poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: pozwolenie na jazde na PL numerach  (Przeczytany 6049 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mar_fil

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
pozwolenie na jazde na PL numerach
« dnia: 15 Sty 2011, 21:19:27 »
witam ,mam taką sytuacje  mieszkam w PL wraz z żona i dzieckiem w Danii pracuję w systemie 2/2 czyli mam 2 miesiące urlopu i 2 pracuję gdy mam urlop mnie zastępuje  kolega i sie tak wymieniamy,dla mnie i zony to dobre rozwiązanie zwłaszcza ze chodzi o sytuacje finansową nadmienie iz w tych 2-óch miesiącach pracy co 2 tygodnie jeżdże do PL na 4 dni,więc wedle prawa nie przekraczam 185 dni w Danii i jeżdż co 2 razy w miesiącu do PL,jak wynika z wypowiedzi urzędnika ze Skat w jednym wywiadzie jak zrobiono kontrole i zatrzymywano auta powiedział iz wystarczy że beda 2 wyjazdy w miesiącu do rodziny i nie trzeba przerejstrowywac auto,ja spełniam te warunki a mimo to nie dostaje odpowiedzi ze Skata,momo iz ewidentnie mi to przysługuje,choć czekam juz ponad 3 miesiące,czy ma ktos jakąś konkluzje tej sprawy? prosze o wypowiedzi ludzi zorientowanych w temacie

Offline gerary23

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
Odp: pozwolenie na jazde na PL numerach
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Sty 2011, 21:52:48 »
może wyslij maila do skata z zapytaniem co z twoim pozwoleniem albo poprostu zadzwoń , jezeli nie jestes zameldowany w komunie i nie masz żółtej karty to lepiej dla ciebie ,ale jezeli jestes zameldowany w Danii i jestes tu ze 2 lata to nie wiem czy dostaniesz pozwolenie ale próbowac można . niestety problem z jazda na pl blachach jak wszyscy wiemy jest niejasny i kontrowersyjny i tak do konca nie wiadomo jak to jest

Offline turbo

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +2/-2
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Sty 2011, 22:14:15 »
pozwolenie dostaniesz bo twój interes życiowy raczej jest w PL a nie a DK.
Jeżeli Twoja rodzina jest w PL a ty dość często zjeżdżasz do PL to raczej nie powinni ci robić żadnych problemów z wydanie pozwolenia. swojego czasu też się starałem o pozwolenia, skat wysłał mi pismo że nie dostanę pozwolenia bo moja rodzina czyli żona i dziecko jest razem ze maną w DK  :) i po ptakach ale ty masz duże szanse.
Pozdrawiam i życzę powodzenia z pozwoleniem
 8)
ale jak mój "przedmówca" napisał idź do skat i tam osobiście się wszystkiego dowiesz.

Offline mar_fil

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Sty 2011, 00:01:53 »
jestem tu legalnie mam ,kontrakt stały tylko ze jeżdże do domu częściej niż wiele osób tu przebywających,moze było by dobrze sciągnąć z neta te transmisje o jazdzie polaków na pl blachach i pokazać jak to sie ma do interpretacji prawa,przed kamerami mówi sie że częste jazdy do pl conajmniej 2 razy w miesiącu lub te 185 dni i więcej  sie nie przebywa w Danii,zobacze co da sie zrobić w poniedziałek i dam znać,dzięki za odzew :)

Offline gerary23

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Sty 2011, 17:14:52 »
a jak im to udowadniasz np jak cie zatrzymaja ze jezdzisz 2 razy w miesiacu?  bo ja tez czasami takl jezdze

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #5 dnia: 16 Sty 2011, 17:51:05 »
Nie musisz nic udawadniac. Skat poprosi o Twoj kontrakt oraz plan pracy. Jezeli jest to w Twoim interesei aby dostac tymczasowe ezwolenie to oczywiscie taki plan pracy dostarczysz. Jest on miedzy innymi podstawa udzielenia zezwolenia. Pisalem o tym wczesniej. Piekarz, ktory pracowal 4 tygodnie i 2wolne przedlozyl plan pracy potwiedzony przez pracodawce.
We wniosku podal, ze dni wolne jest w PL i prosi i zezwolenie. Uzyskal pozwolenie w zasadzie na nieograniczony okres (ma zone dziecko i mieszkanie w PL - tutaj jest sam). I co myslicie? Policja zatrzymala go w tym tygodniu kiedy mial byc w PL. Jedynie
orzeczenie wlasnego lekarza, ze w tym tygodniu mial zwolnenie uratowalo go od nieprzyjemnosci a jakich - to wiemy.

