poloniainfo.dk
Regionalne => Esbjerg, Haderslev, Kolding ... => Wątek zaczęty przez: razporaz w 25 Maj 2008, 10:58:26
-
Przelała sie czara goryczy. Moje kubki smakowe juz nie tolerują tego ciemnego duńskiego chleba ani tych gumowych - jasnych - pseudochlebów z duńskich piekarń. Próbowałem jeśc rozne rodzaje aby znalezc ten który będzie smakował najbardziej - ale nic z tego...
Wczoraj kupiłem np. w miare dobrze wygladajacy "jasny" chleb w piekarni GuldBageren za 25DKK - pokroiłem go tak aby miec 3 kromki, zadzwonił telefon - rozmawiałem moze z 10 minut - przychodzę a kromki wyschniete i maja konstystencje sucharków.
CZY MOŻE KTOŚ POLECIC W KOLDING PIEKARNIE, SKLEP, BUDKĘ Z PIWEM - OBOJĘTNE CO - BYLE BY MIELI W SPRZEDAŻY COŚ CO PRZYPOMINA CHOC TROCHE POLSKI CHLEB??? (Jeśli juz ktos zna takie miejsce to prosiłbym również o konketną nazwę tego chleba - we wspomninej piekarni GuldBageren jest ok. 10 różnych rodzajów chleba z których próbowałem 5 rożnych rodzajów wyglądających "na oko" dobrze ale jak zwykle okazywało się że nie da się tego jeśc)...
pozdrawiam
P.S. Jakby ktos jeszcze podpowiedział gdzie można nabyc cos co przypomina "polski biały ser np. półtłusty" to też byłoby miło (nie chodzi mi o różne rodzaje serów feta, ani o biały serek - twarożek granulowany - w Polsce występujący często w mowie potocznej jako "serek z domkiem" - bo taki serek udało mi się tu już odkryc przez rok i 2 miesiace jakie tu przebywam :) )
-
o serze było tu: http://poloniadenmark.info/index.php?option=com_smf&Itemid=78&topic=4540.0
i tu: http://poloniadenmark.info/index.php?option=com_smf&Itemid=78&topic=5279.0
-
Nie wiem czy próbowałeś kupić w Bilce taki jasno/ciemny pokrojony w owalne kromki "bondebrød" 500 gram.
Jeżeli w tym Koldingu macie Lidla to znajdziecz też podobny - Landbrød (odpowiednik niemieckiego Roggermischbrot) w kromkach, paczka 500 gram
-
nie wiem jakie piekarnie są w Twojej okolicy , ja pracuje w piekarni i uważam że smaczny jest chleb- Italiensk Brød
i wszelkie jego odmiany z ziarnem.
znalazłam stronę gdzie piekarnia się ogłasza ,że ma ten chleb
http://bryllupskager.net/?id=19280
-
MajsBrød z Guldbageren jest całkiem dobry.
A ja narzekam na śmietane :) Nie wiem jakiej firmy bym nie kupił to jest strasznie gęsta.
-
Kup "kaffefløde" 6 lub 9%. Słodka, niby do kawy, ale nadaje się do większości potrzeb.
Kwaśne - "Creme fraiche" niestety, wszystkie są gęste - 9, 18, 36%
Pozdrawiam
-
a ja kupiłam maszynkę do wypieku chleba i sama robię super pieczywko,
kosztowała 130 pln i już mi się zwróciła a chlebek palce lizać polecam
tylko nie wiem gdzie kupić w viborgu suche drożdże
-
mnie też to zmęczyło
trochę poszukałem, poczytałem, pokombinowałem i piekę sobie własny chleb :)
mąkę, wodę, sól i drożdże przeca w Danii nie ciężko znaleźć :) jak ktoś nie ma maszynki do chleba to ze zwykłym piekarnikiem też można sobie poradzić 8)
przepisów w internecie mnóstwo, a sądzę że dla smaczku pysznego chleba warto sobie raz na jakiś czas urządzić sesję w kuchni
pozdrawiam
-
W Bilce napewno kupisz drozdze suszone, w innych marketach tez, nazywaja sie tør gær.
