poloniainfo.dk
Ogólne => Informacje => Wątek zaczęty przez: willy w 15 Wrz 2007, 18:48:47
-
co wy na to?
Jest osoba która podjęła by się prowadzenia tego działu: mawi (http://poloniadenmark.info/index.php?option=com_smf&Itemid=78&action=profile;u=229)
Zapraszam do głosowania nad założeniem działu i ewentualnych uwag.
Nazwa proponowana to;
Kącik kulinarny.
-
Juz sie wypowiedzialam, ale sie skopiuje. Uwazam dzial ze niepotrzebny, z kilku powodow, z ktorych najwazniejszy to ten, ze jest wystarczajaco duzo innych, calkowicie kulinariom poswieconych miejsc na necie. Po drugie, forum "puchnie", jest coraz wiecej dzialow; serwer nam padnie predzej czy pozniej. Po trzecie, dunska kuchnia to zadna rewelecja, a z polska na tyle jestesmy otrzaskani, ze nie ma sensu tu sie wymieniac przepisami na bigosiki tudziez inne schabowe.
-
Mam z swoje, nie myślałe że bigos może jeszcze taką wojnę wywołać.
Zbyt wiele o duńskiej kuchni po polsku nie ma ale to że się zablokujemy to też racja.
Pisanie tu polskich przepisów nie ma sensu i mam czkawkę bo zaczołem.
-
po pierwsze jak chcesz mieć dużo wejść z google to nazwij "moje gotowanie"
jeżeli już to uważam ,że przepisy można znaleźć w necie , jeżeli już to dania duńskie i tradycyjne polskie ,
bo wiadomo brakuje nam tu kuchni polskiej . i to podstawa ,
ja już większość potraw duńskich umiem zrobić ,mam tez dużo przepisów na bułki ,bułeczki i ciasta
więc mogę pomóc
i to samo z kuchnią polską .
miałoby to wyglądać tak
1.poddział kuchnia polska pytania i przepisy
i drugi kuchnia duńska pytania i przepisy
i
.dajemy po mału przepisy i można zadawać pytania
z tym że pytania będą kasowane jak ktoś da przepis i tym sposobem będzie porządek i nie będzie dużo tematów
-
super pomysł :
-
wynik glosowania kacika kulinarnego.............zupelnie jak do parlamentu.......
by wiekszosc mamy, ale przeciwnikow prawie tyle samo...................
ale gdyby ktos chcialby sie podzielic jakimis kulinarnymi doznaniami, niech ma miejsce.
Dzis mialam na obiedzie Dunczykow.
Jak to zorganizowalam?
Po dunsku i troche po swojemu :)
najpierw velkommstdrink............. dzis bylo martini z lodem i cytrynka.....takie drinki, jacy goscie
forret: mialo byc avocado, z krewetkami, ale kupione na tilbudzie, jedno okazalo sie podle...............
nie kupuj na tilbudzie jak sie spodziewasz gosci, albo kup dwa razy wiecej i wtedy to nie bedzie tibud :(
wiec sie poratowalam: jedno dobre zmadzdzylam widelcem, gnistede dodalam czosnek,
majonez, jogurt, suszone pomidory, swieze ogorki, koperek i krewetki
wlozylam do pucharkow. ozdobilam kawiorem i koperkiem, do tego bagietka z maslem czosnkowym na goraco...........
hovedret ------- kotlety schabowe bardzo tanie, wiec zrobilam roladki z szynkaparmenska pieczarkami i serem plesniowym dana blaa.........
w sosie z dodatkiem prawdziwkow suszonych.........
do tego ryz, ziemniaki, wiem, ze moi goscie elskede kartofler.
kabaczek duszony, groszek, i salata lodowa z ogorkiem i koktailowymi pomidorkami, z moim polskim dresingiem z czosnkiem.
poniewaz dzis poniedzialek bylo tylko jedno glowne danie................
na deser, pieczone jablka z nadzieniem orzechowo rodzynkowo miodowym
oraz hjemmebagte kage................. czyli francuskie ciasto z budyniem i orzeszkami ziemnymi, kupione jako polprodukt, rowniez tilbud!
upieczone w piekarniku............ 25 minut
do tego koniak, whisky........
zwykly obiad............... ale od czasu przybycia zazdroszcze kobietom tych wspanialych polprodukow.
U nas niby tez sa, ale balam sie zawsze kupowac, bo nie wiedzialam co naprawde sie tam znajduje
a tutaj............. miesko 9-12%
miesko 16-22?
a moze 6-9?
doprawione karczki, schaby, poledwice nadziewane, z instrukcja na ile wstawic do piekarnika, jesli bedzie niedobre, masz prawo reklamowac.....
a wedlinki?
3%
czy 4% tluszczu, kto lubi 10%?
ale mieso w Aldi jest takie jak w Polsce, oszukane................ kiedys kupilam, dzis mi sie przypomnialo :(
W metro kupilam dzis lososia, duze sztuki pow 2 kg byly po 36 kr........... mniam bedzie kilka pysznych obiadow.....
ile by trzeba bylo polknac tabletek z fiskeolie?
