poloniainfo.dk
Ogólne => Kącik Kulinarny => Wątek zaczęty przez: anha w 05 Lis 2010, 13:58:06
-
Czy w tym kraju można kupić śledzie nadające się do spożycia? Czyli nie posłodzone.
Widziałam w sklepach wiaderka ze śledziami.Czy są one jak polskie płaty śledziowe?
Ktoś próbował je moczyć i przyrządzić np.ze śmietaną?
Poproszę o konkretną nazwę i firmę :-* :-* :-*
-
Hejka!
My kupujemy w Netto, Super Best, Fotex - mrożone śledzie. One są ze skórką i nie są słone. Ja po rozmorożeniu usuwam skórę /łatwo/ i na noc zalewam je wodą z solą /soli tyle aby nie były mdłe/ a potem robię albo w oleju albo w occie. W śmietanie też śmiało można. Nie są złe. Polecam!
-
Raz tylko kupowalam sledzie w wiaderku, ale akurat to byly te korzenne.
Nie byly slodkie, bez octu.
Pewnie te slone sa tez tylko solone.
Ale to nie byly platy sledziowe, tylko cale sledzie. Z glowa, wnetrznosciami i luskami.
Jest z tym troche roboty
-
Rozkojarzony, przypadkiem kupilem ostatnio filety sledzia (bez osci i przypraw) w Netto 400g za 14kr, no i sprawilem sobie klopot, ktory probowalem rozwiazac gotujac podla zupe sledziowa ::) ale zostalo jeszcze pare kadlubow wiec pytanie (tylko do kobiet po 30- sce i powyzej 65kg wagi) jak zrobic sledzia w smietanie?
-
zupa sledziowa? ciekawe. ;D
-
jamjurand ;) ja bym Ci powiedziała jak, tylko jest jedno ale... ;) 30 lat będę miała w styczniu... Pozdrawiam cieplusio!!!!!
-
Juz wszystko wiem...
..."Pyszne śledzie w śmietanie
składniki
1 tacka śledzi Matjasów
1 duża cebula
3 ogórki konserwowe
1 duże kwaskowe jabłko
trochę posiekanej natki
cukier, biały pieprz, ocet
1 kubek śmietany 18%
3 łyżki majonezu
sposób przygotowania
Śledzie osączyć, pokroić w niewielkie kawałki, obficie skropić octem i posypać białym pieprzem.
Odstawić.
Cebulę, ogórki i jabłko pokroić w drobną kostkę i wymieszać z majonezem i śmietaną oraz natką. Doprawić cukrem do smaku.
Śledzie wymieszać z sosem.
Odstawić na noc do lodówki"...
-
A przepis na zupe podasz?
-
Jamjurand
sledzie matiasy, sa to lekko solone sledzie, wiec musisz te swoje filety wlozyc na noc do slonej wody, a potem postepowac jak w przepisie
-
A czy zrobione sledzie w smietanie mozna chowac tygodniami czy zamrazac? Tu sie prosze popisac wiadomosciami i doswiadczeniem drogie kucharki m/k :)
Neletop: lepsza bedzie zupa z trupa :)
-
Ani jedno, ani drugie.
jesli chcesz zeby "wytrzymaly" kilka dni musisz je bardzo porzadnie zasolic i w tej soli-solance potrzymac kilka dni, im dluzej tym lepiej, tak zeby sól sledzie zakonserwowala. Potem do wody i "odsalanie"
:-)