poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Rachunek za energię  (Przeczytany 4714 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

kalo

• Gość
Rachunek za energię
« dnia: 18 Wrz 2009, 09:05:39 »
Witam!
Chciałbym opisać krótko mój problem. W lutym opuściłem Danię, tego też dnia zapłacilem ostatni rachunek za energię do końca lutego włącznie. Od tamtego czasu przebywam w Polsce na stałe. teraz dostałem upomnienie o zapłatę energii, niby wyrównanie do połowy roku. Właściciel mieszkania sie wypiuera wszystkiego i nie chce płacić, mimo, że nie wziąłem kaucji z powrotem. Co mam robić? Nie mam pieniędzy, aby oddać im te pieniądze. Czy muszę im oddawać, czy zignorować ich? Czy mogę mieć później kłopoty w ramach tej niespłaty? Dziękuje pozdrawiam.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
Odp: Rachunek za energię
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Wrz 2009, 10:06:18 »
Kalo, skoro upomnienie przyszlo na Twoje nazwisko, mniemam, ze to Ty miales umowe z urzedem energetycznym.
Wyprowadzajac sie, powinienes sie wymeldowac u nich, a oni wyslali by Ci koncowe rozliczenie.
Niestety, sprawa jest przegrana, musisz zaplacic.

Jezeli strona w umowie byl wlasciciel, to w zwiazku z tym, iz nie zwrocono CI kaucji, ktora przeznacza sie miedzy innymi na wyrownanie ewentualnych rachunkow, spokojnie mozesz powiedziec wynajmujacemu, zeby wyrownanie rachunku pokryl w ramach tej sumy.
« Ostatnia zmiana: 18 Wrz 2009, 10:39:56 wysłana przez Mirra »
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline vera

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +1/-1
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Wrz 2009, 10:31:44 »
Kalo, kaucji nie wziąłeś czy nie oddano ci?? Na to powinien być papier.

A rachunek za energie może przyjść nawet po pół roku w zależności od terminu opuszczenia mieszkania i rocznego okresu rozliczeniowego.

Kalo

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Wrz 2009, 10:46:54 »
Ja opuściłem mieszkanie na koniec lutego i zapłaciłem im rachunek za okres do lutego. Kaucję zostawiłem włascicielowi. A teraz dostałem upomnienie, że mam im dopłacić pieniądze za okres 01.01.09-30.06.09...Kiedy ja nie korzystałem z mieszkania od marca do czerwca...

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #4 dnia: 18 Wrz 2009, 11:02:51 »
No tak, ale tak jak CI napisalam, powinienes sie wymeldowac z zakladu energetycznego.
Poza tym, na papierku jest napisane, ze za pol roku, bo taki jest cykl rozliczeniowy. Ale moze byc tak, ze Twoja kwota dotyczy tylko okresu, w ktorym mieszkales.

Ja zez wyprowadzilam sie z mieszkania 15.06., a na koniec lipca jeszcze dostalam koncowe rozliczenie. Co prawda mialam farta, bo dostalam 500 koron zwrotu, ale my celowo placilismy wyzsze zaliczki, by miec ewentualnie zwroty zamiast doplat.

Kalo

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 18 Wrz 2009, 11:07:53 »
Czy to oznacza, że nawet jeśli teraz zapłacę tę dopłatę, to w późniejszym terminie będę dostawał nowe rachunki, bo się nie wymeldowałem?

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #6 dnia: 18 Wrz 2009, 11:34:40 »
Moim zdaniem jest to rachunek koncowy.
Nie wiem w jaka firma energetyczna dostarcza Ci prad, wiec nie wiem czy na pewno, ale w wiekszosci firm energetycznych mozna sie wymeldowac on-line, wiec na wszelki wypadek lepiej to zrobic, by nowy mieszkaniec nie mial produ na Twoj rachunek.
Moge ewentulanie pomoc.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 18 Wrz 2009, 11:34:40 »

kalo

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 18 Wrz 2009, 17:52:27 »
Energię dostarczała mi firma NRGI A/S, a na rachunku znalazłem m.in. taką frazę:
"Flytte/slutopgorelse for perioden: 01.01.09-15-06-09"
Mniemam, że Mirra miałaś rację, pisząc, że to może być rachunek końcowy/rozliczeniowy za półrocze.
Jednak chciałbym się upewnić...

Offline mawi

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2
  • -Otrzymane: 3
  • Reputacja: +7/-9
    • Status GG
« Odpowiedź #8 dnia: 18 Wrz 2009, 17:59:18 »
ale ,, czytam że zostawiłeś właścicielowi kaucje , może spróbuj się jeszcze skontaktować  z nim  może pokryje on to z kaucji (jak jest uczciwy)
"nie kłóć się z idiotą - sprowadzi cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem."

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #9 dnia: 18 Wrz 2009, 18:04:35 »
Flytte/slutopgørelse - znaczy wlasnie koncowe rozliczenie w zwiazku z przeprowadzka.
Tak wiec sprawa jest zamknieta, wymeldowywac sie juz nie musisz. Niestety, moim zdaniem zaplacic musisz.

Offline maria72

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #10 dnia: 20 Wrz 2009, 15:38:24 »
To ze rachunek dotyczy okresu rozliczeniowego 1.1.2009-15.6.2009 wynika, jak juz tu pisano, ze standardowego okresu rozliczeniowego. Czasem to jest kwartal, czasem pol roku albo i rok. Moze byc, ze rachunek dotyczy wylacznie Twojego zuzycia do dnia wyprowadzki, tylko dostawca energii posluguje sie akurat polrocznym okresem rozliczeniowymi wysyla zadania wyrownania raz na pol roku. Tak wiec rachunek za ten okres wcale nie musi oznaczac, ze zaplacisz za czyjes zuzycie pradu po tym, jak sie wyprowadziles. Jak masz watpliwosci, zadzwon do dostawcy energii i zapytaj o jaki okres zuzycia pradu chodzi. Zaplacic musisz Ty.
Gdyby sie okazalo, ze fundujesz w ten sposob komus zuzycie pradu (watpie), domagaj sie od obecnego najemcy, zeby Ci oddal. Nie piszesz, o jaka kwote chodzi, sam musisz ocenic, czy warto sie o to szarpac.
Ja bym w kazdym razie zadzwonila i zapytala o jaki okres ZUZYCIA pradu chodzi.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #10 dnia: 20 Wrz 2009, 15:38:24 »

rachunek za ogrzewanie

Zaczęty przez sopociankaDział Hydepark

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 3568
Ostatnia wiadomość 29 Sie 2011, 15:33:29
wysłana przez jamjurand
Ubezpieczenie duńskie. Rachunek za pobyt w szpitalu w Polsce.

Zaczęty przez dziubasewoDział Pomoc!

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 14095
Ostatnia wiadomość 03 Sie 2011, 07:03:30
wysłana przez faja
rachunek

Zaczęty przez basicDział Tłumaczenia

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 3349
Ostatnia wiadomość 26 Lis 2008, 15:55:47
wysłana przez basic
rachunek za wodę