poloniainfo.dk
Ogólne => Kącik Kulinarny => Wątek zaczęty przez: buriq w 30 Lis 2008, 23:22:37
-
Ris 'a l'amande:
Ryż z migdałami, bitą śmietaną i sosem czereśniowym ( ris 'a l'amande) jest tradycyjnym deserem w wigilię Bożego Narodzenia. Kto znajdzie schowany w ryżu cały migdał nagradzany jest małym podarunkiem. Bywa, że osoba, która znalazła ten jedyny cały migdał, trzyma go pod językiem i pokazuje dopabuse wtedy, gdy już zniknęła ostatnia porcja ryżu z salaterek.
-
Ris 'a l'amande:
Ryż z migdałami, bitą śmietaną i sosem czereśniowym ( ris 'a l'amande) jest tradycyjnym deserem w wigilię Bożego Narodzenia. Kto znajdzie schowany w ryżu cały migdał nagradzany jest małym podarunkiem. Bywa, że osoba, która znalazła ten jedyny cały migdał, trzyma go pod językiem i pokazuje dopabuse wtedy, gdy już zniknęła ostatnia porcja ryżu z salaterek.
w PL też jest zwyczaj z migdałem.... w makaronie z makiem ;D
-
Ris 'a l'amande:
Ryż z migdałami, bitą śmietaną i sosem czereśniowym ( ris 'a l'amande) jest tradycyjnym deserem w wigilię Bożego Narodzenia. Kto znajdzie schowany w ryżu cały migdał nagradzany jest małym podarunkiem. Bywa, że osoba, która znalazła ten jedyny cały migdał, trzyma go pod językiem i pokazuje dopabuse wtedy, gdy już zniknęła ostatnia porcja ryżu z salaterek.
Kiedys byla u nas w domu "mini Wigilia". Tesciowa zrobila ryz - 2 duze salaterki. Nikt sie nie chcial przyznac do tego ze znalazl migdal. Zjedlismy wszystko, brzuchy nam pekaly - a migdala nie ma. Zaczelismy pytac czy wsadzila do srodka, a ona na to ze mial byc wsadzony przed podaniem ryzu na stol. Tylko ze nikt tego nie zrobil. ;)
-
Dobre :)
Ja w ubieglym roku znalazlam migdalka i dostalam :) marcepanowa swinke :)
-
mniamiiii
przepyszny deser :D :D
-
Mi to średnio smakuje.
Jem tylko trochę bo zaraz się zapycham.
-
Moja rodzina tym sie zachwyca a ja nigdy nie jadlem bo moga byc korzuchy. ;D
-
Kozuchy na tym ryzu? Hmm, tego jeszcze nie probowalam, a juz 25 lat sie tym zajadam.
-
Deser kompetnie nie na mój smak :-\.Nawet mojemu 3letniemu synkowi nie smakuje.Wygląda apetycznie no ale cóż.... :P
-
No ja też nie cierpię.. ryż ze śmietaną..cóż w tym może być nadzwyczajnego.. ::)
-
mi z kolei bardzo smakuje, pyszny deserek
-
mnie też bardzo smakował
-
Neletop, kożuchy-tak,tak- jak najbardziej! Jest wielkie prawdopodobieństwo, jeśli "kucharząca" osoba ich wcześniej nie wyjęła, to będą. Zawsze się zbierają kożuchy na riesengrød, który jest "bazą" dla risalamande.