gumowe. Najgorszy syf jaki jadłam ,
Bułka z przedziałkiem  nazywa się poznańska , mi brakuje  wrocławskich zwykłych bułek i drożdżówek . Robiłam przez jakiś okres drożdżówki z makiem   i nawet dobrze się sprzedawały , tylko ja robiłam sama masę  dodawałam też marcepan zamiast  aromatu (były pyszne)
Chleb Polski żeby tu produkować trzeba by było sprowadzić mąkę żytnią i dobrego piekarza co zrobi dobry zakwas . (mąka duńska jest za słaba )
Tytuł: Odp: polskie bułki
Wiadomość wysłana przez: lilia w 17 Sie 2008, 17:51:44
mawi, jeśli ktoś wychodzi z takim pomysłem, to chyba ma takie możliwości.
Co do odpiekanych bułek.. cóż, ale to to samo, co dostaniesz w polskim markecie..

Wypiekałaś drożdzówki ?! Rany, gdzie..? Bo mnie akurat też tutaj najbardziej tego brakuje.. Dzisaij zresztą obiecałam sobie kupić drożdże i upiec placek, bo zawsze kiedy tutaj jestem, nachodzi mnie ochota na coś w ten deseń.. :-[
Tytuł: Odp: polskie bułki
Wiadomość wysłana przez: chleb w 22 Sie 2008, 12:41:01
hejka a ja tam sobie sam wypiekam polski chleb, mam dostęp do pieca dzieki znajomemu anglikowie ktory siedzi tu juz 15 lat i twierdzi ze dania to jest to, pozdrawiam
Tytuł: Odp: polskie bułki
Wiadomość wysłana przez: anioł22 w 06 Wrz 2008, 09:53:57
siemka ja też sam robie sobie chleb i jest całkiem  całkiem a bułki odpiekane w markecikach czy te gotowe do odpieku to nie to samo.
Tytuł: Odp: polskie bułki
Wiadomość wysłana przez: Manior w 05 Cze 2009, 21:05:32
Muszę się pochwalić, że przez przypadek znalazłem "polski chleb" !
Otóż można ten wypiek kupić w sklepie arabskim na osiedlu Bøgeparken (chyba nr 240) w Odense.
Jak do tej pory to chyba ten chleb najbardziej przypomina mi zarówno w konsystencji jak i w smaku
polski, pszenny chleb. Pieką go Turcy w Niemczech. Kosztuje 14 kr. za pokrojony bochenek - 1 kg.
Ma chyba z tydzień ważności. Trzyma sie ładnie.
Jak widzicie na załączonych obrazkach - połowę już zjadłem.  :D

Pozdrowienia
Tytuł: Odp: polskie bułki
Wiadomość wysłana przez: marcellina26102 w 05 Cze 2009, 22:38:45
hej, ja znalazłam bardzo dobre pieczywo, moze nie poskie, ale o wiele lepsze od tego co mozna kupic w piekarniach dunskich, czy marketach. Wypiekane sa codziennie swieze bułki czy raczej buły-podłuzne podobne w kształcie do bagietek, oraz chleb. jesli ktos mieszka w okolicy Rodovre proponuje sprobowac, adres Pizzeria Matador, Deamningevej 66, Rodovre(100metrów od stacji Hvidovre)
Tytuł: Odp: polskie bułki
Wiadomość wysłana przez: lilia w 06 Cze 2009, 08:42:18
Manior, ten chlebek można kupić także w innych tureckich sklepach.  Jest choćby  na osiedlu przy Finlandsvej w Vejle. Za 15kr.
Tytuł: Odp: polskie bułki
Wiadomość wysłana przez: roga w 06 Cze 2009, 09:40:29
A czemu nie polski chleb ? Jak dla mnie tutejsze bulki sa calkiem OK

A czemu nie polski chleb ? - poprostu dlatego, ze jest niejadalny w porownaniu do np. koldhævede kærnerugbrød. Bulek nie jadam to nie wiem.
Tytuł: Odp: polskie bułki
Wiadomość wysłana przez: jamjurand w 06 Cze 2009, 11:46:11
Nie moglem sie powstrzymac, sorry i pisze o pieczywie w stolicy :)
Znany kucharz dunski Bo Bech sprzedaje we wlasnej piekarni znakomity i dosc tani, jasny chleb ( tylko jeden rodzaj chleba). Kopenhaga, Store Kongensgade nr ok. 60 na przeciwko jednego ze sklepow slynnej i chyba najlepszej sieci piekarni w Kbh, Van Hauen. Chleb u Van Hauena jest ekologiczny i b.drogi, niestety mozna wpasc w nalog, polecam fransk bøndebrød, a z razowcow græskærkernerugbrød i sønderjysk groft med kerner. Dobry jasny chleb (rowniez fransk bøndebrød) produkuje tez Tranion do kupienia m.in. w niektorych føtex i superbest sklepach.
Glowna zaleta powyzszych wypiekow jest dluga zywotnosc z zachowaniem zapachu i smaku.
Tytuł: Odp: polskie bułki
Wiadomość wysłana przez: pomysł w 25 Lip 2009, 15:25:17
witam a ja mam propozycje jak ktos ma możliwości odpieku to ja z chęcia pomogę jestem piekarzem z 20 letnim starzem i z chęcia pomogę stworzyć chlebuś o niezapomnianym smaku i aromacie jestem z kraka więc precelki tez wchodzą pod uwagę .pozdrawiam
Tytuł: Odp: polskie bułki
Wiadomość wysłana przez: madzialenasz w 25 Lip 2009, 15:39:29
A czy mozesz dac przepis na precelki? W dziale kulinarnym :)
Tytuł: Odp: polskie bułki
Wiadomość wysłana przez: Zaan w 11 Paź 2009, 22:59:13
W piekarni w Odense na rogu Dalumvej i Skovalleen jest dostępny tzw polski chleb wiejski (Polsk landsbrød) - polecam
Tytuł: Odp: polskie bułki
Wiadomość wysłana przez: neletop w 12 Paź 2009, 09:12:20
Dobrze wiedziec, dzieki  ;D
Tytuł: Odp: polskie bułki
Wiadomość wysłana przez: Manior w 13 Paź 2009, 23:27:40
Opisana piekarnia jest zamknięta w poniedziałki. Byłem tam dziś w pobliżu więc kupiłem "polsk landbrød"
Gdyby nie nazwa, to nie zorientowałbym się, że to polski chleb.  :)
Ostro posypany mąką. Sypało się z niego przy krojeniu i jedzeniu na wszystkie strony.
Smak dobry, raczej bezzapachowy. Cena 21,50.

Acha, nawiązując do innego wątku na forum, to niestety - "brudne łapy" bez rękawiczek obsługują w tej piekarni.
Dziewczynie upadła jakaś moneta na podłogę. Zręcznie ją podniosła, zapakowała do kasy i obsługiwała dalej...  ;D

Pozdrawiam