-
Dzieki wszystkim za odpowiedzi. Za tydzien wpadne na chwile do Polski to sobie przywioze dobrego chleba - ale jak sie juz ten przywieziony skonczy wyprobuje te chleby ktore polecacie :)
Nad wlasnym wypiekiem jeszcze sie namysle (musialbym rzeczywiscie najpierw sporo poczytac w internecie jak to sie robi ;) )
Oczywiscie jakby ktos inny mial jeszcze jakies propozycje to dajcie znac...
Co do smietany to ta dunska smakuje mi wlasnie bardziej niz polska (to samo tyczy sie dunskich zółtych serów)
-
Dolacze sie zachwytow nad dunska smietana 18%. Pycha.
Serom, raczej dziekuje.
-
a! jeszcze dodam - jesli chodzi o chleb to jestem dosc wybredny gdyż moje "kubki" nie trawią też chleba z polskich hipermarketów (a te duńskie które jadłem do tej pory były gorsze niż te z polskich hipermarketów). Ciemne chleby na początku mi smakowały ale ile mozna jeśc ciemny chleb? ;)
-
Cale zycie. ;D
Sa rozne mozliwosci.
-
Co do chleba to polecam pampasbrød (czy jakos tak podobnie sie nazywa)
Do wlasnego wypieku chleba nadaja sie swietnie drozdze swieze :) tylko troszke wprawy trzeba i dobrac ilosc.
-
Znosne sa mrozone buleczki z Netto- to ten rodzaj,jakie u nas w polsce markety podaja niby wypiekane samodzielnie.
Ale typowego `*naszego* chleba to tu nie ma..
Dziwi mnie problem serka wiejskiego, bowiem ja znalazlam go na 2.dzien pobytu w Danii :D Bo bez nabialu to nie mam zycia ;)
-
Kochani no widzę, że są tu talenty kulinarne. Ja też kupiłem maszynkę do chleba, testowałem próbowałem, naczytałem się literatury i nie wiem czy za wcześnie się zniechęciłem czy to drugie typowe beztalencie. Zawsze chlebek opada i jest za wilgotny, wiem, wiem zaraz ktoś powie za dużo płynu.Jak ktoś jest tak miły niech rzuci przepis szczególnie proporcje na sprawdzony chleb. Z góry dzięki.
-
ja znam tylko jeden przepis i za to najprostszy:
kilogram mąki, łyżka stołowa soli - ma być lekko wypukła naweti, kostka drożdży, pół szklanki ciepłego mleka lub ciepłej przegotowanej wody, mała łyżeczka cukru, około 2 szklanki wody (ewentualnie więcej, zależy jak ciasto się będzie wyrabiało)
zaczynasz od podgrzania mleka - ma być letnie, wrzucasz kostkę drożdży i łyżeczkę cukru, mieszasz, odstawiasz, a w międzyczasie mąkę mieszasz z solą.
do mąki z solą dodajesz rozpuszczone drożdże ( ja je odstawiam na około 10 - 15 minut ale nie wiem czy to ma znaczenie), lejesz szklankę wody i zaczynasz wyrabiać ciasto. zakładam że wiesz jaka powinna być konsystencja ugniecionego ciasta bo ciężko mi jest opisać słowami ;D
po ugnieceniu odstawiasz ciasto do wyrośnięcia na 30 - 40 minut w ciepłe miejsce, a po wyrośnięciu porcjujesz na chleby - mi z 1 kg mąki wychodzą 2 - obsypujesz mąką dookoła żeby się nie kleiło i wrzucasz do nagrzanego piekarnika na blachę wysmarowaną olejem, pieczesz około 1 - 1,5 godziny
i chyba wszystko, jak ktoś wie lepiej czekam na uwagi