poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Gdzie musze sie zarejestrowac?  (Przeczytany 8137 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline CheX

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Gdzie musze sie zarejestrowac?
« dnia: 13 Sty 2011, 17:17:22 »
Witam:)
Pracuje od listopada 2010 w Danii i zaczelem dopabuse teraz sie zastanawiac czy nie
potrzebuje jakis papierkow, kwitkow, jakiejs rejestracji czy czegos takiego, zeby pozniej nie bylo problemow...
Pracowalem juz wczesniej w danii w 2008r. Bylem (2008) tez w "Statsforvaltningen midtjylland" w Arhus
dostalem pozwolenie na prace. Obecnie pracuje i mieszkam w Vejle.
Czy musze gdzies sie rejestrowac ze wzgledu na to ze mieszkam teraz w Syddanmark a nie midtjylland jak wczesniej?
Czy musze zalatwic jakies papabusewe sprawy?
Prosze o odpowiedz i pozdrawiam.
Marek

ReFormer

• Gość
Odp: Gdzie musze sie zarejestrowac?
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Sty 2011, 18:02:17 »
Rozumiem, ze tzw. "zoltej karty" nie posiadasz?

Jesli nie - to do Statsforvaltning ... po wniosek, albo sciagnac z internetu:
http://www.nyidanmark.dk/resources.ashx/Resources/Blanketter/Ansoegningsskemaer/2008/OD1_ansoegning_eu_opholdsdokument_statsforvaltningen.pdf
Pracodawca musi cos tam wypelnic, wniosek zanosisz do Statsforvaltning + zdjecie paszportowe.

Po pewnym czasie przysylaja "papierek", z nim do Folkeregisteret, by zlozyc wniosek o "zolta karte" i sie zameldowac (by wszystkie instytucje mialy Twoj adres w systemie).

Offline CheX

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
« Odpowiedź #2 dnia: 13 Sty 2011, 20:09:25 »
Dziekuje za info:)
Mam na to jakis okreslony czas?

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #3 dnia: 13 Sty 2011, 21:09:36 »
Mozesz rozpoczac prace bez zarejestrowania wStatsfirvaltningen. Masz na to czas do 3 miesiecy. ale lepiej zrobic to wczesniej aby uniknac jakichs problemow na skutek nie zameldowania sie w folkeregisteret.

Offline slawekss1977

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 3
« Odpowiedź #4 dnia: 30 Wrz 2013, 20:17:16 »
Witam,moja sytuacja wygląda następująco;pracuję u jednego pracodawcy od 7lat a nie posiadam żółtej karty,która jest mi potrzebna do złożenia wniosku o rodzinne.Co roku pracodawca zawiera ze mną kontrakt na ok 180dni w tym roku na 201.

Offline zpatentem

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 165
  • -Otrzymane: 441
  • Reputacja: +34/-9
« Odpowiedź #5 dnia: 30 Wrz 2013, 20:22:30 »
a gdzie mieszkasz?

Offline slawekss1977

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #6 dnia: 01 Paź 2013, 06:11:18 »
Jeżeli pracuję w Danii przez 180-200 dni to chyba mieszkam w Dk.jesli o to ci chodzi,po kontrakcie wyjeżdzam do Polski,a w czerwcu wracam z powrotem do Danii i tak co roku.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 01 Paź 2013, 06:11:18 »

varszafiak

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 01 Paź 2013, 07:03:25 »
Jesteś pracownikiem sezonowym wiec niech tak zostanie...  dla Twojego dobra.

Offline 1941

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1153
  • -Otrzymane: 728
  • Reputacja: +1/-0
    • Autor wpisu.
« Odpowiedź #8 dnia: 01 Paź 2013, 10:00:18 »
Jeżeli pracuję w Danii przez 180-200 dni to chyba mieszkam w Dk.jesli o to ci chodzi,po kontrakcie wyjeżdzam do Polski,a w czerwcu wracam z powrotem do Danii i tak co roku.

