poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: rozliczenia podatkowe  (Przeczytany 21512 razy)

Offline vera

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +1/-1
Odp: rozliczenia podatkowe
« Odpowiedź #30 dnia: 18 Lut 2009, 16:36:38 »
średni kurs NBP masz stały przez cały dzień..... więc twoja porada co do dokładności nic nie da :P

niezależnie czy kasa wpłynie o 09.00, 12.00 czy 15.00 kurs średni do obliczeń będzie taki sam

i chodzi mi po prostu o to, że twoje słowa, zacytowane powyżej są zbędne

NIe wiem czego się teraz czepiasz. To jak się oblicza kurs nie przecze jak powinno być i co jest podstawą. Jednak to że US sobie wymaga (czego nikt nie robi o czym już wspomniałem) obliczanie kursu z chwilą dostępności środków (czego w życiu nie poznamy bo nie mamy takich danych).

tak wiec nie zaprzeczam temu co jest oczywiste ale zapodałem coś kto ktoś powyżej chciał znać chwilowy kurs, wiec twoja irytacja nie ma sensu.

K3

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: 18 Lut 2009, 16:52:10 »
NIe wiem czego się teraz czepiasz. To jak się oblicza kurs nie przecze jak powinno być i co jest podstawą. Jednak to że US sobie wymaga (czego nikt nie robi o czym już wspomniałem) obliczanie kursu z chwilą dostępności środków (czego w życiu nie poznamy bo nie mamy takich danych).

tak wiec nie zaprzeczam temu co jest oczywiste ale zapodałem coś kto ktoś powyżej chciał znać chwilowy kurs, wiec twoja irytacja nie ma sensu.

sęk w tym, że US wymaga obliczeń tak jak wspomniałeś "z chwilą dostępności środków", z tym że dotyczy to przypadków kiedy w momencie wypłaty doszło do przewalutowania; czyli np duńska firma wypłaca pracownikowi 10.000DKK na POLSKIE konto złotówkowe, więc podczas transferu dochodzi do przewalutowania z DKK na PLN
wtedy do PITa bierzemy kurs z banku, taki po jakim nastąpiło przewalutowanie

natomiast jeśli przelew nastąpił na duńskie konto, to bierzesz kurs średni NBP, który jest stały przez cały dzień...

Offline elena333

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #32 dnia: 18 Lut 2009, 17:20:55 »
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. :)
Pozdrawiam

Offline vera

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +1/-1
« Odpowiedź #33 dnia: 18 Lut 2009, 18:04:21 »
sęk w tym, że US wymaga obliczeń tak jak wspomniałeś "z chwilą dostępności środków", z tym że dotyczy to przypadków kiedy w momencie wypłaty doszło do przewalutowania; czyli np duńska firma wypłaca pracownikowi 10.000DKK na POLSKIE konto złotówkowe, więc podczas transferu dochodzi do przewalutowania z DKK na PLN
wtedy do PITa bierzemy kurs z banku, taki po jakim nastąpiło przewalutowanie

natomiast jeśli przelew nastąpił na duńskie konto, to bierzesz kurs średni NBP, który jest stały przez cały dzień...

Ja to wszystko wiem, druga część wypowiedzi się tyczyła osoby która chciała kurs chwilowy wiec zapodałem źródło.

Poprostu się nie dogadaliśmy w pewnym momencie  ;)

pozdro

lilianka

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: 20 Lut 2009, 10:33:53 »
Witam mam pytanie, na moim tast selv mogę sobie orientacyjnie obliczyć podatek ( za 2008 rok ) żeby potem szoku nie przeżyc ;. moje pytanie w zwiazku z tym , czy wypełniam rubryke
Indeholdt/pålignet AM/SP-bidrag for 2008
?
wiem ze wpisuje
Indeholdt A-skat/pålignet B-skat og frivillig indbetaling af skat vedr. 2008
, dochów brutto ( 11)
no i ulgi jeśli się należą ... a i apropos ulg . od pazdziernika mam kontrakt na stałe , byłam i zmieniłam od razu skattekort, ale na nowej skattekort na te 2 msc (  list i grdz.) mam również ulge na wyżywienie i nocleg /???? to w picie moge sobie ja obliczyc od stycznia do grudnia /??/ bardzo dziekuje za odpowiedz :)

Offline joanna_m

• Podziękowania
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #35 dnia: 28 Mar 2009, 22:38:43 »
Witam,
od dłuższego czasu śledzę informacje podawane na tym forum, wiele już zrozumiałam na temat rozliczenia podatkowego, ale mam jeszcze 2 pytania.
Pierwsza sprawa dotyczy przeliczenia zapłaconego podatku na złotówki. Rozumiem, że ma to być przeliczone według kursu z dnia odprowadzenia podatku, ale co zrobić jeśli nie jestem w stanie tego ustalić. Tzn. nie posiadam dokumentów od pracodawcy, w których podana jest wysokość pobranego podatku przy każdej wypłacie. Jedyna informacja o zapłaconym podatku to ta na rozliczeniu rocznym. Wysokość dochodów mogę ustalić wchodząc na konto bankowe, ale z podatkiem mam problem. Czy mogę przyjąć jakiś inny kurs dla całej kwoty podatku (z całego roku)??
Druga sprawa dotyczy wyliczenia diety. Jeśli mój mąż pracował w Danii cały rok 2008, wg. jakiego kursu mam wyliczyć wysokość diety w złotówkach?
Bardzo proszę o pomoc, z góry dziękuję J.M.

romek11

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: 29 Mar 2009, 17:25:58 »
Gdzie nalezy wpisac km z podrozy do polski za drugi rok pobytu?w tamtym roku wpisalem to w rubryke 51,jednak teraz jest tam moj dunski adres i wyliczone sa kilometry automatycznie do pracy.czy juz nie moge odliczyc wyjazdow do Polski?Ewentualnie gdzie moge to wpisac?

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #36 dnia: 29 Mar 2009, 17:25:58 »

żółta karta a odliczenia podatkowe

Zaczęty przez feminaDział Podatki

Odpowiedzi: 6
Wyświetleń: 9033
Ostatnia wiadomość 12 Lip 2009, 15:20:13
wysłana przez Bluszcz
Przedawnienie podatkowe

Zaczęty przez skater39Dział Podatki

Odpowiedzi: 0