poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Planuje podjęcie pracy od wiosny 2011 roku - pytania.  (Przeczytany 12182 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline serek

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Planuje podjęcie pracy od wiosny 2011 roku - pytania.
« dnia: 12 Gru 2010, 21:26:48 »
Witam!

Na wiosne 2011 roku, planuje przyjazd do DK.
Bardzo proszę o odpowiedz na nurtujące mnie pytania:

1. Jakie są obecnie możliwości na znalezienie pracy?.
2. Ile przeważnie się zarabia?.
3. Czy posługując się jedynie językiem angielskim, wszędzie można się porozumieć?

Dziękuje za wszystkie odpowiedzi.

Offline Emill

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2
  • -Otrzymane: 19
  • Reputacja: +5/-3
Odp: Planuje podjęcie pracy od wiosny 2011 roku - pytania.
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Gru 2010, 21:52:19 »
Witam!

3. Czy posługując się jedynie językiem angielskim, wszędzie można się porozumieć?

Dziękuje za wszystkie odpowiedzi.
1. Jakie masz wykształcenie, zawód, doświadczenie, umiejętności
2. Patrz punkt 1.
3. Tak, bez problemu porozumiesz się wszędzie.

Offline vera

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +1/-1
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Gru 2010, 22:33:42 »
2. Patrz punkt 1.
Z tym angielskim to nie do konca ze wszyscy tutaj wladaja. Wiekszosc tak ale w niektorych urzedac to mozna trafic ze nikt nie wlada ang.

Offline serek

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Gru 2010, 22:51:07 »
2. Patrz punkt 1.
Dzięki Emill za odpowiedź.

Wykształcenie wyższe ekonomiczne, pracowałem trochę w rachunkowości w Polsce (ale o pracy w tym zawodzie nie myśle w DK - inne przepisy, język duński itp).
Poza tym pracowałem przed studiami w elektronice, znam kilka języków programowania.
Ostatnia praca to zastępca kabusewnika d/s bezpieczeństwa i higieny w miejscu pracy (Wielka Brytania).

O język zapytałem, bo dla mnie jak widzę, j. duński wchodząc na różne stronki, to czarna magia i wolałbym mówić zdecydowanie tylko po angielsku.
Tak nawiasem mówiąc, większość Dunów zna j. angielski?

Poproszę jak można, ile można zarobić średnio w DK wykonując powszechne prace?

[Posted on: 12 Gru 2010, 22:46:04]

Z tym angielskim to nie do konca ze wszyscy tutaj wladaja. Wiekszosc tak ale w niektorych urzedac to mozna trafic ze nikt nie wlada ang.
Dzięki Vera.
Rozumiem, zatem z j. angielskim różnie bywa.

Offline hektor_wektor

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #4 dnia: 13 Gru 2010, 00:49:25 »
Witam!

Trudno jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie. Najogólniej to ujmując: zależy co potrafisz. Jeśli władasz dobrze angielskim, siedzisz w branży IT, masz odpowiednie wykształcenie, to w DK bez większych przeszkód znajdziesz pracę. W duńskiej sieci jest sporo angielskojęzycznych ogłoszeń. Część z nich nie wymaga równoległej znajomości angielskiego.

Cytuj (zaznaczone)
Nie wiem. Wg. duńskiego Computerworld z listopada w branży IT od 26 tys. koron do 70 tysięcy na miesiąc. Zależy którym pionkiem jesteś lub iloma zarządzasz.

Cytuj (zaznaczone)

Trochę stonowałbym ten hurraoptymizm. Z młodymi ludźmi nie ma problemów. Od sklepów Netto po pocztę, urząd. Gorzej jest z osobami starszymi. Te czasami rozumieją, albo nie. Czasami nie chcą. Co do pracy, to raczej nie wyobrażam sobie abyś miał wystartować z angielskim i dalej nawet nie próbował uczyć się duńskiego. To tak jak gdybyś rzucał sobie pierwszą z możliwych kłód na drodze do budowania poprawnych relacji z resztą zespołu. A tu pracuje się w grupie. Przynajmniej tak to widzę.
Oczywiście może być tak, że to Ty posiadasz jakąś niesamowitą wiedzę i doświadczenie i to Duńczycy będą się zabijać o Ciebie, a Ty będziesz dyktował warunki. :)

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 242
  • Reputacja: +16/-12
« Odpowiedź #5 dnia: 13 Gru 2010, 09:30:24 »
Owszem jezykiem angielskim mozna sie w wiekszosci miejsc porozumiec ale jezykiem obowiazujacym w Danii jest dunski.
Porozumiec sie mozesz ale nic wiecej.

