poloniainfo.dk

Ogólne => Kącik Kulinarny => Wątek zaczęty przez: buriq w 30 Lis 2008, 23:22:37

Tytuł: Ris 'a l'amande
Wiadomość wysłana przez: buriq w 30 Lis 2008, 23:22:37
Ris 'a l'amande:
Ryż z migdałami, bitą śmietaną i sosem czereśniowym ( ris 'a l'amande) jest tradycyjnym deserem w wigilię Bożego Narodzenia. Kto znajdzie schowany w ryżu cały migdał nagradzany jest małym podarunkiem. Bywa, że osoba, która znalazła ten jedyny cały migdał, trzyma go pod językiem i pokazuje dopabuse wtedy, gdy już zniknęła ostatnia porcja ryżu z salaterek.
Tytuł: Odp: Ris 'a l'amande
Wiadomość wysłana przez: K3 w 30 Lis 2008, 23:32:00
Ris 'a l'amande:
Ryż z migdałami, bitą śmietaną i sosem czereśniowym ( ris 'a l'amande) jest tradycyjnym deserem w wigilię Bożego Narodzenia. Kto znajdzie schowany w ryżu cały migdał nagradzany jest małym podarunkiem. Bywa, że osoba, która znalazła ten jedyny cały migdał, trzyma go pod językiem i pokazuje dopabuse wtedy, gdy już zniknęła ostatnia porcja ryżu z salaterek.


w PL też jest zwyczaj z migdałem.... w makaronie z makiem  ;D
Tytuł: Odp: Ris 'a l'amande
Wiadomość wysłana przez: neletop w 01 Gru 2008, 07:52:32
Ris 'a l'amande:
Ryż z migdałami, bitą śmietaną i sosem czereśniowym ( ris 'a l'amande) jest tradycyjnym deserem w wigilię Bożego Narodzenia. Kto znajdzie schowany w ryżu cały migdał nagradzany jest małym podarunkiem. Bywa, że osoba, która znalazła ten jedyny cały migdał, trzyma go pod językiem i pokazuje dopabuse wtedy, gdy już zniknęła ostatnia porcja ryżu z salaterek.


Kiedys byla u nas w domu "mini Wigilia". Tesciowa zrobila ryz - 2 duze salaterki. Nikt sie nie chcial przyznac do tego ze znalazl migdal. Zjedlismy wszystko, brzuchy nam pekaly - a migdala nie ma. Zaczelismy pytac czy wsadzila do srodka, a ona na to ze mial byc wsadzony przed podaniem ryzu na stol. Tylko ze nikt tego nie zrobil.  ;)
Tytuł: Odp: Ris 'a l'amande
Wiadomość wysłana przez: Jomir w 01 Gru 2008, 09:40:44
Dobre :)

Ja w ubieglym roku znalazlam migdalka i dostalam :) marcepanowa swinke :)

Tytuł: Odp: Ris 'a l'amande
Wiadomość wysłana przez: loreenaa w 09 Gru 2008, 21:04:03
mniamiiii
przepyszny deser  :D :D
Tytuł: Odp: Ris 'a l'amande
Wiadomość wysłana przez: anha w 09 Gru 2008, 22:35:47
Mi to średnio smakuje.
Jem tylko trochę bo zaraz się zapycham.
Tytuł: Odp: Ris 'a l'amande
Wiadomość wysłana przez: Klingon w 09 Gru 2008, 22:54:36
Moja rodzina tym sie zachwyca a ja nigdy nie jadlem bo moga byc korzuchy. ;D
Tytuł: Odp: Ris 'a l'amande
Wiadomość wysłana przez: neletop w 10 Gru 2008, 07:49:16
Kozuchy na tym ryzu? Hmm, tego jeszcze nie probowalam, a juz 25 lat sie tym zajadam.
Tytuł: Odp: Ris 'a l'amande
Wiadomość wysłana przez: magraf w 22 Sty 2009, 17:23:44
Deser kompetnie nie na mój smak  :-\.Nawet mojemu 3letniemu synkowi nie smakuje.Wygląda apetycznie no ale cóż.... :P
Tytuł: Odp: Ris 'a l'amande
Wiadomość wysłana przez: lilia w 23 Sty 2009, 17:22:41
No ja też nie cierpię.. ryż ze śmietaną..cóż w tym może być nadzwyczajnego.. ::)
Tytuł: Odp: Ris 'a l'amande
Wiadomość wysłana przez: liselka w 15 Maj 2009, 14:41:45
mi z kolei bardzo smakuje, pyszny deserek
Tytuł: Odp: Ris 'a l'amande
Wiadomość wysłana przez: Bulinka w 28 Sie 2009, 20:09:11
mnie też bardzo smakował
Tytuł: Odp: Ris 'a l'amande
Wiadomość wysłana przez: lilia w 14 Lis 2009, 22:07:49
Neletop, kożuchy-tak,tak- jak najbardziej! Jest wielkie prawdopodobieństwo, jeśli "kucharząca" osoba ich wcześniej nie wyjęła, to będą. Zawsze się zbierają kożuchy na riesengrød, który jest "bazą" dla risalamande.