poloniainfo.dk
Ogólne => Kącik Kulinarny => Przepisy Kuchni Duńskiej => Wątek zaczęty przez: mala_z_Aarhus w 16 Sie 2008, 16:38:37
-
6 przepisow dot. kuchni dunskiej, w tym 3 "kontrowersyjne".
Skleroza.
http://www.mojeprzepisy.pl/Przepisy/kuchnia_dunska/1/
-
te przepisy nie pasują mi do duńskich, po pierwsze nie widziałam żeby gospodyni w Danii używała tłuczka do rozbijania mięsa , po drugie frikadelle od kiedy są z polędwicy wołowej (barbarzyństwo, przecież to najdroższe mięso ) , mięso wieprzowe . I podstawa czym się różnią od polskich to Duńczycy dodają mleko tu jest już bardziej zbliżony przepis podany http://www.spangshus.dk/dpi/wpprzepisy.htm
a tu z duńskiej strony http://www.divxit.dk/frikadeller.html
[Posted on: 10 Marzec 2009, 19:43:12]
mielone na mleku są smaczniejsze , bardziej soczyste .polecam
-
Ostrzegalam: kontrowersyjne.
Moja byla tesciowa miala tluczek do miesa, chociaz mowila, ze nie uzywa zbyt czesto.
-
Do frikadeli dodaje sie tez maki zamiast rozmoczonej bulki wedlug polskiego przepisu.
Ja tez wole dunskie frikadele od polskich mielonych.
CHocby z tego powdu, ze frikadeli nie musze sama robic, bo robi je maz :)
A piekny tluczek do miesa kupilam tu w Danii.... ale fakty, tylko ja go uzywam, moj maz nie wiedzial nawet do czego mi on :) znaczy sie ten tluczek nie maz :)
-
jak ja robiłam schabowe to znajomy się dziwił dlaczego ja tak "niszczę to mięso"
-
Nie wolno do przepisow podchodzic niewolniczo; nalezy sprobowac, zracjonalizowac, a pozniej uparcie eksperymentowac.
Z mielonego miesa mozna robic farsbrød; szybko, latwo, za kazdym razem z roznorakimi dodatkami (moje ulubione to feta, ziarna slonecznika, groszek,fasolka). Polecam mielone mieso jagniecia (hakket lammekød) . A poza ty nikt nigdy nie zrobi tak dobrych frikadeli jak tesciowa, ona przeciez trenuje regularnie i pilnie od 50 lat :)
-
Oj, przepraszam :) nikt nie robi takich dobrych frikadeli jak moj maz.
-
A ja to co ??
Ja robie najlepsze :D
-
A moja znajoma dunka do frykadelków dodawała płatki owsiane. Może byłoby to i smaczne gdyby ona nie przesadzała z ich ilością ( na 1kg mięsa dawała 1kg płatków). Kotlety wychodziły jej dlatego bardzo twarde.
Poza tym zgadzam się z Willym, on robi najlepsze frykadelki ;)
-
no to kiedy zapraszasz Willy na frikadelki ?
-
Nasze dzieci w przedszkolu jedza frykadelki zrobione z miesa i kuskusu, jak ktos zainteresowany, moge wrzucic proporcje.