poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Studia 2011  (Przeczytany 20905 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline malinkaaa0071

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Studia 2011
« dnia: 12 Kwi 2011, 11:31:27 »
Witam.
Chciałabym rozpocząć naukę od semestru letniego b.r.
Ale.. Czy ktoś się orientuje jak się za to zabrać? Czy skoro jestem w Danii, mogę po prostu złożyć aplikacje na uczelnie? Czy potrzebny mi będzie jakiś polski program pośredniczący..??
Jak wygląda rekrutacja itp? Jestem bardzo ciekawa..
Głównie interesuje mnie Roskilde Universitet i uczelnie kopenhaskie.
Pozdrawiam:D

Offline lilia

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 1
Odp: Studia 2011
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Kwi 2011, 11:36:16 »
Absolutnie żadnych programów pośredniczących.

www.kot.dk - plus świadectwo i matura przysięgle tłumaczona na angielski. Spieszę się, ew. później mogę "rozwinąć" temat bardziej.

Offline kopytko

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 3
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Kwi 2011, 19:36:28 »
Ja właśnie aplikuję na studia w Danii. Też tutaj mieszkam. może będę mogła pomóc, ale musisz mi wytłumaczyć co znaczy ''semestr letni b.r.'', bo semestr letni bieżącego roku już się zaczął. Chcesz zacząć w następnym roku w lutym?

inna

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Kwi 2011, 20:24:10 »
Ansøgningsfristen  :o :o :o

Ungdomsuddannelser og skoler:  30. marts | 15. april

De videregående Uddannelsers kvote 1 er 5. juli kl 12, kvote 2 var til d. 15.03 kl.12

Chyba zam pozno !!!!!

Offline malinkaaa0071

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #4 dnia: 12 Kwi 2011, 20:26:08 »
za pozno:( ale od lutego z mila checia!!

inna

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 12 Kwi 2011, 20:46:19 »
Zalezy co chesz stud. Zazwyczaj stud. zaczynaja tu raz w roku.

Offline lilia

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #6 dnia: 13 Kwi 2011, 00:09:17 »
za pozno:( ale od lutego z mila checia!!

Malinko, na nic nie jest za późno :)
Nie słuchaj kiepskich doradców, nie mających wiele do powiedzenia :)

A zatem - wchodząc na KOT, rejestrujesz się i wysyłasz aplikację. Po prostu! Czasu, by to uczynić, jest jeszcze całkiem sporo - mianowicie do 5.lipca.  Ponieważ jednak w zeszłym roku niektóre uczelnie miały kłopot z odpowiednim zliczeniem punktów rejestrowanych przez stronę internetową, wygodniej jest wysłać zgłoszenie do uczelni z prośbą, o formularze "KOT" w wersji papabusewej :)

Wypełniasz aplikacje ( kilka, do różnych uczelni lub na różne kierunki ) i zaznaczasz preferencje wyboru - 1 - najważniejszy itd..
Jeśli nie przyjmą Cię na 1., masz szansę na następnym itd...

Potrzebujesz jedynie przetłumaczone przysięgle świadectwo maturalne oraz ukończenia szkoły średniej. Plus ewentualnie wymogi dotyczące języka. Jeśli chcesz studiować po duńsku, pytaj, jakie stawiają wymogi - na niektórych uczelniach wystarcza rozmowa z vejlederem, na innych trzeba przedstawiać studieprøve.

Termin składania aplikacji dla nas, młodych osób posiadających maturę - jest właśnie 5.lipca.
Studia zaczynają się z końcem sierpnia lub we wrześniu ( zależnie od uczelni).

To nie jest skomplikowanego, w razie pytań - pisz na priv, pomogę :)

Pozdrawiam ciepło,
lilia

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 13 Kwi 2011, 00:09:17 »

Offline kopytko

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #7 dnia: 13 Kwi 2011, 17:03:18 »
Może nie wiem ''wszystkiego'' tak jak Ty lilia, ale na mojej uczelni 5 lipiec to termin składania dokumentów, nie aplikacji. Termin złożenia aplikacji upłynął 15 lutego. Na innej uczelni, którą się interesowałam termin ten upłynął 15 marca, a dokumenty należy przesłać do 31 kwietnia. Odwiedziłam strony różnych uczelni w Danii i nigdy nie widziałam terminu, o którym piszesz. Tak więc, wątpię....oj wątpię.

Ale.... co tam, zawsze można spróbować! :)

Poza tym nie wiem co masz do biur pośredniczących. Dzięki mojemu np. nie musiałam tłumaczyć dokumentów u tłumacza przysięgłego, bo nie każda uczelnia tego wymaga, jednak nie każdy o tym wie, bo oficjalnie uczelnia żąda takich tłumaczeń. Biuro, z którego usług korzystam, od dawna współpracuje z kilkoma uczelniami w Danii, dlatego jest dobrze poinformowane. Nie są to puste słowa, bo skontaktowałam się z osobami, które skorzystały z jego usług i teraz studiują w Danii.
« Ostatnia zmiana: 13 Kwi 2011, 17:14:57 wysłana przez kopytko »

Offline lilia

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #8 dnia: 13 Kwi 2011, 17:22:52 »
Drogie Kopytko, postaram się rozwiać Twoje wątpliwości - przede wszystkim - nomenklatura: aplikacja, są to właśnie dokumenty :)
Nic, poza wyżej opisanymi, nie jest potrzebne. Powtarzam raz jeszcze - świadectwo maturalne, ukończenia szkoły średniej + certyfikat językowy.

