poloniainfo.dk

Ogólne => Kącik Kulinarny => Wątek zaczęty przez: jamjurand w 18 Lut 2010, 20:38:52

Tytuł: Pecak
Wiadomość wysłana przez: jamjurand w 18 Lut 2010, 20:38:52
Jak sie przyrzadza pecak? Czy chowanie w koldrze jest niezbedne?
Tytuł: Odp: Pecak
Wiadomość wysłana przez: Solvej w 18 Lut 2010, 20:45:46
http://www.w-spodnicy.pl/Tekst/Przepisy/528090,1,Kasze--dlaczego-warto-jesc-kasze--jak-przyrzadzac-kasze.html (http://www.w-spodnicy.pl/Tekst/Przepisy/528090,1,Kasze--dlaczego-warto-jesc-kasze--jak-przyrzadzac-kasze.html)
Tytuł: Odp: Pecak
Wiadomość wysłana przez: jamjurand w 18 Lut 2010, 20:48:24
Dzieki, bylem pewny, ze to tylko ty odpowiesz.
Tytuł: Odp: Pecak
Wiadomość wysłana przez: neletop w 18 Lut 2010, 20:49:02

Pęczak (w wielu regionach Polski występuje także forma pęcak (woj. lubelskie) jest to całe obłuskane i wypolerowane ziarno jęczmienia.

http://www.kuron.com.pl/przepisy/art1800.html
http://www.gotujmy.pl/przepisy,,p%C4%99czak,h0/

ten azjatycki nizej robi sie bez chowania w koldre ;)
http://www.mojeprzepisy.pl/Przepis/kasza_azjatycki_mix/
Tytuł: Odp: Pecak
Wiadomość wysłana przez: lilia w 23 Lut 2010, 00:00:13
A ja się zastanawiałam cóż to jest, ten tajemniczy "pecak" :D
Zaciekawiona klikam i.. co..? Zwykły pęczak... :-\ ;)
Tytuł: Odp: Pecak
Wiadomość wysłana przez: jamjurand w 24 Lut 2010, 16:36:17
Zamierzam niebawem kupic plecak  :D (afskallet byg po dunsku) i ...przyrzadzic jak rissoto; co to znaczy 2 "dag" po polsku? Do podanych przez was linkow/przepisow nalezy miec mase entuzjazmu, 50 roznych dupereli, pare wolnych godzin..
Tytuł: Odp: Pecak
Wiadomość wysłana przez: neletop w 24 Lut 2010, 17:58:11
2 dag (dekagram)=2 dkg =20 g


Jesli tyle masz wziac plecaka  ;) to rzadka bedzie ta kasza  ;D
Tytuł: Odp: Pecak
Wiadomość wysłana przez: jamjurand w 24 Lut 2010, 20:05:16
Jak bylem maly to sie pisalo dkg. W helsekost sklepie nic na temat obluskanego pecaka nie wiedzieli, w brugsenie mieli ale przewalcowany,to zaczyna byc emocjonujace :)
Tytuł: Odp: Pecak
Wiadomość wysłana przez: CzaryMary w 01 Lip 2010, 23:04:31
Chyba najwygodniej byłoby przygotować w garnku do gotowania ryżu. Jak sama nazwa sprzętu wskazuje wsypuję tam też kaszę  ;), dobrze wychodzi, a garnek jeszcze działa.
Tytuł: Odp: Pecak
Wiadomość wysłana przez: jamjurand w 01 Lip 2010, 23:13:29
Dzis jadlem pecak zrobiony jak rissoto z barabulami z morza, duuuzo lepsze niz z ryzu a jutro bedzie pecakowe rissoto z grzybami.
Chyba wpadlem w pecakowy nalog  :)
Tytuł: Odp: Pecak
Wiadomość wysłana przez: andyandy w 02 Lip 2010, 13:16:11
Jak bylem maly to sie pisalo dkg. W helsekost sklepie nic na temat obluskanego pecaka nie wiedzieli, w brugsenie mieli ale przewalcowany,to zaczyna byc emocjonujace :)


spytaj o "bankebyg", pod tym hasłem też wiele przepisów w sieci.
PS. ja akurat uwielbiam do gulaszu (oczywiście wołowego).
Pozdr
Tytuł: Odp: Pecak
Wiadomość wysłana przez: jamjurand w 02 Lip 2010, 13:36:55
Kupuje pecak w polskim sklepie, bez jezdzenia czy kosztow przesylki. Uwazam, ze jest niedocenionym dodatkiem; dla mnie o wiele ciekawszy niz kazdy ryz, spelt czy kasza gryczana. Banket byg widzialem jako valset byg. Przyrzadzam go w prosty sposob bez piecow,pierzyn czy kocow, w sumie ok. 25-30 min.