poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Moze ktos ma wiedze na ten temat  (Przeczytany 7587 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Inez

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +0/-0
Moze ktos ma wiedze na ten temat
« dnia: 26 Cze 2012, 13:13:28 »
Ostatnio wywiazala sie rozmowa z kolega, ktory jest z tych co wszystko wiedza najlepiej, chodzi o to ze jest tu od jakiegos czasu, pracuje legalnie, i chce sciagnac zone i dziecko, i jest swiecie przekonany,ze zona dostanie jakies pieniadze od panstwa, twierdzi ze to gdzies wyczytal, ale mi sie w to wierzyc nie chce, bo to by bylo zbyt piekne, i skoro sa malzenstwem to on ja bedzie utrzymywal, ona tu nigdy nie byla, nie pracowala, wiec wydaje mi sie ze nic nie dostanie bo z jakiej paki`? Tylko pieniadze dzieciece, czy ja mam racje? M am z nim udac sie do komuny i o wszystko wypytac, ale nie chce wyjsc na idiotke i wole sie upewnic, doradzi ktos jak to jest? dziekuje

Offline Roxi903

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2
  • -Otrzymane: 0
Odp: Moze ktos ma wiedze na ten temat
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Cze 2012, 13:22:24 »
 Witaj Inez niestety,ale twoj kolega sie myli Ty masz racje zadnych pieniedzy jego zona nie dostanie od panstwa jedynie co dostanie to zasilek na dziecko wyplacane kwartalnie...

Offline andrejos

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 39
  • -Otrzymane: 17
  • Reputacja: +2/-3
« Odpowiedź #2 dnia: 26 Cze 2012, 13:36:51 »
Agnieszko a niby z jakiej okazji miala dostac te pieniadze??? zapytaj sie Go moze Ci odpowie...a rodzinne moze pobierac juz teraz,dzieci nie musza byc w Danii. Z tego co wnioskuje to kolega jest tu dluzej od Ciebie,ale do komuny idziecie razem gdyz ani me ani be ;) ;) ;) czyz mam racje :P powiedz Mu,ze zamiast sie wymadrzac niech wezmie do reki rozmowki polsko-dunskie ;D ;D ;D

varszafiak

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 26 Cze 2012, 13:50:44 »
a i owszem byla taka opcja , nazywało sie to "starthjælp"... ale od stycznia 2012 zostala  zniesiona. 

a propo zmian od lipca wchodzi w zycie przepis, wszystkie platnosci (zakupy, uslugi , itp...) powyzej 10.000 musza przejsc przez BANK, pod rygorem zaplacania kolejny raz podatku za towar/usluge.

Offline sopocianka

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 52
  • Reputacja: +0/-1
« Odpowiedź #4 dnia: 26 Cze 2012, 13:56:21 »
Od stycznia tez, zmieniły się przepisy przyznawania pieniędzy na dzieci.
Po przemieszkaniu i przepracowaniu 6 miesięcy 25% po roku 50% po dwóch latach 100% pieniędzy na dzieci :D
Starthjælp już tez odpada ;D

Offline Inez

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #5 dnia: 26 Cze 2012, 14:14:30 »
Ja tu mieszkam, dluzej niz on, ale on wszystko wie lepiej, mialam mu sluzyc jako tlumacz, ale odpada, bylam niemal pewna ze mam racje, ale wolalam sie upewnic, powiem mu to co tu napisaliscie, a jak dalej bedzie taki madry, to niech bierze rozmowki i sam zasuwa.-)

varszafiak

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 28 Cze 2012, 05:45:14 »
jest jeszcze jedna opcja ale nie we wszystkich kommunach, chodzi tu o pieniadze na opieke nad dzieckiem ktore nie ma wiecej niz 2-2,5 roku.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 28 Cze 2012, 05:45:14 »

Offline faja

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 19
  • -Otrzymane: 118
  • Reputacja: +5/-1
« Odpowiedź #7 dnia: 28 Cze 2012, 06:47:08 »
a  fradrag na zone?, chyba ze teraz otrzymuje sie fradrag mimo, ze zona w Polsce

Offline Inez

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #8 dnia: 28 Cze 2012, 10:42:39 »
Nie otrzymuje fradragu, a jak sie nazywa ta opieka, i czemu nie we wszystkich komunach? Gdzie mam tego szukac , zeby poczytac o tym?

Offline faja

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #9 dnia: 28 Cze 2012, 13:50:59 »
wiec maz dostanie fradrag na zone, czyli jego pensja wzrosnie o okreslona kwote, ok 3000 miesiecznie, nie wiem dokladnie ile, moze to sa te pieniadze o ktorych on slyszal

Offline Lilka

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +1/-0
« Odpowiedź #10 dnia: 28 Cze 2012, 14:18:06 »
Chodzi o ''opieke nad wlasnym dzieckiem''.
Mozesz o tym poczytac tu:
http://www.kk.dk/sitecore/content/Subsites/Institutionsportalen/SubsiteFrontpage/AndrePasningstilbud/PasningAfEgneBoern.aspx
Nie wszystkie komuny maja taka oferte.

