poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Praca na rachunek/zlecenie a fradrag  (Przeczytany 4481 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Dagon

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Praca na rachunek/zlecenie a fradrag
« dnia: 02 Lis 2011, 15:43:21 »
Witam!

Mam pracę na roczny kontrakt, dlatego mam przydzielony fradrag. Mam też ofertę pracy, gdzie nie dostaję kontraktu, a wystawiam rachunek za swoją pracę (wydaje mi się, że to coś na zasadzie umowy-zlecenia). Jak to wygląda dla urzędu podatkowego? Czy przeważa fakt, że mam jeden konkretny kontrakt na rok? Czy przeważa fakt, że druga praca jest bez kontraktu i np. nie dostaję na nią fradragu?

Pozdrawiam

Offline greg1969

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 3
  • -Otrzymane: 25
  • Reputacja: +5/-4
Odp: Praca na rachunek/zlecenie a fradrag
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Lis 2011, 16:37:28 »
Fradrag jest jeden i powinien być zastosowany do jednego źródła dochodu - nie możesz stosować fredrag razy 2 bo masz dwa źródła dochodu. Od drugiego źródła dochodu powinieneś zapłacić podatek np. 36% bez żadnych odliczeń.

Offline Dagon

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #2 dnia: 02 Lis 2011, 16:44:39 »
Rozumiem. A czy można fradrag odliczyć tylko od tej pracy kontraktowej? Czy można np. fradrag odliczyć od pracy 'zleceniowej', a za kontraktową zapłacić pełny podatek?

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #3 dnia: 02 Lis 2011, 17:21:14 »
Rozumiem. A czy można fradrag odliczyć tylko od tej pracy kontraktowej? Czy można np. fradrag odliczyć od pracy 'zleceniowej', a za kontraktową zapłacić pełny podatek?
Jest tak jak napisales. Praca zleceniowa nie jest zatrudnieniem na zasadzie pracodawca/pracownik. Nalezy pamietac, ze taki rodzaj pracy (zlecenia) nie moze przypominac zatrudnienia w firmie. Wykonujac caly czas zlecenia dla tej samej firmy nie prowadzac samodzielnej dzialalnosci, , Skat potraktuje taki "model" jako sposob omijania normalnego zatrudniena pracownika przez firme. Jezeli jest mowa o sporadycznych zleceniach, to nie ma problemu. Mimo tego, ze fradrag odliczany jest zaliczkowo wylacznie od dochodu uzyskanego z pracy na kontrakcie, to na koniec roku rozliczenie wykaze laczne dochody, a ty wliczysz przyslugujace ci ulgi podatkowe i wszystko bedzie OK.
W rozliczeniu rocznym masz obowiazek podac dochod ze zlecen. Skat nie posiada ich automatycznie. Zleceniodawca zas wlicza twoj rachunek w koszty swojej firmy. Jezeli zlecenia przekraczaja rocznie 50.000 kr. podlegasz "momspligt" tzn. odprowadzaniu podatku Vat - ale to juz inna sprawa. Wowczas nalezaloby prowadzic dzialalnosc gospodarcza (jednoosobowa- enkeltmandsfirma).

Offline Dagon

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #4 dnia: 02 Lis 2011, 17:42:51 »
Dziękuję bardzo za wyczerpującą odpowiedź! Chodzi o to, że propozycja wyszła właśnie na zasadzie wystawiania rachunku za świadczone usługi zamiast kontraktu np. 'efter aftale'. Rozumiem, że w tym przypadku, SKAT mógłby się przyczepić do 'próby ominięcia normalnego zatrudnienia'? Z jakimi to konsekwencjami dla mnie jako pracownika mogłoby się wiązać?

I abstrahując od tego, wygląda na to, że niezależnie od formy, jeżeli mam taki i taki fradrag za kontrakt roczny, to i tak jest on obliczany na koniec roku z całego dochodu? Wtedy kamień z serca. Wygląda na to, że największym "zmartwieniem" będzie nie przekroczenie 50 000 koron w ciągu roku. O momspligt poczytam już we własnym zakresie - dziękuję pięknie jeszcze raz!

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #4 dnia: 02 Lis 2011, 17:42:51 »

praca w ochronie środowiska

Zaczęty przez crazyrafDział Praca w Danii

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 16346
Ostatnia wiadomość 27 Maj 2007, 00:34:01
wysłana przez crazyraf
Praca w nocy szkodliwa jak azbest

Zaczęty przez MargaretMitchellDział Praca w Danii

Odpowiedzi: 4