poloniainfo.dk

Ogólne => Kącik Kulinarny => Przepisy Kuchni Duńskiej => Wątek zaczęty przez: mala_z_Aarhus w 16 Sie 2008, 16:38:37

Tytuł: kuchnia dunska
Wiadomość wysłana przez: mala_z_Aarhus w 16 Sie 2008, 16:38:37
6 przepisow dot. kuchni dunskiej, w tym 3 "kontrowersyjne".

Skleroza.

http://www.mojeprzepisy.pl/Przepisy/kuchnia_dunska/1/
Tytuł: Odp: kuchnia dunska
Wiadomość wysłana przez: mawi w 10 Mar 2009, 19:45:26
te przepisy nie pasują mi do duńskich, po pierwsze  nie widziałam żeby gospodyni w Danii używała tłuczka do rozbijania mięsa , po drugie  frikadelle  od kiedy są z polędwicy wołowej (barbarzyństwo, przecież to najdroższe mięso ) , mięso wieprzowe . I podstawa  czym się różnią od polskich to  Duńczycy dodają  mleko  tu jest już bardziej zbliżony przepis podany http://www.spangshus.dk/dpi/wpprzepisy.htm
 a tu z duńskiej strony http://www.divxit.dk/frikadeller.html

[Posted on: 10 Marzec  2009, 19:43:12]

 mielone na mleku są  smaczniejsze , bardziej soczyste .polecam
Tytuł: Odp: kuchnia dunska
Wiadomość wysłana przez: mala_z_Aarhus w 11 Mar 2009, 10:08:55
Ostrzegalam: kontrowersyjne.

Moja byla tesciowa miala tluczek do miesa, chociaz mowila, ze nie uzywa zbyt czesto.
Tytuł: Odp: kuchnia dunska
Wiadomość wysłana przez: Jomir w 11 Mar 2009, 14:50:06
Do frikadeli dodaje sie tez maki zamiast rozmoczonej bulki wedlug polskiego przepisu.
Ja tez wole dunskie frikadele od polskich mielonych.
CHocby z tego powdu, ze frikadeli nie musze sama robic, bo robi je maz :)

A piekny tluczek do miesa kupilam tu w Danii.... ale fakty, tylko ja go uzywam, moj maz nie wiedzial nawet do czego mi on :) znaczy sie ten tluczek nie maz :)
Tytuł: Odp: kuchnia dunska
Wiadomość wysłana przez: mawi w 11 Mar 2009, 17:55:17
jak ja robiłam schabowe to znajomy się dziwił dlaczego ja tak "niszczę to mięso"
Tytuł: Odp: kuchnia dunska
Wiadomość wysłana przez: jamjurand w 11 Mar 2009, 18:19:08
Nie wolno do przepisow podchodzic niewolniczo; nalezy sprobowac, zracjonalizowac, a pozniej uparcie eksperymentowac.
Z mielonego miesa mozna robic farsbrød; szybko, latwo, za kazdym razem z roznorakimi dodatkami (moje ulubione to feta, ziarna slonecznika, groszek,fasolka). Polecam mielone mieso jagniecia (hakket lammekød) . A poza ty nikt nigdy nie zrobi tak dobrych frikadeli jak tesciowa, ona przeciez trenuje regularnie i pilnie od 50 lat  :)
Tytuł: Odp: kuchnia dunska
Wiadomość wysłana przez: Jomir w 11 Mar 2009, 18:54:36
Oj, przepraszam :) nikt nie robi takich dobrych frikadeli jak moj maz.
Tytuł: Odp: kuchnia dunska
Wiadomość wysłana przez: willy w 11 Mar 2009, 20:12:42
A ja to co ??
Ja robie najlepsze :D
Tytuł: Odp: kuchnia dunska
Wiadomość wysłana przez: RybkaWillego w 11 Mar 2009, 20:28:28
A moja znajoma dunka do frykadelków dodawała płatki owsiane. Może byłoby to i smaczne gdyby ona nie przesadzała z ich ilością ( na 1kg  mięsa dawała 1kg płatków). Kotlety wychodziły jej dlatego bardzo twarde.

Poza tym zgadzam się z Willym, on robi najlepsze frykadelki ;)
Tytuł: Odp: kuchnia dunska
Wiadomość wysłana przez: mawi w 11 Mar 2009, 21:20:06
no to kiedy zapraszasz Willy na frikadelki ? 
Tytuł: Odp: kuchnia dunska
Wiadomość wysłana przez: Tula w 11 Mar 2009, 21:40:53
Nasze dzieci w przedszkolu jedza frykadelki zrobione z miesa i kuskusu, jak ktos zainteresowany, moge wrzucic proporcje.