Nie mozesz pracowac z klientami, nie mozesz miec pracowników "pod soba",  nawet w ogloszeniach o sprzataniu - z wiekszych, renomowanych firm - jest warunek - znasz dunski w mowie i pismie.
...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

Offline frisms

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 59
  • -Otrzymane: 32
  • Reputacja: +2/-2
« Odpowiedź #6 dnia: 13 Gru 2010, 10:15:48 »
Z branza IT raczej nie powinno byc problemu, bo mozna by nawet sie zatrudnic na poczatek, w jakims komputerværksted czyli takim ”pogotowiu komputerowym”
Sa takze strony kierunkowe na przyklad www.it-jobbank.dk gdzie mozna szukac pracy jako informatyk, no i cala masa stron gdzie mozna szukac jakiejkolwiek pracy, produkcja,magazyn..etc.

Jesli chodzi o jezyk, to z angielskim coraz gorzej, co raz wieksza konkurencja nowo przybylych,zmusilo wielu do pojscia do szkoly, i raczej jest to nieuniknione, kiedy tuatj sie znajdziesz, wielu dunskich pracodawcow w zwiazku z zatrudnieniem wysyla swoich pracownikow na obowiazkowy kurs dunskiego

Owszem , dogadac sie mozna, ale wielu dunczykow juz ”nie chce” mowic po angielsku, bylam w tym roku ze znajoma w jednym z oddzialow 3F,zeby jej pomoc, i sie zapytalam czy mozna mowic po ang. a babka ze tylko po dunsku…no i potem jak juz siedzialysmy w srodku, to rozmawialam po dunsku – tlumaczac na ang. a z ang. na polski i potem w druga strone…ufff myslalam ze oszaleje

Ah, i nie martw sie kazdy na poczatku patrzyl na  znaki ” å ”   ” ø ” ” æ ” z przerazeniem, ogolnie to jezyk jest do nauczenia i przyznam ze jest latwiejszy na przyklad od francuskiego  ;)

Aha,pamietaj ze mozesz swoje uczelniane papiery ”nostryfikowac ” w Danii , to takze pomoze ci wykonywac prace w zawodzie
 :)

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 13 Gru 2010, 10:15:48 »

Offline hektor_wektor

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #7 dnia: 13 Gru 2010, 12:44:51 »
Ah, i nie martw sie kazdy na poczatku patrzyl na  znaki ” å ”   ” ø ” ” æ ” z przerazeniem, ogolnie to jezyk jest do nauczenia i przyznam ze jest latwiejszy na przyklad od francuskiego  ;)
Z tym francuskim, to mam inne odczucia. ;) Niby bardziej skomplikowany ale te duńskie zbitki słowne i wymowa czasami doprowadzają mnie do zwątpienia we własne siły. ;) Ale walczę ze sobą :)

PS. Ważne aby nie nastawiać się do "duńskości" jak doktor Helmer z Królestwa: Choć lepiej nie uczyć się od niego duńskiego, bo to szwedzki aktor. :)

Offline lilia

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 1
« Odpowiedź #8 dnia: 13 Gru 2010, 17:21:54 »
Wykształcenie wyższe ekonomiczne, pracowałem trochę w rachunkowości w Polsce (ale o pracy w tym zawodzie nie myśle w DK - inne przepisy, język duński itp).
Poza tym pracowałem przed studiami w elektronice, znam kilka języków programowania.
Ostatnia praca to zastępca kabusewnika d/s bezpieczeństwa i higieny w miejscu pracy (Wielka Brytania).

O język zapytałem, bo dla mnie jak widzę, j. duński wchodząc na różne stronki, to czarna magia i wolałbym mówić zdecydowanie tylko po angielsku.
Tak nawiasem mówiąc, większość Dunów zna j. angielski?

Poproszę jak można, ile można zarobić średnio w DK wykonując powszechne prace?

[Posted on: 12 Gru 2010, 22:46:04]

Dzięki Vera.
Rozumiem, zatem z j. angielskim różnie bywa.

Przepraszam bardzo, ale pozwolę sobie wylać Tobie kubeł zimnej wody na głowę  ;D
Nie wiem dlaczego, do tej pory forumowicze nie zwrócili jeszcze uwagi, że obecnie bezrobocie w Danii jest galopujące.
Wedle danych z sobotniej gazety oficjalne bezrobocie wynosi 6,2 %. Jak na małą Danię to bardzo dużo.

