poloniainfo.dk

Ogólne => Kącik Kulinarny => Wątek zaczęty przez: Eberhard Mock w 13 Gru 2007, 00:44:54

Tytuł: Przygotowania do swiat- sernik 2
Wiadomość wysłana przez: Eberhard Mock w 13 Gru 2007, 00:44:54
Witam Drogie Panie, mam krótkie pytanie.

Jak po duńsku jest twaróg  ? - biały ser potrzebny do  sernika na zimno, najlepiej jakby był już zmielony. Sugestie odnośnie konkretnego producenta  i miejsca zakupu-  nazwa marketu ;) - mile widziane.

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Pozdrawiam serdecznie
Eberhard Mock
 
Tytuł: Przygotowania do swiat- sernik 2
Wiadomość wysłana przez: Mirabelka w 13 Gru 2007, 07:44:43
W Danii nie kupisz twarogu do sernika.
Tytuł: Przygotowania do swiat- sernik 2
Wiadomość wysłana przez: madzialenasz w 13 Gru 2007, 10:10:35
No Twarogu prawdziwego nie kupisz ale do sernika to najlepiej KarolinesKokken -1%, kupic mozna na 100% w SuperBrugsen, ja uzywam tego, lub serka Philadelphia lub Buko-naturalnego-ale one sa lekko slonawe, ale sernik tez wychodzi pycha
Pozdrawiam
Tytuł: Przygotowania do swiat- sernik 2
Wiadomość wysłana przez: piatka w 13 Gru 2007, 10:13:26
Do sernika na zimno swietnie sie nadaje kvark, jest tez hytteost ale to taki granulowany nasz wiejski serek.
Tytuł: Odp: Przygotowania do swiat- sernik 2
Wiadomość wysłana przez: mala_z_Aarhus w 13 Gru 2007, 13:44:18
Nasza poprzednia dyskusja nt sernika w Danii:
http://poloniadenmark.info/index.php?option=com_smf&Itemid=78&topic=4540.0
Tytuł: Odp: Przygotowania do swiat- sernik 2
Wiadomość wysłana przez: Jomir w 13 Gru 2007, 15:03:39
A mnie od dluzszego czasu nurtuje co to jest "Fraiche 9%" firmy Cheesy....
Tak wiem teoretycznie jest to smietana, ale to smakuje jak polski serek homogenizowany.
I tak naprawde dla mnie jest to raczej serek homo...

Mysle, ze mozna by tego uzyc do sernika na zimno.
Tytuł: Odp: Przygotowania do swiat- sernik 2
Wiadomość wysłana przez: Mirabelka w 13 Gru 2007, 15:36:40
Mirra , to jest smietana. :)
Tytuł: Odp: Przygotowania do swiat- sernik 2
Wiadomość wysłana przez: madzialenasz w 13 Gru 2007, 17:00:54
hmmm jak smietana?to wyglada jak serek, a smietana to fløde....no ale nie kloce sie, a nie mam w tej chwili kogos konkretnego sie zapytac
Tytuł: Odp: Przygotowania do swiat- sernik 2
Wiadomość wysłana przez: Jomir w 13 Gru 2007, 17:38:36
Znaczy ja wiem, ze to jest smietana bo i mama i moj maz sie zarzekaja, ze to jest smietana :)

Ale to nie wyglada i nie smakuje jak smietana.... smak ma identyczny jak serek homo, konsystencje tez :)

no :) zrobmy eksperyment :) niech kazdy poprobuje i zdecydujmy co to jest :)

