poloniainfo.dk
Ogólne => Kącik Kulinarny => Wątek zaczęty przez: vera w 14 Lis 2008, 08:44:11
-
Ja ma pytanie krótkie. Poproszę o namiary dobrej mąki do pieczenia.
;)
-
A do czego ma byc ta maka? Co chcesz piec ?:D
-
Biala ekologiczna; naprawde czuc roznice juz na etapie wyrabiania.
-
Żona mi krzyczy - mąka "AMO"
I już trochę ciszej - "Jak się umie piec to wszystkie mąki dobre"
-
Na dunskich makach zupelnie sie nie znam, ale moja przyjaciolka piecze kilka razy w tygodniu chlebek w domu.
Ostatnio w Netto byla jakas rewelacyjna mieszanka maczna, mozecie ja znalezc w Nettowej gazetce na ten tydzien.
Ponoc chleb z niej upieczony byl rewelacyjny w smaku, oraz cenowo (chodzi o koszt maki i jej wydajnosc) wyszedl tez bardzo dobrze.
-
http://www.torvet.dk/images/products/medium/7296af60-fff8-4ebb-9211-0f0a26abcb78.jpg (http://www.torvet.dk/images/products/medium/7296af60-fff8-4ebb-9211-0f0a26abcb78.jpg)
hvedemel økologisk
najlepsza jest ,
jeżeli chcesz do chleba czy bułek to dobrze kupić jest gotowe mąki z większą zawartością glutenu
-
Wysoka zawartosc glutenu ma wplyw na jakosc chleba pszennego i jest wskaznikiem mak pszennych. Szukamy w tym przypadku jak najwyzszego wskaznika glutenu (UWAGA na maki modyfikowane!!!).
Dla maki zytniej ma znaczenie liczba opadania. Tym razem powinna byc jak najnizsza.
Czytajcie dokladnie informacje na opakowaniach. NIe wiem jak jest w Danii, bo kupuje kilogram najzwyklejszej maki na dwa miesiace.
Natomiast w Polsce kupowalam kazdego miesiaca kilkadziesiat ton, wiec jakies doswiadczenie mam. Tak wiec w Polsce wszystkie gotowe mieszanki przemyslowe, az buzowaly od polepszaczy - substancji spulchniajacych, czasem tez konserwujacych, Jezeli tego nie bylo, to choc Vitamina C, ale musialy byc podprawione.
Nie mowie, ze tak tu jest, tylko polecam poczytac :)
Milych wypiekow....