poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Podatkowe pytania 2010 :]  (Przeczytany 6948 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Mucholapka

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Podatkowe pytania 2010 :]
« dnia: 10 Sty 2011, 18:39:35 »
Witam :)
Przepraszam za zawracanie głowy.. ale  po spędzeniu ogromnej ilości czasu na forum nie wiem kilku rzeczy..a strasznie się stresuję sprawami urzędowymi ;)

Pracowałam w Danii przez 2 miesiące w ISS (ciekawe doświadczenia) :)

Zarobiłam ok 20 tys. zł... i teraz zachodzę w głowę czy SKAT przyśle jakiekolwiek informacje na temat podatków do Polski (tak jak polscy pracodawcy pity) czy też winnam się do nich jakoś odezwać?
Swoją drogą zastanawiam się także jak wygląda sprawa zwrotu podatku np. za mieszkanie, bodajże jedzenie.. bo chyba coś takiego istnieje?

I sprawa najważniejsza..czy zapłacę podwójny podatek.. tu i tu!?

Przepraszam za banalne dla niektórych pytania..ale dla mnie na razie takie nie są..

Dziękuję z góry za pomoc i pozdrawiam!

Następnym razem jadę do Danii na wakacje :)

Offline daktaris

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
Odp: Podatkowe pytania 2010 :]
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Sty 2011, 22:47:33 »
1.SKAT jak narazie nie wysyla informacji o dochodach do polskiego urzedu skarbowego
2.Jak staralas sie o karte podatkowa to moglas miec juz uwzglednione te ulgi, trzeba widzieć karte podatkową
3.Nie zaplacisz tu i tu podatku , jezeli SKAT uznal ze twoje miejsce interesow zyciowych jest w POLSCE to w urzedzie skarbnowym  doplacisz podatek (oczywiscie jezeli wyjdzie doplata).

Offline Mario87

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +0/-1
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Sty 2011, 23:48:24 »
Sytuacja przedstawia się następująco:
1. Skat przyśle Ci do domu w pl propozycje bez naniesionych ulg rozliczenia rocznego na którym będziesz miała kod do zalogowania się na stronie skat.dk i tam zrobisz sobie hasło i całą resztę.
2. W pierwszej wersji będziesz zapewne miała sporą dopłatę jednak jak wprowadzisz ulgi wyliczone już przez ciebie w pola 51(jeżeli dojeżdżałaś do pracy albo wyjazdy do pl) i 53 i zatwierdzisz to komputer wygeneruje ci nowe rozliczenie i tam dowiesz się dopabuse czy masz dopłatę czy nie.
3. Co do rozliczenie w pl to jeżeli w 2010 roku nie pracowałaś w Polsce nie powinnaś dopłacić podatku, w przeciwnym wypadku to zależy o tego ile zarobiłaś. Jeżeli dostaniesz zwrot podatku z Danii musisz cały oddać do Urzędu skarbowego w pl w roku następnym.

Ps. Ja osobiście się rozliczam co roku w pl, tragedii nie ma z podatkiem, a przynajmniej mam spokojną głowę i mogę sobie cokolwiek kupić na siebie bez obaw kontroli (mam na myśli w przyszłości mieszkanie i może auto) - dochód awsze trzeba mieć udokumentowany w przypadku takich zakupów.

pozdrawiam.

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #3 dnia: 11 Sty 2011, 00:18:00 »
Stawku ulg: rubryka 51 dojazdy do pracy w Danii ponad 24 km. dziennie (lacznie w obie strony) 24-100 km. czyli za pierwsze 76 km stawka 1,90 kr.ponad 100 km stawka 0,95 kr. Takie same stawki zajazdy do PL. Stawka za wyzywienie i zakwaterowanie za kazdy dzien pobytu w Danii (nalezy odliczyc dni pobytu w PL) 650,- kr. dziennie (pierwsze 5.500 nie upowazniaja do ulgi). Max. kwota ulgi na wyzywienie i zakwaterowanie 50.000,-

[Posted on: 11 Sty 2011, 00:16:56]

Ulga na wyzywienie izakwaterownia to rubryka 53.

