poloniainfo.dk

Ogólne => Kącik Kulinarny => Przepisy Kuchni Polskiej => Wątek zaczęty przez: WIGRY w 29 Cze 2010, 10:34:32

Tytuł: kartacze
Wiadomość wysłana przez: WIGRY w 29 Cze 2010, 10:34:32
jak ktoś zna tą nazwę to wie o co chodzi

szukam przepisu na te smakolyki

kartacz - duża pyza z mięsem w srodku
gotowana

podawana z zasmażką z cebulki :P
Tytuł: Odp: kartacze
Wiadomość wysłana przez: neletop w 29 Cze 2010, 11:46:27
a szukalas na internecie?
Wyskakuje duza stron z przepisami na kartacze.

Na splywie kajakowym czesto mozna kupic "po drodze", z pomostu.

Ja nie przepadam za nimi
Tytuł: Odp: kartacze
Wiadomość wysłana przez: mario40 w 03 Lis 2010, 13:20:17
Musisz zetrzeć ziemniaki wycisnąć wodę woda postoją trochę wylać i dodać to co jest na spodzie do  ziemniaków jajko Sól można dodać trochę mąki ziemniaczanej
Mięso zmielone przyprawione według smaku.
Tytuł: Odp: kartacze
Wiadomość wysłana przez: andyandy w 03 Lis 2010, 20:42:40
Kartacze to regionalna potrawa Ziemi Suwalskiej i Podlasia. W google jest dużo przepisów... tyle, że często są mylone z cepelinami/kluskami/pyzami z mięsem. Prawdziwy kartacz jest okrągły/kulisty i dość duży, bo o średnicy 7-10 cm (nie podłużny), a mięsny farsz robi się z mięsa gotowanego, a nie surowego jak do cepelinów. Reszta (ciasto ziemniaczene, cebulka/skwarki) - podobne.