poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: każdy był kiedyś nowy w Danii - prośba o podpowiedź  (Przeczytany 7101 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline aniald

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 5
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Witajcie.
Czytam już forum od kilku dni aby dowiedzieć się czegoś więcej o podatkach w kraju, do którego wybieram się. Czytam i czytam i mam wrażenie, że im więcej czytam tym mniej wiem i rozumiem ??? Nasuwa mi się tyle pytań, że już nawet nie wiem od czego zacząć ale spróbuję – krótko naświetlę moją sytuację.
Rodzina 2+1 (dziecko 7 lat). Mąż pracuje w Danii od 1.10.2010 r. (rodzina w Polsce jeszcze). Ma kontrakt od 1.10.2010 r. do 31.08.2011 r. Mieszka oczywiście w Danii – tu jest zameldowany ale też zameldowany jest w Polsce. Do pracy dojeżdża różną ilość km codziennie. Do dziś mąż był 2 razy w Polsce.
I tu moje pierwsze pytania:  :)  (tak, tak to dopabuse początek ;))
1.   czy i w jaki sposób mąż może skorzystać z odliczeń dotyczących dojazdu do pracy. Czy ewentualnie pracodawca może jakoś potwierdzić ilość km przejeżdżanych codziennie. Zakładam, iż żeby skorzystać z odliczeń należy jeździć własnym autem?
2.   czy i w jaki sposób mąż może skorzystać z odliczeń dotyczących wyjazdu do Polski. Jak należy ewentualnie udokumentować poniesione koszty? Rachunek za prom? Wyciąg z karty potwierdzający tankowanie? Wykazanie odległości do przebycia na trasie Dania –  dom w Polsce??
Wszystkim cierpliwym, którzy doczytali do końca dziękuję. :)
Ania

parabola2

• Gość
Odp: każdy był kiedyś nowy w Danii - prośba o podpowiedź
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Gru 2010, 22:54:09 »
ad1,nie musimy jezdzic wlasnym autem,km mu sie naleza ,powyzej 24 km do 100 kmpowyzej 100, powyzej i do  sa inne stawki
ad2 warto miec to udokumentowane,paragony.odiliczenia moze dokonac na rozliczeniu rocznym,lub udac sie do urzedu podatkowego i tam moga mu podniesc fradrag.moga ale nie musza,
Sa to informacje pobiezne,szczegoly sa do wytlumaczenia w czasie dluzszym,duzo informacji jest na forum,
jak cos pisz na priv
pozdro

Offline aniald

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Gru 2010, 23:06:15 »
dzieki za info :)

parabola2

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Gru 2010, 23:10:18 »
Nie ma za co,kiedys tez bylem nowy

Offline asia1234

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
« Odpowiedź #4 dnia: 04 Gru 2010, 23:38:08 »
co roku zmieniają się stawki za dojazdy do pracy,ale jest tak,jak wyżej napisano.w czasie pierwszego roku pobytu Pani mężowinależą się też odliczenia za "wikt i opierunek".takze musi Pani sprawdzic ile to będzie za rok 2010.wiem tylko,ze od tego roku mozna odliczy kwotę do 50000dkk rocznie.jesli się mylę-niech ktoś mnie poprawi.te ulgi obowiazują cały rok kalendarzowy i tylko rok.natomiast dojazdy do pracy z miejsca zamieszkania w Danii-cały czas.duzo informacji może Pani znaleźc na stronie www.skat.dk ,są też informacje po polsku.

Offline szuba_pl

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
    • Status GG
    • Pomoc techniczna
« Odpowiedź #5 dnia: 05 Gru 2010, 00:18:54 »
Jest dokładnie tak jak piszą poprzednicy (aczkolwiek oczywiście mogę się mylić). Nie trzeba dojeżdżać własnym autem (zniżki należą się na wszelkie środki transportu w tym na komunikację publiczną).