Offline matib

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #4 dnia: 11 Sty 2011, 07:01:11 »
Witam
A ja mam takie pytanie , w roku 2010 moj fradrag to okolo 4900, jeste to moj pierwszy rok  w Danii i pracuje tylko od marca, w tym czasie nie wiele zarobilem poniewaz od marca wrzesnia pracowalem tylko na gazetach i zarabialem ledwo 5-6 tys. Od wrzesnia mam druga praca i teraz mialem tak ze na gazetach mialem fradrag go 4900 i w drugiej pracy tez, nie wiem jak sie ma to do rozliczenia ale w sumie mialem 2 fradragi.
A co do ulgi podatkowej na dojazdy to cos mam  w karcie podatkowej ze mam fradrag podniesiony o iles tam koron na jakies cos co nazywaz sie w przyblizeniu rejsa...
Troche sie martwie abym nie musial czegos doplcac ale mam nadzieje ze nie , moze ktos powie  mi chociaz gdzie moge na karcie rzucic okiem aby cos sie dowiedziec bo wogole tego nie rozumie.
Bo tak na chlopski rozum to za dojazdy do pracy wychodzi mi jakies 3000kr, a za dojazdy do polski 30000 bo mam 1400km a powiedzmy ze jezdzilem co dwa tygodnie. A ta ulga 650 to niby z czym to sie je bo ja mam wynajete mieszkania w danii i wlasne w Polsce. Nie wiem jak sie ma to do rzeczy ale we rzesniu 2009 urodzil mi sie syn ale podkreslam ze nie mam zony leczy zyjemy w konkubinacie obecnie w danii. od padziernika.
Szukalem informacji na forum ale nie wiem dalej nic.
Pozdrawiam

Offline Mucholapka

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #5 dnia: 21 Mar 2011, 13:37:10 »
hmmm... czekam i czekam a SKAT do Polski nic przesłać nie chce... :/
Można/trzeba coś z tym zrobić?!?
:]

varszafiak

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 21 Mar 2011, 13:53:42 »
....a SKAT czeka i czeka na swojej stronie az zatwierdzisz lub odrzucisz wyslanie rozliczenia na papierze  :D 

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 21 Mar 2011, 13:53:42 »

Offline jaiTt

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #7 dnia: 23 Maj 2011, 13:10:20 »
hej mam takie krótkie pytanie,pomagalam pewnej osobie w zalatwianiu karty podatkowej w skat i ona wypelniala taki wniosek wlasnorecznie z pytaniami o ilosc km,zakwaterowanie itd.
na tym wniosku zaznaczylysmy ze osoba ta otrzyma w dk wyzywienie i mieszkanie od pracodawcy,ale okazalo sie ze wyzywienie we wlasnym zakresie.i czy teraz musimy jechac znowu do skata zeby zmienic ten wniosek ? czy mozemy zmienic to przez tast selv ?albo w rozliczeniu rocznym w przyszlym roku ?
dziekuje

Offline vikotka

• Podziękowania
« Odpowiedź #8 dnia: 23 Maj 2011, 17:31:40 »
Witam

Mam pytanie jest to moje pierwsze rozliczenie ze skatem. Nie wprowadzałam żadnych ulg na stronie tastSelv. Czy mogę teraz wprowadzić ulgi w rubryce 53? Czy już jest za późno? Termin był do 2 maja. Dostałam rozliczenie w wersji papabusewej ale tam nie ma nigdzie rubryki 53 aby wpisać ulgę.

Offline jaiTt

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #9 dnia: 23 Maj 2011, 22:30:39 »
Mozesz jeszcze wpisac te ulgi

poloniainfo.dk