Czy poza ta praca "sezonowa" tu w DK, w PL podejmujesz inne zatrudnienie, czy tylko pozostajesz jako bezrobotny?????
A z zamieszkaniem, to chodzi o to u kogo mieszkasz, czy jest to samodzielne mieszkanie i czy mozesz sie w tym mieszkaniu zameldowac?????
Ponadto, swoj pobyt za kazdym razem, kontraktem, musisz zglosic w statsforvaltning jezeli chcesz przebywac legalnie otrzymac zolta karte itd. Podobnie wymeldowac sie za kazdym wyjazdem.
Jezeli Twoj pobyt w DK od momentu przyjazdu nie trwa wiecej niz pol roku.
Jezeli Twoje pobyty w DK sa dluzej niz pol roku to nie jestes pracownikiem sezonowym, tym bardziej ze juz 7 lat u jednego pracodawcy.
Rodzinne nalezy sie po 6 m-ch pracy w DK. Ty jesli chcesz laczyc pobyty (sumowac je) nie jestes pracownikiem sezonowym, na zgloszeniu pobytu z kolei jezeli przebywasz poza DK wiecej jak 6 miesiecy, to po ponownym wjezdzie ponowne zgloszenie i wszystko od poczatku wiec tez 6 m-cy aby otrzymac.

Offline zpatentem

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 165
  • -Otrzymane: 441
  • Reputacja: +34/-9
« Odpowiedź #9 dnia: 01 Paź 2013, 10:34:43 »
Pytalem gdzie mieszkasz bo chcialem cie wyslac do najblizszego citizenservice, gdzie wszystko mozesz zalatwic od reki:

http://www.statsforvaltningen.dk/site.aspx?p=8189

varszafiak

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 01 Paź 2013, 13:03:34 »

Czy poza ta praca "sezonowa" tu w DK, w PL podejmujesz inne zatrudnienie, czy tylko pozostajesz jako bezrobotny?????
A z zamieszkaniem, to chodzi o to u kogo mieszkasz, czy jest to samodzielne mieszkanie i czy mozesz sie w tym mieszkaniu zameldowac?????
Ponadto, swoj pobyt za kazdym razem, kontraktem, musisz zglosic w statsforvaltning jezeli chcesz przebywac legalnie otrzymac zolta karte itd. Podobnie wymeldowac sie za kazdym wyjazdem.
Jezeli Twoj pobyt w DK od momentu przyjazdu nie trwa wiecej niz pol roku.
Jezeli Twoje pobyty w DK sa dluzej niz pol roku to nie jestes pracownikiem sezonowym, tym bardziej ze juz 7 lat u jednego pracodawcy.
Rodzinne nalezy sie po 6 m-ch pracy w DK. Ty jesli chcesz laczyc pobyty (sumowac je) nie jestes pracownikiem sezonowym, na zgloszeniu pobytu z kolei jezeli przebywasz poza DK wiecej jak 6 miesiecy, to po ponownym wjezdzie ponowne zgloszenie i wszystko od poczatku wiec tez 6 m-cy aby otrzymac.
Dokladnie !

Offline slawekss1977

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #11 dnia: 01 Paź 2013, 18:36:23 »
Dlaczego lepiej,że jestem pracownikiem sezonowym?Moje kontrakty zawyczaj nie przekraczały 183 dni w tym roku 201,po powrocie do Polski rejestracja jako bezrobotny żadnego zasiłku nie pobierałem,od niecałych 2 lat żonaty.Chodzi u kogo mieszkam w Danii[Sakskobing]w banku mam podany adres szefa,a w skacie adres z polski.Niewiem czy jest sens zaczynać sprawę z tym rodzinnym proszę mnie uświadomić,z góry dziękuję

Offline waruiny

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 189
  • -Otrzymane: 124
« Odpowiedź #12 dnia: 01 Paź 2013, 19:01:57 »
http://www.statsforvaltningen.dk/site.aspx?p=8169

Ja uważam, że staranie się o zaświadczenie o rejestrację pobytu jest sensowne, bo nie wiąże się z kosztami. Pozwól duńskim urzędnikom ocenić twoją sytuację. Po uzyskaniu zaświadczenia masz 2 tygodnie na zameldowanie. Nie pamiętam linka, w którym przeczytałem info o meldunku.
Tutaj masz dyskusję na forum, gdzie również znajdziesz więcej linków (linki niestety po duńsku albo angielsku).

http://www.poloniainfo.dk/forum/index.php/topic,3683.msg1114903.html#msg1114903
« Ostatnia zmiana: 01 Paź 2013, 19:19:56 wysłana przez waruiny »