1,90 kr. za km po pierwszych 24 km do 100 km w ciągu dnia
0,95 kr. za km powyżej 100 km w ciągu dnia (1,90 dla udkantskommuner http://www.skat.dk/SKAT.aspx?oID=221093)

Dojazdy do Polski są liczone na tych samych stawkach plus wszelkiego rodzaju opłaty za promy mosty i innne (warto mieć paragon, nawet nie imienny wystarczy). Należy oczywiście pamiętać, że jest to fredrag czyli zniżka od kwoty opodatkowanej a nie "czyste" pieniądze. Nie pamiętam dokładnie jak długo można odliczać dojazdy do Polski, ale wydaje mi się, że do jednego roku kalendarzowego. Lokalne dojazdy można odliczać zawsze.

Tutaj znajduje się aplikacja która policzy dokładnie jaką kwotę należy wpisać w rubrykę w zeznaniu rocznym
http://www.tastselv.skat.dk/borger/befor/BeregnOpgoer.do

Temat był także poruszany tu
http://www.poloniainfo.dk/forum?topic=29930.msg82454

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #6 dnia: 05 Gru 2010, 01:05:04 »
Jest dokładnie tak jak piszą poprzednicy (aczkolwiek oczywiście mogę się mylić). Nie trzeba dojeżdżać własnym autem (zniżki należą się na wszelkie środki transportu w tym na komunikację publiczną).

1,90 kr. za km po pierwszych 24 km do 100 km w ciągu dnia
0,95 kr. za km powyżej 100 km w ciągu dnia (1,90 dla udkantskommuner http://www.skat.dk/SKAT.aspx?oID=221093)

Dojazdy do Polski są liczone na tych samych stawkach plus wszelkiego rodzaju opłaty za promy mosty i innne (warto mieć paragon, nawet nie imienny wystarczy). Należy oczywiście pamiętać, że jest to fredrag czyli zniżka od kwoty opodatkowanej a nie "czyste" pieniądze. Nie pamiętam dokładnie jak długo można odliczać dojazdy do Polski, ale wydaje mi się, że do jednego roku kalendarzowego. Lokalne dojazdy można odliczać zawsze.

Podane informacje nie sa wlasciwe. Stawki za km zostaly zmienione o czym informowalem wczesniej. 

Tutaj znajduje się aplikacja która policzy dokładnie jaką kwotę należy wpisać w rubrykę w zeznaniu rocznym
http://www.tastselv.skat.dk/borger/befor/BeregnOpgoer.do

Temat był także poruszany tu
http://www.poloniainfo.dk/forum?topic=29930.msg82454

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 05 Gru 2010, 01:05:04 »

Offline szuba_pl

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
    • Status GG
    • Pomoc techniczna
« Odpowiedź #7 dnia: 05 Gru 2010, 10:32:39 »
Witam ponownie,

Roga ma częściowo rację. Podane stawki są właściwe na 2010 rok. Od przyszłego roku będą obowiązywać nowe. Tutaj znajduje się porównanie stawek na ten i przyszły rok:

http://www.skat.dk/SKAT.aspx?oId=68934&vId=0&search=Befordring%A42010

Pozdrawiam

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #8 dnia: 05 Gru 2010, 12:02:39 »
Witam ponownie,

Roga ma częściowo rację. http://www.skat.dk/SKAT.aspx?oId=68934&vId=0&search=Befordring%A42010

Pozdrawiam
A w ktorej to czesci nie mam racji ? Prosze o uzupelnienie. Pozdrawiam.

