poloniainfo.dk
Ogólne => Kącik Kulinarny => Wątek zaczęty przez: jamjurand w 18 Lut 2010, 20:38:52
-
Jak sie przyrzadza pecak? Czy chowanie w koldrze jest niezbedne?
-
http://www.w-spodnicy.pl/Tekst/Przepisy/528090,1,Kasze--dlaczego-warto-jesc-kasze--jak-przyrzadzac-kasze.html (http://www.w-spodnicy.pl/Tekst/Przepisy/528090,1,Kasze--dlaczego-warto-jesc-kasze--jak-przyrzadzac-kasze.html)
-
Dzieki, bylem pewny, ze to tylko ty odpowiesz.
-
Pęczak (w wielu regionach Polski występuje także forma pęcak (woj. lubelskie) jest to całe obłuskane i wypolerowane ziarno jęczmienia.
http://www.kuron.com.pl/przepisy/art1800.html
http://www.gotujmy.pl/przepisy,,p%C4%99czak,h0/
ten azjatycki nizej robi sie bez chowania w koldre ;)
http://www.mojeprzepisy.pl/Przepis/kasza_azjatycki_mix/
-
A ja się zastanawiałam cóż to jest, ten tajemniczy "pecak" :D
Zaciekawiona klikam i.. co..? Zwykły pęczak... :-\ ;)
-
Zamierzam niebawem kupic plecak :D (afskallet byg po dunsku) i ...przyrzadzic jak rissoto; co to znaczy 2 "dag" po polsku? Do podanych przez was linkow/przepisow nalezy miec mase entuzjazmu, 50 roznych dupereli, pare wolnych godzin..
-
2 dag (dekagram)=2 dkg =20 g
Jesli tyle masz wziac plecaka ;) to rzadka bedzie ta kasza ;D
-
Jak bylem maly to sie pisalo dkg. W helsekost sklepie nic na temat obluskanego pecaka nie wiedzieli, w brugsenie mieli ale przewalcowany,to zaczyna byc emocjonujace :)
-
Chyba najwygodniej byłoby przygotować w garnku do gotowania ryżu. Jak sama nazwa sprzętu wskazuje wsypuję tam też kaszę ;), dobrze wychodzi, a garnek jeszcze działa.
-
Dzis jadlem pecak zrobiony jak rissoto z barabulami z morza, duuuzo lepsze niz z ryzu a jutro bedzie pecakowe rissoto z grzybami.
Chyba wpadlem w pecakowy nalog :)
-
Jak bylem maly to sie pisalo dkg. W helsekost sklepie nic na temat obluskanego pecaka nie wiedzieli, w brugsenie mieli ale przewalcowany,to zaczyna byc emocjonujace :)
spytaj o "bankebyg", pod tym hasłem też wiele przepisów w sieci.
PS. ja akurat uwielbiam do gulaszu (oczywiście wołowego).
Pozdr
-
Kupuje pecak w polskim sklepie, bez jezdzenia czy kosztow przesylki. Uwazam, ze jest niedocenionym dodatkiem; dla mnie o wiele ciekawszy niz kazdy ryz, spelt czy kasza gryczana. Banket byg widzialem jako valset byg. Przyrzadzam go w prosty sposob bez piecow,pierzyn czy kocow, w sumie ok. 25-30 min.