poloniainfo.dk

Ogólne => Kącik Kulinarny => Przepisy Kuchni Duńskiej => Wątek zaczęty przez: RybkaWillego w 18 Sie 2008, 19:00:26

Tytuł: Vild Risalamande
Wiadomość wysłana przez: RybkaWillego w 18 Sie 2008, 19:00:26
Przepis dostałam od koleżanki i robiłam kilka dni temu. Po prostu PYCHA.
Porcja dla 6 osób.

Składniki:
250 ml wody
135 g ryżu
750 ml mleka
laska wanilii
100 g obranych posiekanych migdałów
0.5 l śmietany kremówki ( 38% )

Wodę zagotować w garnku z grubym dnem. Wsypać ryż i gotować 2 minuty. Dodać mleko, przekrojoną wzdłuż laskę wanilii i mieszając doprowadzić do wrzenia. Pozostawić na małym ogniu, pod przykryciem na 50 minut. Następnie zdjąć pokrywkę i ciągle mieszając gotować jeszcze 10 minut. Ryż ostudzić i wyjąć laskę wanilii. Dodać cukier i migdały. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno i dodać do ryżu. Wstawić na 30 minut do lodówki. Podawać z sosem wiśniowym.

Smacznego




 
Tytuł: Odp: Vild Risalamande
Wiadomość wysłana przez: anha w 18 Sie 2008, 20:21:32
Mnie ta potrawa szybko zamula,nie przepadam  :)
Tytuł: Odp: Vild Risalamande
Wiadomość wysłana przez: Quit w 18 Sie 2008, 21:56:57
Ja tam uwielbiam Ris a la Mande :) moglabym jesc przynajmniej 1 raz w tygodniu, ale to zeczywiscie profanacja, jak pabusegi z kapusta i z grzybami - tez tylko w wigilie.

Ale ciaza mnie chyba wytlumaczy przed tym :D co? Jeeesu ale mi checi narobiliscie.
Tytuł: Odp: Vild Risalamande
Wiadomość wysłana przez: coma_berenices w 10 Gru 2008, 12:37:36
Ludziska, chciałabym dzisiaj to upichcić, ale nie mam laski wanilii. Czy zamiast mogę dodać cukru wanilinowego? Wiem, że to nie to samo, ale poradźcie ile w ogóle dodać cukru?
Tytuł: Odp: Vild Risalamande
Wiadomość wysłana przez: Patrycja w 10 Gru 2008, 12:49:26
Ja gotowałam bez laski wanilli jako zamiennik (choć to pewnie nie to samo) dodałam cukier waniliowy ,dodawałam tak na oko  ;)  nie wiem jak smakowałoby z laską wanilii ale i bez laski wanilii było pyszne  ;)
Tytuł: Odp: Vild Risalamande
Wiadomość wysłana przez: mawi w 10 Gru 2008, 17:25:29
nie musisz dodawać wanilii tez będzie dobre  ;D
Tytuł: Odp: Vild Risalamande
Wiadomość wysłana przez: anha w 10 Gru 2008, 21:24:35
Jaki problem? Przecież laskę  ;) można kupić w każdym supermarkecie.
Tytuł: Odp: Vild Risalamande
Wiadomość wysłana przez: coma_berenices w 12 Gru 2008, 16:26:04
Żaden problem, po prostu nie miałam w domu laski wanilii, a do sklepu się nie wybierałam. Dodałam cukier wanilinowy, wyszło dobre. Jak dla mnie trochę za rzadkie, następnym razem dodam więcej ryżu :) Dzięki za przepis!
Tytuł: Odp: Vild Risalamande
Wiadomość wysłana przez: gosc w 12 Gru 2008, 19:00:38
dunski cukier waniliowy jest z prawdziwa wanilia, nie to co w Polsce ze sztucznym zapachem
Tytuł: Odp: Vild Risalamande
Wiadomość wysłana przez: RybkaWillego w 07 Sty 2009, 20:45:52
A może wyszło za rzadkie bo dodałaś smietanę jak ryż był jeszcze ciepły. Mi się też tak raz zdarzyło to dodałam trochę żelatyny i było ok. Pozdrawiam
Tytuł: Odp: Vild Risalamande
Wiadomość wysłana przez: coma_berenices w 25 Sty 2009, 16:41:09
Rybka, być może. Przepięknie pachniało, nie mogłam się doczekać, żeby spróbować  ;D Ale i tak najlepszy jest następnego dnia  ;)