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 242
  • Reputacja: +16/-12
« Odpowiedź #9 dnia: 05 Gru 2010, 12:43:45 »
Do roga:  :)
...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

Offline szuba_pl

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
    • Status GG
    • Pomoc techniczna
« Odpowiedź #10 dnia: 05 Gru 2010, 12:54:24 »
Cytuj (zaznaczone)
Podane informacje nie sa wlasciwe

Są właściwe na ten rok. Tylko tyle :) Masz rację, że zostały zmienione :)

Offline vordingborg

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 77
  • -Otrzymane: 550
  • Reputacja: +58/-30
« Odpowiedź #11 dnia: 05 Gru 2010, 15:29:32 »
Witajcie.
Czytam już forum od kilku dni aby dowiedzieć się czegoś więcej o podatkach w kraju, do którego wybieram się. Czytam i czytam i mam wrażenie, że im więcej czytam tym mniej wiem i rozumiem ??? Nasuwa mi się tyle pytań, że już nawet nie wiem od czego zacząć ale spróbuję – krótko naświetlę moją sytuację.
Rodzina 2+1 (dziecko 7 lat). Mąż pracuje w Danii od 1.10.2010 r. (rodzina w Polsce jeszcze). Ma kontrakt od 1.10.2010 r. do 31.08.2011 r. Mieszka oczywiście w Danii – tu jest zameldowany ale też zameldowany jest w Polsce. Do pracy dojeżdża różną ilość km codziennie. Do dziś mąż był 2 razy w Polsce.
I tu moje pierwsze pytania:  :)  (tak, tak to dopabuse początek ;))
1.   czy i w jaki sposób mąż może skorzystać z odliczeń dotyczących dojazdu do pracy. Czy ewentualnie pracodawca może jakoś potwierdzić ilość km przejeżdżanych codziennie. Zakładam, iż żeby skorzystać z odliczeń należy jeździć własnym autem?
2.   czy i w jaki sposób mąż może skorzystać z odliczeń dotyczących wyjazdu do Polski. Jak należy ewentualnie udokumentować poniesione koszty? Rachunek za prom? Wyciąg z karty potwierdzający tankowanie? Wykazanie odległości do przebycia na trasie Dania –  dom w Polsce??
Wszystkim cierpliwym, którzy doczytali do końca dziękuję. :)
Ania

Jeśli nie pobieracie rodzinnego na dziecko w PL to dostaniecie je w Danii jest znacznie wyższe, a mając rodzinkę w Pl dostanie 8% podatku zamiast 37%to tak na marginesie bo nie wiem czy wiecie :)

Offline aniald

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #12 dnia: 06 Gru 2010, 22:50:36 »
Dziekuję wszystkim, którzy odpowiedzieli na moje pytania.

Tak się dalej zastanawiam - dotyczy tej ulgi na wyżywienie i zakwaterowanie - jesli ktoś jest od niedawna w Danii, pracuje, utrzymuje się ale nie wynajmuje mieszkania - np. mieszka u rodziny (oczywiście dorzuca sie do wynajmu ale na jego nazwisko nic nie figuruje) to tez może skorzystać z tej ulgi? czy wtedy ewentualnie zostaje część ulgi - tylko na wyzywienie??

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #12 dnia: 06 Gru 2010, 22:50:36 »

Urlop rodzicielski w Danii

Zaczęty przez RybkaWillegoDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 105
Wyświetleń: 310040
Ostatnia wiadomość 10 Cze 2016, 20:01:31
wysłana przez aneczka.k
uczelnie w Danii?

Zaczęty przez Mateusz199Dział Edukacja

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 17006
Ostatnia wiadomość 18 Kwi 2024, 10:49:09
wysłana przez Mateusz199
Czy przeglady techniczne aut sa obowiazkowe w Danii ?

Zaczęty przez KierowcaDział Hydepark

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 39656
Ostatnia wiadomość 27 Paź 2009, 22:39:26
wysłana przez Manior
Nastepny punkt do podniesienia naszej "popularnosci" w Danii...

Zaczęty przez MartynaMDział Hydepark

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 45935
Ostatnia wiadomość 16 Cze 2014, 17:07:43
wysłana przez natalaa
tanie rozmowy na stacjonarne i komórki do Danii z Polski

Zaczęty przez bazakbalDział Pomoc!

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 42658
Ostatnia wiadomość 17 Cze 2010, 13:19:35
wysłana przez jamjurand