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #11 dnia: 28 Cze 2012, 14:55:13 »
wiec maz dostanie fradrag na zone, czyli jego pensja wzrosnie o okreslona kwote, ok 3000 miesiecznie, nie wiem dokladnie ile, moze to sa te pieniadze o ktorych on slyszal
Faja: Nie wprowadzaj osob pytajacych w blad. Fradrag na malzonke w Polsce (odliczenie od dochodu) zostal zlikwidowani od 2011. Jezt mozliwosc zmiweny obowiazku podatkowego na podatnika tranzytowego (grænsegænger) jezeli spelnia kila warunkow, miedzy innymi ma ograniczony obowiazek podatkowy wDanii z powodu teho ze zachowal miejsce sweojeg pobytu w Polsce (sædvanlig bopæl), ze w kraju mieszka na przyklad rodzina (zona, dzieci), ze jezdzi bardzo czesto do do mu (srednio 1 raz w miesiacu) i ze nadal ma obowiazek podatkowy w Polsce (sklada PIT 36). Wowczas podatnik spelnaiajcy te warunki moze ne tylko krzystac z ulgi na zone w Polsce, nawet jak ma dochod (wymia ulgi pomniejsza sie o dochod zony), ale moze odliczac odsetki od kredytu mieszkaniowego i innyc kredytow. Posiadajac nieruchomosc w Polsce musi zaplacic w Danii podatek od jej wartosci w wysoosci 1% od tej wartosci. Byc moze troche nie na temat w tm watku, ale napisales o uldze na zone, wiec uzupelnile. Co sie zas tyczy mozliwosci "pilnowania wlasnych dzieci i byc wzwiazku z tym zatrudnionym/wynagradzanym" - Lilka ma racje.

Offline faja

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #12 dnia: 28 Cze 2012, 21:02:31 »
Roga przeczytaj dokladnie pierwszy post:
Ostatnio wywiazala sie rozmowa z kolega, ktory jest z tych co wszystko wiedza najlepiej, chodzi o to ze jest tu od jakiegos czasu, pracuje legalnie, i chce sciagnac zone i dziecko, i jest swiecie przekonany,ze zona dostanie jakies pieniadze od panstwa, twierdzi ze to gdzies wyczytal, ale mi sie w to wierzyc nie chce, bo to by bylo zbyt piekne, i skoro sa malzenstwem to on ja bedzie utrzymywal, ona tu nigdy nie byla, nie pracowala, wiec wydaje mi sie ze nic nie dostanie bo z jakiej paki`? Tylko pieniadze dzieciece, czy ja mam racje? M am z nim udac sie do komuny i o wszystko wypytac, ale nie chce wyjsc na idiotke i wole sie upewnic, doradzi ktos jak to jest? dziekuje
ten ktos pyta czy dostanie pieniadze na zone po sciagnieciu jej do Danii.
pozdrawiam

Offline nadusiaa

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2
  • -Otrzymane: 18
  • Reputacja: +1/-0
« Odpowiedź #13 dnia: 28 Cze 2012, 21:27:16 »
a wlasnie sie mylicie niewiecie na pewno a sie wypowiadacie.moja kolezanka dostala zona musi sie zapisac do jobcenter i zlozyc wniosek o zasilek,moja kolezanka po tygodniu dostala 1 wlate taka tymczasowa a potem normalnie,ale jedno jest pewne ze nie w kazdej komunie bo 2 kolezanka skopiowala sobie jej decyzje i w jej komunie nie przyznali jej tego gdyz jej komuna nie ma pieniedzy.ona ma 8-9tys.dk.ta 2 kolezanka sie wyklucala bo zla byla i zazdrosna ze tamta dostala a ona nie i na nic jej odwolania zecz jasna wazne na kogo sie tez trafi.takze warto pytac ale nie do komuny z tym sie idzie tylko do jobcenter i nie pytac sie tylko prosic o formulaze i tyle.

Offline EVA77

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +2/-3
« Odpowiedź #14 dnia: 28 Cze 2012, 21:37:59 »
Nadusia bardzo chaotycznie to opisalas. Co dostala Twoja kolezanka? Czy chodzi o pieniadze z komuny nawet jak nigdy nie pracowala w Danii. Bo jesli o tym mowisz, to jest to nierealne.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 28 Cze 2012, 21:37:59 »

jak zrobic przelew nordea.dk NIECH MI W KONCU KTOS POMOZE !

Zaczęty przez kolanexDział Pomoc!

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 21599
Ostatnia wiadomość 19 Mar 2013, 10:18:41
wysłana przez 1941
Czy moglby ktos przetlumaczyc zalaczony dunski tekst?

Zaczęty przez core82Dział Tłumaczenia

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 11182
Ostatnia wiadomość 10 Mar 2016, 19:51:30
wysłana przez Emill
Agencja Pośrednictwa Pracy CROCO DIM - wie ktoś coś o tym?

Zaczęty przez skowronDział Praca w Danii

Odpowiedzi: 12
Wyświetleń: 19503
Ostatnia wiadomość 14 Cze 2012, 09:23:01
wysłana przez kingamagda
czy ktoś wie co to znaczy

Zaczęty przez ewciag22Dział Tłumaczenia

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 6280
Ostatnia wiadomość 20 Cze 2008, 09:50:08
wysłana przez Klingon
firma Tommy - szukam opinii, czy ktoś jeżdził ?

Zaczęty przez niziolek1Dział Hydepark

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 7459
Ostatnia wiadomość 07 Lut 2013, 19:11:45
wysłana przez niziolek1