Być może zmyliły Cię właśnie terminy u polskich pośredników - oni życzą sobie, by złożyć u nich "zgłoszenie" a później można dosyłać dokumenty. Jednakże osobie mieszkającej już w Danii, nie potrzeba korzystać z żadnych pośredników, procedura przyjmowania na studia naprawdę jest bardzo prosta, a jeśli mamy CPR i żyjemy już nieco w Danii, jesteśmy "oceniani" na równi z Duńczykami.
Przy okazji, do polskich pośredników "nic nie mam" - po prostu po co dawać komuś zarobić, jeśli można coś zrobić samemu ?  :D
W razie pytań - proszę na priv.

Pozdrawiam.

[Posted on: 13 Kwi 2011, 17:19:55]

Ach tak - jak mówiłam, co roku "ansøgningfrist" dla osób z maturą upływa 5. lipca do godziny 12-tej, ten termin obejmuje WSZYSTKIE uczelnie :Dhttp://www.optagelse.dk/nyheder/2011/010211-ansogningsfrist.html

[Posted on: 13 Kwi 2011, 17:22:08]

PS. Nie korzystaj więcej z usług pośredników, jak widać... ;D ;D ;D

Offline kopytko

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #9 dnia: 13 Kwi 2011, 18:43:14 »
Wydawało mi się,że napisałam wszystko wyraźnie. Pisząc aplikacja miałam na myśli formularz zgłoszeniowy, a pisząc dokumenty miałam na myśli świadectwa, dyplomy i tym podobne.  Sama logowałam się na stronie uniwersytetu, wypełniałam formularz zgłoszeniowy, a następnie dostałam informację do kiedy należy dosłać dokumenty wraz z wydrukowanym formularzem.

Nie zmyliły mnie terminu u pośredników. Jak napisałam, osobiście odwiedziłam strony uczelni, nie pośredników, i zapoznałam się z terminami. Czyżby uczelnie zamieszczały na swoich stronach informacje sprzeczne z KOT??

Nikomu nie daję zarobić - wiele takich biur pośredniczących pomaga za darmo, moje także :)

Nie znam jeszcze dobrze duńskiego, więc nie rozumiem co jest napisane na stronie, do której podałaś link.

''a jeśli mamy CPR i żyjemy już nieco w Danii, jesteśmy "oceniani" na równi z Duńczykami'' :D :D :D proszę Cię!! nie zamydlaj nikomu oczu.

Offline lilia

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #10 dnia: 13 Kwi 2011, 22:44:07 »
Drogie Koptyko, nie zamydlam nikomu oczu - żyję już trochę w Danii, mówię po duńsku, byłam przyjmowana na duńską uczelnię - byłam traktowana na równi z młodszymi kolegami z Danii.
Na stronie, którą podałam, stoi, że "ansøgning" przyjmowane są do 5.lipca - tak jest każdego roku :D

A mówiąc o "zarabianiu" przez pośredników, miałam na myśli fakt, iż są oni opłacani przez uczelnie duńskie, które chcą, by "werbowano" dla nich studentów  ;D Tak "rozrosła" się np. VIA.. ;) ;D

inna

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 14 Kwi 2011, 07:20:02 »
....żyję już trochę w Danii, mówię po duńsku, byłam przyjmowana na duńską uczelnię ..... skoro tak to powinnas wiedziec ze 5 lipca przyjmuja na kvote 1. A zatem przyjmuja tylko z dunskim papierami.

Fristen for at søge optagelse gennem kvote 1 er den 5. juli, kl. 12.00.

Har du en international eller udenlandsk eksamen er fristen dog den 15. marts, kl. 12.00.
For at kunne søge en studieplads gennem kvote 1 skal du have en af følgende eksamener:

•højere forberedelseseksamen (hf)
•højere handelseksamen (hhx)
•højere teknisk eksamen (htx)
•studentereksamen (stx)
•særligt hf-forløb for fremmedsprogede (GIF)
•udenlandske og internationale eksamener (herunder også den danske IB), der kan omregnes til dansk 13-skala

Offline malinkaaa0071

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #12 dnia: 14 Kwi 2011, 09:36:31 »
Z ogromna checia zaczela bym studia po dunsku. Naprawde. Ale jest jeden maciupenki mankament. Otoz poziom jezyka dunskiego w moim wydaniu jest nienajlepszy. A III modul  nie wystarcza, zanim lecz skoncze cale VI chcie zaczac studia. Ide lilia do Ciebie na priva, bo juz mam troche duza glowe;)

Offline lilia

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #13 dnia: 14 Kwi 2011, 12:01:28 »
....żyję już trochę w Danii, mówię po duńsku, byłam przyjmowana na duńską uczelnię ..... skoro tak to powinnas wiedziec ze 5 lipca przyjmuja na kvote 1. A zatem przyjmuja tylko z dunskim papierami.

Inna, nic z tego, zostałam przyjęta na studia bez żadnego problemu składając ansøgning z końcem czerwca  ;D
Chcesz papiery...?  ;) ;D

inna

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 14 Kwi 2011, 19:55:25 »
 ::) Po co mi twoje papiery ?????

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 14 Kwi 2011, 19:55:25 »

Studia o specjalnosci: Rachunkowosc

Zaczęty przez PippiDział Edukacja

Odpowiedzi: 1