[Posted on: 16 Sty 2011, 17:38:32]

Plan pracy byl sporzadzony w formie kalendarza z tygodniami 1-52 i naznaczeniem tygodni wolnych. zalacznik podpisany przez pracodawce i pracownika.

Offline gerary23

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #6 dnia: 16 Sty 2011, 17:58:29 »
a jak ja jezdze 1 na miesiąc do pl mam tez rodzine ,dziecko w polsce ale pracuje prawie wszystkie soboty no i tez mam założona duńska firme choć nie jestem zameldowany w komunie  (bo jest taka możliwosc) to dostane pozwolenie ?

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 16 Sty 2011, 17:58:29 »

Offline mar_fil

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #7 dnia: 16 Sty 2011, 18:18:24 »
ROGA- ja też jestem piekarzem tylko ze pracuję w takim systemie jak wczesniej podałem,czy jak bede czekał na to pozwolenie,a w tym czasie bede nadal jezdżił 2 razy w miesiącu na kilka dni i zatrzyma mnie policja to nie da sie wytłumaczyć,ze sami tak w tv urzędnicy wskazali iż jak conajmniej 2 razy bedziesz jezdził do pl w miesiącu to pozwolenie dostaniesz,a moze wozić ze soba wszystkie bilety z promu,rachunki za tankowanie i nagranie video z tym co powiedzieli skatowcy?nie chcę kupować auta duńskiego ani przerejstrowywać  na duńskie warunki gdyż nie wiele przebywam w tym kraju a juz nie wiele po nim jeżdżę,nie wiem co tu zastosować,ma ktoś pomysł?

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #8 dnia: 16 Sty 2011, 19:45:17 »
ROGA- ja też jestem piekarzem tylko ze pracuję w takim systemie jak wczesniej podałem,czy jak bede czekał na to pozwolenie,a w tym czasie bede nadal jezdżił 2 razy w miesiącu na kilka dni i zatrzyma mnie policja to nie da sie wytłumaczyć,ze sami tak w tv urzędnicy wskazali iż jak conajmniej 2 razy bedziesz jezdził do pl w miesiącu to pozwolenie dostaniesz,a moze wozić ze soba wszystkie bilety z promu,rachunki za tankowanie i nagranie video z tym co powiedzieli skatowcy?nie chcę kupować auta duńskiego ani przerejstrowywać  na duńskie warunki gdyż nie wiele przebywam w tym kraju a juz nie wiele po nim jeżdżę,nie wiem co tu zastosować,ma ktoś pomysł?
To co mowia w tv albo pisza w gazetach - 2papier cirpliwy". Jezeli zlozyles wniosek o pozwolenie to w okresie czekania na pozwolenie nie mozesz, zgodnie zobowiazujacymi przepisami, poruszac sie pojazdem na obszarze Danii. Pisano o tym w nieskonczonosc. normalnie podchodzac regorystycznie, masz obowiazek zgloszenia o zarejestrowanie w ciagu 14 dni. Jak juz wielokrotnie podkreslalem, nie ma prawa ani przepisow o tymczasowym zezwoleniu. Jest tylko prawo, ktore mowi kiedy zarejestrowanie pojazdu nie jest wymagane. dlatego zezwolenia sa sprawa indywidualna i rozpatrywana indywidualne w zaleznosci od argumentow jakie wnosi osoba skladajaca wniosek i jej undywidualnej sytuacji (rodzina w PL, obowiazek podatkowy, okres pobytu/pracy w Danii i wiele innych czynnikow). wystarczy popatrzec na odpowiedzi udzielajace zezwolenia i nie udzielajace zeswolenia. Prawi kazda z odpowiedzi Saktu opiera sie na roznych §§ prawa i tylko niektore cytowane §§ sie powtarzaja.

Offline Bulinka

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #9 dnia: 16 Sty 2011, 22:22:01 »
W związku z tym, że temat rejestracji samochodów pojawia sie często i budzi sporo emocji wklejam znalezione dziś informacje na ten temat. Być może się powtórzę,jeśli już to wcześniej widzieliście: http://www.ambwarszawa.um.dk/pl/menu/ConsularServices/RejestracjaPolskiegoSamochoduWDanii/

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #9 dnia: 16 Sty 2011, 22:22:01 »

Pozwolenie a CPR

Zaczęty przez malinDział Pomoc!

Odpowiedzi: 7
Wyświetleń: 8541
Ostatnia wiadomość 24 Sie 2007, 23:17:13
wysłana przez malin
pozwolenie via mail - link

Zaczęty przez dksa90Dział Praca w Danii

Odpowiedzi: 2