Jak jestes dobry to znajdziesz prace i na Kostaryce.
Jak firma jest dobra i wie na czym polega zatrudnianie odpowiednich pracownikow, a Ty jestes dobry, to Cie zatrudnia.
Wszystko jest sprawa indywidualna!!! Kazdy jest inny, jak ktos jes d..a i nie moze znalezc pracy, to nie znaczy, ze ktos inny jest kolanem ... i pracy tez nie znajdzie.
Angielski na poczatek wystarczy, ale jak juz wspomnialem - jest to kwestia bardzo indywidualna, zalezy od firmy. W przypadku prac fizycznych - mysle, ze w zupelnosci, bo nie ma tam wielkiego tlumaczenia, szybciej pokaza, niz powiedza, co robic.
@ae@ - nie ma co generalizowac, ze pracownikow nie mozna miec "pod soba" (jesli chodzi Tobie o doslowne tlumaczenie to jest to oczywiste!!!

). Jak juz wspomnialem - kazda firma jest inna. U Nas, na okres wzmozonej pracy, zatrudniono 28 Litwinek, z czego polowa z nich znala jezyk polski, zatem trudniej bylo sie porozumiec z nimi Dunce, niz mnie

Oczywiscie mowilem po polsku

Zdarzalo sie tez tak, ze "Dunka" mowila do mnie po angielsku, ja mowilem do jednej z "Pan Litwinek" po polsku ... a ona tlumaczyla kolezance (ktora to nie znala zadnego jezyka - poza ojczystym!!! - i co wy na to? - szacunek dla tej Pani za odwage) ... po litewsku.
A czesto zdarzalo sie tez tak, ze nie musialem nic mowic, tylko pokazywalem co ... i jak ma robic ... zatem jesli chodzi o branze (ladnie to ujmijmy), w ktorej przydatne sa umiejetnosci reczne, to mysle, ze powinno byc OK.
Problem jest jedynie z "nie kumatymi" Dunkami w wieku 50-60 lat, ktorym za cholere nie wytlumaczysz niczego pojedynczymi dunskimi slowami, ani recznie - to takie wtracenie z autopsji. Plus taki, ze to one musza sie martwic o to, zeby zrozumialy.
Ogrodnictwo - Fyn - firma w 3F - przy najnizszej stawce (jak dobrze pamietam cos kolo 125dkk) wyjdzie ok. 12 000dkk netto (podatek 37%, 0 ulg) za 37h tygodniowo, jakos w lutym bedzie podwyzka, wiec bys sie zalapal juz na lepsze warunki

... ale tez moze trafisz w dobry sektor ... - udzielam sie na dunskim forum internetowym dotyczacym komputerow - 1140 komentarzy od lutego (glownie hardware, co kupic, jakiego kompa zlozyc, itp.) - i ja pisze do wszystkich po angielsku i wszyscy rozumieja = dobry sektor!!!.
Sa firmy jak mm-vision.dk, topdata.dk, sharkgaming.dk, ktore zajmuja sie skladaniem komputerow (gotowce, z lekka mozliwoscia konfiguracji), sprobuj do nich wyslac maila, moze potrzebuja akurat kogos, kto potrafi skladac komputery - oczywiscie jak sie na tym znasz ... mysle, ze tam 100% pracownikow, no dobrze, nie bede hurra - optymista ... 99,99% mowi po angielsku