Kto ma ochote na koniaczek?
Mira, bezrobotna husmor, nie idziesz jutro do pracy, wiec moze?
a moze ktos jeszcze?
moj ulubiony koniaczek jest wlasnie w metro :):):)
patrze na zegar................. troszke pozno, ale kacik kulinarny trzeba otworzyc................skål!!!!!!!!!!!
-
???
Hmm?
Musze przeczytac watek jeszcze raz .
Sorry Piatko, ale twoj wpis przypomina mi bloga.
Nie wiem czy chcialabym wczytywac sie w podobne rzeczy na forum.
;)
Oczywiscie bez obrazy.
Dlugo mnie nie bylo, nie zagladalam tutaj, a ten watek otwarlam jako pierwszy .
Dla mnie otwieranie tego watka jest zbedne.
-
przeczytaj, poprawilam literowki, bo ja, samouk komputerowy, nie wiem co przyciskam, ze czasem przy pisaniu zjada mi literki:P
Jeg hilsner dig :)
-
???
Hmm?
Musze przeczytac watek jeszcze raz .
Sorry Piatko, ale twoj wpis przypomina mi bloga.
Nie wiem czy chcialabym wczytywac sie w podobne rzeczy na forum.
;)
Oczywiscie bez obrazy.
Dlugo mnie nie bylo, nie zagladalam tutaj, a ten watek otwarlam jako pierwszy .
Dla mnie otwieranie tego watka jest zbedne.
przeciez nie ma obowiazku czytania wszystkich watkow,
mozesz zajac sie bardziej interesujacymi,
napisac watek jak mnie wykiwalas
i..............
nie otwarlam, a otworzylam
otwieranie watku, a nie watka
dobrej nocy
-
Piateczko, dzieki za koniaczek...
ja wywodze sie z "moczymord" - mam to po mamie... cala impreze "moczymy mordy" w jednym kieliszku :)
Aczkolwiek i tak dzieki za pamiec...
U mnie z gotowaniem roznie... co prawda maz zje wszystko co ugotuje, ale za to moj syn, jak to autystyk - je wciaz to samo.... I nie ma mocnych, ktorzy byli by w stanie namowic go na cos nowego.
Tak wiec, albo jemy razem z nim, albo jak cos udziwniamy, mamy pod reka filety z kurczaka i ziemniaczki, z niesmiertelnym ogorkiem :)
Specjalista od ekstrasow kulinarnych jest moj maz :)
Ja najczesciej gotuje "na winie".... z tego co to sie pod reke "na winie"... aczkolwiek czasem powstaja prawdziwe delicje... tyle, ze nie spsob przepis przytoczyc :)
-
nie otwarlam, a otworzylam
Zagalopowalas sie w dopiekaniu Marcie_malgorzacie; slownik poprawnej polszczyzny dopuszcza obie wersje.
-
ten watek jest mega super
moze popiszemy o szydelkowaniu
tez interesujace
.
-
A ten się znowu czepia ...
-
Niektóry jusz tak mają, a co mu będzisz żałował ja iemu z tym lepiej, to na to nie boli.
Tylko ja to nie interesuje to co tu szkał.
Taki komentaż tylko potwierdz Twój wybór.
-
Wysłane przez: piatka Dzisiaj o 00:05:08
przeciez nie ma obowiazku czytania wszystkich watkow,
mozesz zajac sie bardziej interesujacymi,
napisac watek jak mnie wykiwalas
i..............
nie otwarlam, a otworzylam
otwieranie watku, a nie watka
dobrej nocy
a myslałam, że to ja dowalam na OSTRO ... !!
przynajmniej tak mi wszyscy wmawiali...
Pozdrawiam
-
Wysłane przez: piatka Dzisiaj o 00:05:08
a myslałam, że to ja dowalam na OSTRO ... !!
przynajmniej tak mi wszyscy wmawiali...
Pozdrawiam
Renka ;)
Tutaj musialo byc " na ostro" !
;D ;D ;D
Przeciez o kulinariach mowa ;D
Pozdrawiam
-
przyznaję Ci wielką rację marta_malgorzata ;)
widać mamy tu wielu spacjalistów kuchni węgierskiej ;D
-
Ja bym obstawiala za kuchnia czeska ;D, ale nie powiem dlaczego :-*
-
lubisz knedliki ;) ?
-
jak są drożdże po duńsku i w jakim stoisku ich szukać?
-
gear
szukaj w lodowkach kolo jajek
-
oki, dzięki. bo są takie co koło jajek oraz takie w proszku.
-
Zgodnie z obietnicą, niestety z drobnym poślizgiem, otwarty został Kącik kulinarny.
http://poloniainfo.dk/forum?board=26.0
Zasady funkcjonowania działu można przeczytać tu: http://poloniainfo.dk/forum?topic=10126.0 Mogą się one jeszcze zmienić.
Zapraszam do zamieszczania swoich przepisów.