poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Pozwolenie na pobyt.  (Przeczytany 5243 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Yesyo

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Pozwolenie na pobyt.
« dnia: 07 Kwi 2011, 19:48:30 »
Witam.
Ubiegając się o kartę pobytową w Duńskim statsforvaltning należy posiadać (poza aktualnym paszportem, zdjęciem) kontrakt od pracodawcy który określa, że wykonywana praca ma charakter pracy na pełen etat, (to jest 37 h tygodniowo, dodatkowo jeśli posiada się kontrakt na prace dorywcza, to jest kontrakt nie określający stałej ilości roboczych godzin należy przedstawić również zaświadczenia o naszych zarobkach z ostatnich 3 miesięcy, ale musza one wykazać, że zarabiamy powyżej jakiejś kwoty miesięcznie inaczej nie otrzymamy karty pobytowej a i podobno w niektórych przypadkach możemy zostać poproszeni o opuszczenie Danii. Czy ktoś wie ile wynosi ta kwota?) można także ubiegać się o kartę pobytową przedstawiając wyciąg z banku zaświadczający o tym iż posiadamy odpowiednie środki na samodzielne utrzymanie się w Danii. Ile wynosi ta kwota? I czy wystarczy wyciąg z polskiego banku i czy należy posiadać w takim wypadku jakieś dodatkowe dokumenty. Przedstawione informacje czerpałem głównie z archiwów poloniainfo.dk, jeśli są błędne bardzo prosze o info oraz uprzejmie proszę o odpowiedz na moje pytania. Z góry dziekuje :)

Offline Sofi

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
Odp: Pozwolenie na pobyt.
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Kwi 2011, 20:49:35 »
ja rejestrowałam się w październiku 2009 i na kontrakcie miałam 20h tygodniowo i to wystarczyło żeby dostać pozwolenie

Offline Yesyo

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Kwi 2011, 21:14:19 »
Widzisz ja mam kontrakt nie określający w żaden sposób ile godzin pracuje, mój szef to młody Duniec prowadzący mała firemkę, może uda mi się go namówić by mi na kontrakcie wpisał fikcyjne 20 h. Oj fajnie by było, ale mam tez opcje by pożyczyć jakąś sumkę i jak rozumiem wystarczy, że wydrukuje wyciąg z banku w chwili gdy na koncie będę miał pieniążk, tylko ile?i :) straszna partyzantka no ale :PP

Offline Emill

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2
  • -Otrzymane: 19
  • Reputacja: +5/-3
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Kwi 2011, 22:23:30 »
W 2009 wg przepisów było minimalnie 15 godzin/tyg.
Co do kasy to było 60 k, bierz tylko pod uwagę, że jak rejestrujesz się "na środki własne" to podpisujesz papier że jesteś się w stanie sam utrzymać i nie będziesz się prosił o żadną pomoc u (o)Duńców.

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #4 dnia: 08 Kwi 2011, 00:39:32 »
Wedlug jakich przepisow bylo 15 godz. tygodniowo. Temat byl obszerne walkowany wielokrotnie, ale trzebado niego agladnac. nie ma i nie bylo okreslonej ilosci godzin, w kazdym razie w przepisach prawa, jak rowniez nie bylo minimalnej kwoty zarobku w kontraktach. nie zgodzila sie na to unia i o tym pisalem kilkakrotnie. Ustalono "po cichu" miedzy krajami unijnymi, ze tak zwana greanica ktora nalezaloby alceptowac to okolo 10- 12 godz./tygodniowo, ale nie moze to byc powodem odmowienia rejestracji jezeli ktos przyjdzie i powie ze ma 8 godzin i potrafi sie z tego utrzymac. 10-12 godzin nic nie oznacza. mozna zarabiac 300 kr/godzine, mozma 60/godz. amozna i 1.000/godz. Mozna miec rodzine ktora pomaga itp. Osobiscie znam osobe ktora zostala zarejestrowana majac 6 godzin/tydzien i stawke 115 kr./godz. powolujac sie na fakt, ze mieszka z synem, ktory ma prace w pelnym wymiarze i razem prowadza gospodarstwo domowe.   

Offline Emill

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2
  • -Otrzymane: 19
  • Reputacja: +5/-3
« Odpowiedź #5 dnia: 08 Kwi 2011, 09:45:22 »
A to przepraszam że namieszałem.
Mi pani w okienku powiedziała, że powinno być 15h ~ 6000 kr/miesiąc, ale wiadomo jak to z okiennicami jest ;)

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 242
  • Reputacja: +16/-12
« Odpowiedź #6 dnia: 08 Kwi 2011, 10:04:24 »
Jak pisze Roga tu nie chodzi o ilosc godzin a o to czy z tej ilosci godzin mozna sie utrzymac.

Jeden zarabia na godzine 100 kr i powinien miec okolo 6000 tys na miesiac zeby sie utrzymac a to daje 15 godzin na tydzien, drugi zarabia 600 kr i jemu "wystarczy" 2,5 godziny na tydzien zeby komuna uznala ze moze sie sam utrzymac.

Przepisy mówia ze trzeba miec: Lønnet arbejde eller eller råder over tilstrækkelige indtægter eller midler, så vedkommende ikke kan antages at ville falde det offentlige til byrde.
Komuna bedzie to interpretowac: ze nie wystarczy miec prace ale ze trzeba sie musiec z tej pracy utrzymac.
Nie wystarczy 2 godziny tygodniowo po 100 kr bo z 800 kr na miesiac nikt sie nie utrzyma.
...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 08 Kwi 2011, 10:04:24 »

Offline VIOLA124

• Podziękowania
« Odpowiedź #7 dnia: 08 Kwi 2011, 21:30:17 »
 Niedawno wyrabialam sobie w Kopenhadze ID.wystarczyla mi do tego deklaracja pracodawcy o checi zatrudnienia mnie i kontrakt na 15h. tygodniowo.Dokumenty odebralam po tygodniu w tym samym dniu wyrobilam sobie nr. CPR , z tym ze dostalam od wlasciciela mieszkania meldunek w Danii.

Offline Yesyo

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #8 dnia: 13 Kwi 2011, 21:37:54 »
Serdecznie dziękuje wszystkim za pomoc :). Pozdrawiam

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #8 dnia: 13 Kwi 2011, 21:37:54 »

Pobyt na kwarantannie - zasiłek, zwonienie lekarskie?

Zaczęty przez marek90Dział Podatki

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 7302
Ostatnia wiadomość 15 Lut 2021, 22:32:02
wysłana przez Jomir
Pobyt stały dla nastolatka, a gdzie dowód?

Zaczęty przez hejliDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 10102
Ostatnia wiadomość 24 Wrz 2013, 20:48:45
wysłana przez Jomir
Wzory wnioskow na pobyt, prace i laczenie rodzin

Zaczęty przez rogaDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 98
Wyświetleń: 229048
Ostatnia wiadomość 15 Lip 2018, 20:25:20
wysłana przez Jomir
pobyt stały po przepracowaniu 3 i pół roku w Danii????

Zaczęty przez katia963Dział Rodzina ...

Odpowiedzi: 17
Wyświetleń: 35201
Ostatnia wiadomość 11 Sty 2010, 10:48:03
wysłana przez Svaria
Ubezpieczenie duńskie. Rachunek za pobyt w szpitalu w Polsce.

Zaczęty przez dziubasewoDział Pomoc!

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 14260
Ostatnia wiadomość 03 Sie 2011, 07:03:30
wysłana przez faja