poloniainfo.dk
Ogólne => Kącik Kulinarny => Przepisy Kuchni Polskiej => Wątek zaczęty przez: Llilia w 17 Wrz 2008, 12:13:37
-
3 szklanki mąki,
4 dkg drożdży,
niepełna szklanka mleka,
cukier (ja lubię nie słodkie ciasto,ale minimum pół szklanki-normalnie 3/4 lub szklanka),
4-5 żółtek (zależnie od wielkości)
pół łyżeczki soli,
12 dkg masła ,
owoce (np.śliwki lub jeżyny)
Najpierw zrobić rozczyn z drożdzy i mleka. Masło stopić w rondelku i nieco przestudzić.
Mąkę wsypać do miski, dodać "wyrośnięty" zaczyn z drożdży, wsypać cukier i sól. Dodać żółtka i lekko ciepławe mleko.
Wyrobić ciasto. Powoli dolewać letnie,płynne masło. (Gdyby ciasto było zbyt rzadkie,dodać ciut mąki
Wyrobione odsawić w ciepłe miejsce bez przeciągów i przykryć ściereczką.
Gdy wyrośnie, wyłożyć na blachę ( należy pamietać,że ciasto w trakcie wypiekania podwaja swoją objętość,więc foremka nie moze być za niska).
Wyłożyć bardzo gęsto i ciasno owoce ( jeżeli śliwki,to wypestkowane połówki, skórką w dół).Owocami trzeba przykryć całość i "powciskać" w wolne miejsca,bo gdy wyrośnie w piekarniku,to i tak będą puste miejsca.
Piec w piekarniku nagrzanym do 190'C przez 50 min.
W trakcie pieczenia, nie otwierać drzwiczek piekarnika, bo ciasto "siądzie". Po upieczeniu również nie otwierać,zaczekać,aż ostygnie w piekarniku.
Smacznego! :D
-
Lilia, a kruszonka?????????????
Składniki na prostokatna blache:
200 g mąki
100 g masła
100 g cukru pudru
(ja daję zwykly cukier)
bez kruszonki drozdzowka to nie to!!!!!!
-
Lilia, a kruszonka?????????????
Składniki na prostokatna blache:
A jak duży jest ten prostokąt ??
FullSize jakieś 50x40 czy może chodzi o taką małą 10x30 ??
-
Kaśka, ja robię akurat bez kruszonki.Ale jeśli kto chce,to wpisałaś :D
Dla mnie full owoców wystarczy ;D
[Posted on: 18 Wrzesień 2008, 22:13:37]
Willy,a Ty masz blachę 50x40 :o?!
To ja się z taką nie spotkałam...Ale podana przez przedmówczynię kruszonka to zdecydowanie na mniejszą blachę.Ale nie aż tak małą,jak napisałeś. Bynajmniej- pozostałości zawsze mozna zamrozić i zużyć innym razem.
-
Nie wiem dokładnie jak wielka jest, ale chodziło mi o taką w pełnych wymiarach, czy taka małą podłużną.
-
Już odpowiedziałam.Ani taka,ni taka. Są różne inne formy..
A co do tego wymiaru ..wiesz..50cm to ma cała szerokość mojej kuchenki .. ;D
-
standardowa blacha to 30x40, no moze na 45, ale jesli rozwalkujesz ciasto na cala blache ktora jest w kuchence, czyli 50x40, to kruszonki wystarczy :)
posypiesz wiecej kruszonki, to wcale nie zaszkodzi
Lilia, naprawde nie probowalas ciasta z kruszonka?
-
Nie lubię kruszonki ;D