poloniainfo.dk
Ogólne => Praca w Danii => Wątek zaczęty przez: punkt gastronomiczny w 18 Sty 2009, 16:52:01
-
witam, czy przy samo zatrudniemu wlasnej dzialalnosci gospodarczej np.prowadzeniu polsevagn trzeba posiadac jakies kursy gastronomiczne czy kucharskie? jak wyglada oplata za plac miejsce sprzedazy?odplatne do kommuny? dzieki za informacje
-
Polecam:
http://www.tulip.dk/NR/rdonlyres/2B8C866C-5DC5-4505-BA36-589FCE900998/4359/SteffNewsdecember2007.pdf
i kolejne numery.
Wydaje mi sie, ze kommuna wydaje zgode na otwarcie stoiska, wyznacza miejsce itd.
-
Ja to bym się raczej zastanowił czy Duńczyk by kupił coś w pølsevogn gdy właścieiel nie jest duńczykiem, a conajmniej nie mówi perfekcyjnie po duńsku. Pølsevogn to ostatnia ostoja duńskości w branży spożywczej nie zdominowana przez arabów (przynajmniej w Kopenhadze) ... a tylko pewnie z tego powodu że parówka bez wieprzowiny to nie parówka :)
-
;D
-
Kilka lat temu widzialem "Pølsevogn", z takim napisem, w Zakopanem. :)
-
Na pewno trzeba miec zrobiony kurs "almen fødevarehygiejne" w Kopenhadze na przyklad organizowany przez Hotel og Restaurant Skole; trwa trzy dni po osiem godzin, trzeba znac dobrze dunski (przynajmniej na poziomie PD2) i kosztuje okolo 350 dkk. Konczy sie pisemnym egzaminem, na ktorym nie mozna zzynac ;).
http://www.hrs.dk/hrs.asp?websidefolder=69&websideid=217
-
dzieki za info