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #13 dnia: 02 Paź 2013, 00:52:10 »
Zaraz.
Za kazdym razem pracujesz max. 181 dni - polska rezydencja podtkowa;
jestes w Polsce powyzej 181 dni (powiedzmy chocby nawet 182) - uplywa waznosc nawet stalego pozwolenia na pobyt;
Za kazdym razem masz kontrakt okreslony - po tym okresie uplywa przyczyna pobytu w Danii. MAsz oczywiscie 3 miesiace na szukanie pracy, ale Ty z tego nie korzystasz, bo wracasz do Polski; 

Zeby otrzymac 25% rodzinnego trzeba przepracowac (na chwile obecna, poki przepisy nie zmienily sie) 6 miesiecy;
Ty po przepracowaniu okresu i nabrania prawa do swiadczenia wyjezdzasz, na okres, ktory pozbawia CIe pobytu;
Wiec po przyjezdzie zaczynasz od zera.
Jezeli nie masz numeru cpr /zoltej karty, to nie placisz ani grosza podatku. Tak naprawde w Danii Cie nie ma.
Smiem przypuszczac, ze w Polsce podatku tez nie placisz, ale tu trzaskam sie po pysku i juz sie zamykam.

ACZKOLWIEK!
Powinienes zostac zgloszony do ewidencji, otrzymac nr. cpr, ktory uprawnia CIe do skorzystania z lekarza/szpitala. Juz tacy tu byli co na budowie szkod doznali, a pozniej "bol", jak trzeba bylo za szpital placic.
Jezeli bedziesz legalnie w firmie, to bedziesz rowniez objety ubezpieczeniem wypadkowym. Bo na ta chwile w zaden sposob nie jestes. A jak tfu tfu cos sie stanie, to renty w polu bedziesz szukal.
Duzo mozna by pisac.

Jedno jest pewne, powienienes sie zglosci do statsfrovaltningen i zalegalizowac swoj pobyt. I to nie dla rodzinnego, ale przede wszytskim wlasnego bezpieczenstwa.
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline slawekss1977

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #14 dnia: 02 Paź 2013, 19:12:44 »
Cpr mam od samego poczatku czyli od 2006 roku,z 2008 roku pismo ze Statsforvaltningen Sjaelland pt. Bevis for registtrering ale zółtej karty nigdy nie miałem pytam dlaczego?Ze skata na forskudspgorelse(Begraenset skattepligtig} i kontakt.Wydaje mi się że szef powinien mi powiedzieć czy mam się udać do jakiegoś urzędu czy nie tylko ciężko od niego uzyskać jakieś sensowne informacje,jeszcze raz pytam czego lepiej abym pozostal pracownikiem sezonowym i jak w końcu z tym rodzinnym starać się czy niema to sensu czy po prostu jest to niemozliwe w moim przypadku z góry dzieki.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 02 Paź 2013, 19:12:44 »

jak odnosza sie pracodawcy w danii do sluzby wojskowej

Zaczęty przez tygrys3000Dział Pomoc!

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 22024
Ostatnia wiadomość 09 Cze 2007, 15:21:41
wysłana przez GoTTie
Problem z logowaniem sie do banku

Zaczęty przez patrykos93Dział Pomoc!

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 16729
Ostatnia wiadomość 15 Wrz 2016, 20:03:06
wysłana przez daniaa
Jak się rozliczyć ze skat w 2008

Zaczęty przez kaska114Dział Podatki

Odpowiedzi: 12
Wyświetleń: 29034
Ostatnia wiadomość 07 Gru 2008, 16:41:13
wysłana przez K3
No i się qqqqqqqqqqqq zaczęło.....

Zaczęty przez aleszDział Hydepark

Odpowiedzi: 6
Wyświetleń: 11908
Ostatnia wiadomość 23 Wrz 2007, 01:16:00
wysłana przez mawi
Metoda wylaczenia z progresja - czy trzeba sie rozliczac? Co z NIP-3?

Zaczęty przez ReFormerDział Podatki

Odpowiedzi: 13
Wyświetleń: 27397
Ostatnia wiadomość 10 Mar 2012, 11:46:27
wysłana przez roga