poloniainfo.dk
Ogólne => Kącik Kulinarny => Przepisy Kuchni Duńskiej => Wątek zaczęty przez: Isabelle26 w 08 Mar 2009, 14:16:03
-
Witam
Czy ktoś zna przepis na ziemniaki zapiekane w śmietanie .Jadłam to tutaj gdzies i bardzo mi smakowało
Pozdrawiam
-
Uwielbiam,w piątek robiłam.
Obrać ziemniaki,pokroić w cienkie plasterki,do tego cebula.Ilości nie podam bo robię na oko.
Posolić,popieprzyć,wymieszać i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.Zalać kremówką 38%.Piec do miękkości ziemniaków (utworzy się brązowa skórka na powierzchni).
Koniec,żadna filozofia.
PS.Bardzo tuczące ;D
-
W Remie 1000 sa tez do kupienia gotowe, mrozone.
[Posted on: 08 Marzec 2009, 15:55:58]
Aha, a jezeli robisz sama to polecam oprocz cebuli dodac tez troche czosnku.
-
Ja tych z Remy1000 nie polecam. Raz kupiłam i były okropnie nie dobre. Jednak jak się zrobi pyrki w śmietanie samemu to są smaczniejsze.
-
Ja tych z Remy nie jadlam, jedynie zauwazylam ze takie cos sprzedaja, ale popieram calkowicie - generalnie wszystko robione samemu smakuje o wiele lepiej.
-
najlepiej ziemniaki zetrzec na tarce na plastry (musza miec ta sama grubosc), najlepszy smak bedzie jesli dodamy soli, pieprzu, czosnku, swiezego tymiaku i rozmarynu i wymieszamy ze smietana kremowka i ziemniakami. Druga wersja to zredukowac smietane do kosystencji sosu z czosnkiem dodac przyprawy i ziola, na blasze ulozyc warstwe zimniakow plaster przy plastrze, polac snietana, druga warstwe ziemniakow, znowu polac i tak na przemian do wypenienia blachy. Na koniec lekko przycisnac i do pieca.
czym ziemniaki wieksze tym mniej zabawy, ale musimy miec odpowiednia tarke, acha jezeli smietana powinna byc tak doprawiona sola, zeby smak jej byl wyraznie slony, wtedy wymieszana z ziemniakami da nam bardzo dobry smak, zycze smacznego
-
Z wierzchu mozna tez calosc delikatnie posypac tartym zoltym serem.
-
Zalać kremówką 38%.
Znaczy piskefløde?
-
Znaczy piskefløde?
Dokładnie o to mi chodziło.
-
Mam stary przepis z Karolines Køkken (mozna tam znalezc mnostwo dunskich przepisow) gdzie sie dodaje ztarta (?) odrobine orzecha muszkatu.
-
Piskefløde do ziemniakow, matko i corko... No ale moze sie skusze ;).
Starty orzech muszkatu to po naszemu galka muszkatolowa :).
-
Uwielbiam te ziemniaczki. Ja dodaje jeszcze do nich wedzony boczek i mrozone warzywa. :)
-
Zapiekane w smietanie - po dunsku FLØDEKARTOFLER. Oprocz naszych polskich przepisow znajdziemy na Google mnostwo dunskich - warto sprobowac np. www.dk-kogebogen.dk
-
Czy wiecie, ze w parkach jest juz mnostwo czosnku niedzwiedziego, zielone , podobne do konwaliowych liscie, pachnace czosnkiem, ale naprawde roznia sie od konwalii,malo znanego w Polsce, ale swietnego do salatek, zapiekanek i innych potraw?
-
Trzenba dac przepis...........prosze:
Zupa krem z czosnkiem niedzwiedzim:
Troche bulionu wlewamy do garnka, do tego wrzucamy peczek lisci czosnku niedzwiedziego,
gotujemy 3-4 minuty, nastepnie miksujemy.... dodajemy reszte bulionu i slodka smietanke , zagotowujemy...
swietna jest z kødeboller, a takze z grzankami