Twoje nastawienie, w którym piszesz, że "wolałbyś porozumiewać się tylko angielsku" odbieram jako buńczuczne tupanie małego dziecka : "A ja chcę mieć tę zabawkę i już!".  Oczywiście, Ty możesz chcieć się porozumiewać po duńsku, niekoniecznie jednak "Duny" (jak o nich piszesz) zechcą  ;D
W sklepie/ markecie raczej możesz liczyć na angielskojęzyczną obsługę, jednakże naród duński jest bardzo przywiązany do swoich tradycji, osoby zupełnie z "zewnątrz", które na dodatek mają postawę roszczeniową i chcą mówić tylko i wyłącznie po angielsku, na wiele liczyć nie mogą. Chyba, że byłbyś specem IT albo lekarzem.

Tymczasem, jak rozumiem, polskie wykształcenie w Danii do niczego się nie przyda i zamierzasz podjąć po prostu fizyczną pracę.
W ogrodnictwie, magazynach, sprzątaniu...
Cóż, życzę zatem uporu w poszukiwaniu, a do tego chęci do nauki tego trudnego języka.  ::)

Pozdrawiam  :)

Offline serek

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #9 dnia: 13 Gru 2010, 18:19:32 »
Dziękuje Wam wszystkim, za cenne dla mnie wypowiedzi.  :)

Krakers

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 13 Gru 2010, 19:09:44 »
Jak jestes dobry to znajdziesz prace i na Kostaryce.

Jak firma jest dobra i wie na czym polega zatrudnianie odpowiednich pracownikow, a Ty jestes dobry, to Cie zatrudnia.

Wszystko jest sprawa indywidualna!!! Kazdy jest inny, jak ktos jes d..a i nie moze znalezc pracy, to nie znaczy, ze ktos inny jest kolanem ... i pracy tez nie znajdzie.

Angielski na poczatek wystarczy, ale jak juz wspomnialem - jest to kwestia bardzo indywidualna, zalezy od firmy. W przypadku prac fizycznych - mysle, ze w zupelnosci, bo nie ma tam wielkiego tlumaczenia, szybciej pokaza, niz powiedza, co robic.

@ae@ - nie ma co generalizowac, ze pracownikow nie mozna miec "pod soba" (jesli chodzi Tobie o doslowne tlumaczenie to jest to oczywiste!!! ;) ). Jak juz wspomnialem - kazda firma jest inna. U Nas, na okres wzmozonej pracy, zatrudniono 28 Litwinek, z czego polowa z nich znala jezyk polski, zatem trudniej bylo sie porozumiec z nimi Dunce, niz mnie  8) Oczywiscie mowilem po polsku :) Zdarzalo sie tez tak, ze "Dunka" mowila do mnie po angielsku, ja mowilem do jednej z "Pan Litwinek" po polsku ... a ona tlumaczyla kolezance (ktora to nie znala zadnego jezyka - poza ojczystym!!! - i co wy na to? - szacunek dla tej Pani za odwage) ... po litewsku.

A czesto zdarzalo sie tez tak, ze nie musialem nic mowic, tylko pokazywalem co ... i jak ma robic ... zatem jesli chodzi o branze (ladnie to ujmijmy), w ktorej przydatne sa umiejetnosci reczne, to mysle, ze powinno byc OK.

Problem jest jedynie z "nie kumatymi" Dunkami w wieku 50-60 lat, ktorym za cholere nie wytlumaczysz niczego pojedynczymi dunskimi slowami, ani recznie - to takie wtracenie z autopsji. Plus taki, ze to one musza sie martwic o to, zeby zrozumialy.

Ogrodnictwo - Fyn - firma w 3F - przy najnizszej stawce (jak dobrze pamietam cos kolo 125dkk) wyjdzie ok. 12 000dkk netto (podatek 37%, 0 ulg) za 37h tygodniowo, jakos w lutym bedzie podwyzka, wiec bys sie zalapal juz na lepsze warunki ;)

... ale tez moze trafisz w dobry sektor ... - udzielam sie na dunskim forum internetowym dotyczacym komputerow - 1140 komentarzy od lutego (glownie hardware, co kupic, jakiego kompa zlozyc, itp.) - i ja pisze do wszystkich po angielsku i wszyscy rozumieja = dobry sektor!!!.
Sa firmy jak mm-vision.dk, topdata.dk, sharkgaming.dk, ktore zajmuja sie skladaniem komputerow (gotowce, z lekka mozliwoscia konfiguracji), sprobuj do nich wyslac maila, moze potrzebuja akurat kogos, kto potrafi skladac komputery - oczywiscie jak sie na tym znasz ... mysle, ze tam 100% pracownikow, no dobrze, nie bede hurra - optymista ... 99,99% mowi po angielsku ;)
« Ostatnia zmiana: 13 Gru 2010, 19:33:24 wysłana przez Krakers »