Pokio co uzywam tego w funkcji zarowno serka homo jak i smietany :) w zaleznosci od potrzeb :)
Tytuł: Odp: Przygotowania do swiat- sernik 2
Wiadomość wysłana przez: mawi w 13 Gru 2007, 17:56:47
"Fraiche 9% to jest cremefraiche  tylko odtłuszczony  , do sernika na zimno  można użyć  kwark  to jak nasz serek homo lub zrobić sam temat był poczytaj  http://poloniadenmark.info/index.php?option=com_smf&Itemid=78&topic=4540.0
Tytuł: Odp: Przygotowania do swiat- sernik 2
Wiadomość wysłana przez: piatka w 13 Gru 2007, 18:31:05
fløde to smietanka - slodka kaffeflode smietanka do kawy, piskefløde  -  smietana 38% do ubijania
cremefraiche to kwasna smietana
Tytuł: Odp: Przygotowania do swiat- sernik 2
Wiadomość wysłana przez: anha w 13 Gru 2007, 18:42:21
Całkiem niedawno był wątek o własnoręcznej produkcji sera białego z mleka i innych produktów mlekopochodnych. ;D ;D
Tytuł: Odp: Przygotowania do swiat- sernik 2
Wiadomość wysłana przez: madzialenasz w 13 Gru 2007, 18:53:35
Duzo tego wszystkiego w sklepach, jak co komu pasuje to tak powinien uzywac, ja nawet z tym fraiche zrobilam kiedys nalesniki:D, mi tam smakowaly....fakt ze Moj facet oczy zrobil i mu w buzi wszystko uroslo-to nie zrazilo mnie, mi tam smakowalo :)
Do oponkow tez uzywam kvark, ale sernik wiedenski wychodzi mi lepiej z buko lub philadelphia.
Zalezy co komu pasuje i jak smakuje
Pozdrawiam
Tytuł: Odp: Przygotowania do swiat- sernik 2
Wiadomość wysłana przez: magraf w 22 Wrz 2008, 21:11:51
Czyli rozumiem,że z serka typu
* philadelphia naturalny
*fromage frais
* kvark
uda mi się sernik pieczony???Piszecie o różnych serkach i serniku,ale jakim?Na zimno czy pieczonym w piekarniku??
Tytuł: Odp: Przygotowania do swiat- sernik 2
Wiadomość wysłana przez: marysha w 22 Wrz 2008, 22:51:04
Z Buko też...

[Posted on: 22 Wrzesień  2008, 22:47:15]

Z serków tych mozna zrobić sernik pieczony i na zimno. Przecież w Polsce można kupić twaróg już zmielony, który ma bardzo podobną konsystencję do Buko czy Philadelphii. Jeśli serek jest troszkę wodnisty, dobrze jest go odcisnąć z nadmiaru płynu.
Tytuł: Odp: Przygotowania do swiat- sernik 2
Wiadomość wysłana przez: magraf w 23 Wrz 2008, 09:37:28
acha...dobrze wiedzieć.Dzięku za informacje :)
Tytuł: Odp: Przygotowania do swiat- sernik 2
Wiadomość wysłana przez: lilia w 25 Wrz 2008, 14:52:00
Z kvarku spokojnie zrobisz pyszny, delikatny, sernik pieczony. Wkleję przepis "na dniach".
Tytuł: Odp: Przygotowania do swiat- sernik 2
Wiadomość wysłana przez: mawi w 25 Wrz 2008, 21:38:44
ja kupuje twaróg w fabryce lodów , sprzedają twaróg wędzony ale  można zamówić nie wędzony ,paczka około  200g płacę 20 dkr
Tytuł: Odp: Przygotowania do swiat- sernik 2
Wiadomość wysłana przez: kaska08 w 25 Wrz 2008, 22:18:58
gdzie znalezc fabryke lodow w arhus?
Tytuł: Odp: Przygotowania do swiat- sernik 2
Wiadomość wysłana przez: mawi w 25 Wrz 2008, 22:24:32
NIE WIEM     poszukaj ,może gdzieś jest ja kupuje w  Ryå is  http://www.ryaais.dk/shop.asp
Tytuł: Odp: Przygotowania do swiat- sernik 2
Wiadomość wysłana przez: magraf w 05 Kwi 2009, 10:46:07
No więc tak....co to twarogu i sernika,leniwych klusek itp. mogę się już śmiało wypowiedzieć,bo doświadczyłam :)

Zacznę od Kvark- do sernika się nie nadaje wg mnie oczywiście,no chyba że na zimno.
Philadelphia- odpada również jeżeli chodzi o pieczony sernik.

Ale dostałam łatwy przepis na zrobienie twarogu od koleżanki dunki i tego się trzymam :)No i podzielę się nim z wami.

Mleko A38 (ja używałam 1,5%) 2 kartoniki.
Otwieramy kartoniki na maxa.
Wstawiamy do garnka i zalewamy wodą.Nie musi garnek być taki duży jak kartoniki ;)
Ja gotuję to mleko ok 2h na dużym ogniu.W między czasie mieszam łyżką,aby sprawdzić czy już twaróg się wytworzył.
Nic nie powinno się stać z kartonikami,także bez obaw.
Jak już upłyną 2h to zawartość kartoników przelewam na sitko z małymi dziurkami i gotowe  ;D
Trzeba tylko trochę odczekać aby woda z niego obciekła.

Z tych 2 kartoników mleka A38 wychodzi ok 400g twarogu,a jest naprawdę super  :D


Pozdrawiam i życzę smacznego