poloniainfo.dk
Ogólne => Kącik Kulinarny => Przepisy Kuchni Polskiej => Wątek zaczęty przez: WIGRY w 29 Cze 2010, 10:34:32
-
jak ktoś zna tą nazwę to wie o co chodzi
szukam przepisu na te smakolyki
kartacz - duża pyza z mięsem w srodku
gotowana
podawana z zasmażką z cebulki :P
-
a szukalas na internecie?
Wyskakuje duza stron z przepisami na kartacze.
Na splywie kajakowym czesto mozna kupic "po drodze", z pomostu.
Ja nie przepadam za nimi
-
Musisz zetrzeć ziemniaki wycisnąć wodę woda postoją trochę wylać i dodać to co jest na spodzie do ziemniaków jajko Sól można dodać trochę mąki ziemniaczanej
Mięso zmielone przyprawione według smaku.
-
Kartacze to regionalna potrawa Ziemi Suwalskiej i Podlasia. W google jest dużo przepisów... tyle, że często są mylone z cepelinami/kluskami/pyzami z mięsem. Prawdziwy kartacz jest okrągły/kulisty i dość duży, bo o średnicy 7-10 cm (nie podłużny), a mięsny farsz robi się z mięsa gotowanego, a nie surowego jak do cepelinów. Reszta (ciasto ziemniaczene, cebulka/skwarki) - podobne.