Offline jamjurand

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 7
  • Reputacja: +4/-1
« Odpowiedź #11 dnia: 13 Gru 2010, 20:02:45 »
Wtrace sie na chwilke, jest tu w ogloszeniach"uslugi" pare anonsow ludzi z branzy it;  m.in. poznalem Michala&Piotra, sa po wyzszych studiach programowania i pracuja w dunskiej firmie konstruujacej programy, sadze ze moga udzielic ci  paru informacji bo "stukali" do wielu drzwi.No i dunskiego raczej nie znaja :)
Jak nie znajdziesz anonsu to podam ci tel. na pw.

Offline serek

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #12 dnia: 13 Gru 2010, 20:22:18 »
Dzięki Krakers za wyczerpującą wypowiedź.

Jeszcze mam pytanie, w jakim ewentualnie godnym zaufania banku, można założyć sobie konto osobiste?.
Pytam, gdyż pracując w Anglii i mając konto w Barclays Banku, bank ten ukradł mi moje pieniądze  >:(, stąd chcę zostawić ten kraj złodziei i przyjechać do DK.

Wtrace sie na chwilke, jest tu w ogloszeniach"uslugi" pare anonsow ludzi z branzy it;  m.in. poznalem Michala&Piotra, sa po wyzszych studiach programowania i pracuja w dunskiej firmie konstruujacej programy, sadze ze moga udzielic ci  paru informacji bo "stukali" do wielu drzwi.No i dunskiego nie znaja :)
Dziękuje, to bardzo miłe z Twojej strony.
Jak pisałem wyżej, to w sumie myślę pracować w DK od wiosny, więc jakby co, będe pamiętał. :)

Offline lilia

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 1
« Odpowiedź #13 dnia: 13 Gru 2010, 20:28:30 »
Wtrace sie na chwilke, jest tu w ogloszeniach"uslugi" pare anonsow ludzi z branzy it;  m.in. poznalem Michala&Piotra, sa po wyzszych studiach programowania i pracuja w dunskiej firmie konstruujacej programy, sadze ze moga udzielic ci  paru informacji bo "stukali" do wielu drzwi.No i dunskiego raczej nie znaja :)

Jurand, ale kolega jest po ekonomii, nie po IT  ;D

Offline Emill

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2
  • -Otrzymane: 19
  • Reputacja: +5/-3
« Odpowiedź #14 dnia: 13 Gru 2010, 21:09:38 »

Jeszcze mam pytanie, w jakim ewentualnie godnym zaufania banku, można założyć sobie konto osobiste?.
Pytam, gdyż pracując w Anglii i mając konto w Barclays Banku, bank ten ukradł mi moje pieniądze  >:(, stąd chcę zostawić ten kraj złodziei i przyjechać do DK.
Aj waj! Tutaj wszystkie banki są żydowskie i kradną jeszcze więcej niż w złodziejskiej Anglii, poszukaj lepiej jakiegoś uczciwego kraju typu Albania, ewentualnie Naddniestrze.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 13 Gru 2010, 21:09:38 »

PRZENIESIONY: sukamy pracy

Zaczęty przez JomirDział Praca w Danii

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 13380
Ostatnia wiadomość 12 Sie 2014, 11:46:59
wysłana przez Jomir
zwolnienie z pracy - czy musi podać powód

Zaczęty przez zosiaxDział Pomoc!

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 26693
Ostatnia wiadomość 17 Lip 2008, 16:33:25
wysłana przez zosiax
polskie agencje pracy

Zaczęty przez 6palcyDział Praca w Danii

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 17963
Ostatnia wiadomość 16 Lut 2012, 21:37:25
wysłana przez 6palcy
Agencje pracy

Zaczęty przez benek19892Dział Esbjerg, Haderslev, Kolding ...

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 31907
Ostatnia wiadomość 20 Kwi 2011, 07:33:41
wysłana przez dania_d
DOJAZDY DO PRACY

Zaczęty przez AmboDział Podatki

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 18690
Ostatnia wiadomość 23 Mar 2015, 08:47:06
wysłana przez Jomir