poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Pytania i odpowiedzi  (Przeczytany 9172 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
Pytania i odpowiedzi
« dnia: 18 Sty 2011, 01:14:03 »
Zaczynam miec problem. Sam sobie go stworzylem. Nie jestem w stanie odpowiedziec na taka ilosc pytan, jaka zasypuja mnie forumowicze. Oprocz tego codzienna dawka innych osob, firm i instytucji. Prosze tylko zwrocic uwage o jakiej porze doby od dluzsego czasu odpowiadam na pytania. 

Nie mam problemu ze sprawami, na ktore mam odpowiedz "pod reka" szczegolnie dotyczace:
prawa podatkowego, rozliczen podatkowych, finansowania, inwestycji, nabywania nieruchomosci, udzielanie koncesji, zarzadzanie przedsiebiorstwami, zaganienia gieldy walutowej i wszystkich z tym zwiazanych praw i stosowanych praktyk, jak rowniez problematyki praw osob przybywajacych tutajna zasadzie swobodnego przemieszczaniasie sily roboczej i uslug na terenie Unii (przyslugujace tym osobom prawa do pracy, pomocy socjalnej itp.). Jak to potocznie sie mowi - nie wszystko trzeba wiedziec, ale najwazniejsze zeby wiedziec, gdzie sie mozna tego dowiedziec. Oczywiscie jest mnostwo pytan na ktore potrafie od razu odpowiedziec i zawsze chetnie na nie odpowiem Inne, wymagajace odszukania zrodel, jestem muszony pozostawic bez odpowiedzi. Licze na wyrozumialosc i pozdrawiam.

Offline lukashero

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 19
  • -Otrzymane: 43
  • Reputacja: +25/-24
Odp: Pytania i odpowiedzi
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Sty 2011, 07:17:52 »
aha.a prosze pana, jaka bedzie pogoda tego lata w danii?
Nie dyskutuj z idiota, najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem.

Offline neletop

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 4
  • -Otrzymane: 16
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Sty 2011, 07:46:47 »
Nieciekawie. Zimny maj, deszczowe lato  ;)

http://www.bj-astrologi.dk/27352768

A ty Roga jestes niezastapiony na tym forum.  :-*

inna

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Sty 2011, 08:25:11 »
A Roga to Pan czy Pani ? 8)

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #4 dnia: 22 Sty 2011, 11:50:26 »
aha.a prosze pana, jaka bedzie pogoda tego lata w danii?
W zaleznosci gdzie w Danii. Na przyklad na Forum przewiduje, ze bedzie tak jak zwykle: w okresie do 7. lutego wzmozone napiecia atmosferyczne w oczekiwaniu na lepsza pogode, potem pogoda troche niepewna, zazwyczaj pochmurno i burzowo z niewielkimi przejasnieniami i kolejne zalamanie pogody az do 1. maja i 1. lipca, potem wzglednie spokojnie i cicho, az do ponownego zderzenia sie frontow Wyzow i Nizow. Pogoda tego typu nie sprzyja dobrym nastrojom, co sie na pewna da odczuc w codziennych stosunkach miedzy soba, z mozliwoscia/ryzykiem wzmozonej agresywnosci i nietolerancji. Czy zwyciezy Wyz czy Niz, w duzej mierze bedzie zalezalo og zasilenia zazwyczaj slabego frontu znanego pod nazwa Nem-konto

[Posted on: 18 Sty 2011, 12:46:55]

Pytanie:

Jestem tutaj i pracuje juz ponad 2 lata. Mam kontrakt staly. Mam w Polsce mieszkanie ale nie mama najbizszej rodziny (zony, dzieci). Do Polski jezdrze regularnie minimum 1 raz w miesiacu. Czy moge nadal korzystac z ulgi na dojazdy ?

Odpowiedz:

Mialbyc mozliwosc, praktycznie nieograniczonego w czasie, korzystania z tej ulgi, gdyby twoje "centrum interesow zyciowych i gospodarczych" bylo w Danii. Przy takiej czestotliwosci jazd, Skat uznalby cie za podatnika z ograniczony obowiazkiem podatkowym, uprawnionego do ulgi. W innym przypadku (twoim) jazdy do Polski to sprawa czysto prywatna.

Komentarz:

Nie mozna udzielac ulgi tylko dlatego, ze podatnik robi sobie wycieczki/urlop do swojego kraju. Wszystkie ulgi zwiazane z pierwszym okresem pobytu mozna nazwac ulgami "delegacyjnymi" i w taki czy inny sposob odnosza sie do zatrudnienia i pobytu z dala od swojego stalego miejsca zamieszkania (sædvanlig bolig).

Powyzsze uregulowane jest prawem podatkowym LL (Ligningsloven), gdzie dokladnie opisuje sie
Pojecia ”Rejser”, ”bopæl”, ”midlertidig arbejde/arbejdsplads”.

Offline pawel333

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
« Odpowiedź #5 dnia: 30 Sty 2011, 18:48:19 »
mam pytanko zjezdzam na stałe do polski i chciałem sie juz rozliczyc i wząć teraz ferie penge,czy to jest mozliwe i gdzie musze sie udac

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #6 dnia: 30 Sty 2011, 19:25:12 »
mam pytanko zjezdzam na stałe do polski i chciałem sie juz rozliczyc i wząć teraz ferie penge,czy to jest mozliwe i gdzie musze sie udac

Udaj sie do Skat i popros o rozliczenie juz teraz. Jezeli  twoje feriepenge byly odprowadzane do funduszu feryjnego musisz napisac do nich pare slow, ze juz tutaj nie mieszkasz, podac gdzie twoje feriepenge maja wyslac. Jezeli nadasz masz tutaj adres i nadal jestes zameldowany, to mozesz pieniadze dostac dopabuse od 1. maja 2011. Informacje rowniez w j. polskim widzialem na stronie www.feriekonto.dk W Feriekont spardza czy i ile masz pieniedzy i odpowiedza, jezeli twoj pracodawca nie odprowadzal do nich. wowczas zwroc sie do pracodawcy.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 30 Sty 2011, 19:25:12 »

Offline pawel333

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #7 dnia: 30 Sty 2011, 19:33:20 »
dzięnki słyszałem tez ze jak pujde do tej instytucji i powiem ze juz zjezdzam na stałe do polski to podobno oni mogom wypłacic do kilku dni czy to moze byc prawda? a jeszcze jedno na moim kompie weszłem w skat i juz mam tom karte do rozliczenia na rok 2011 czy to wystarczy wielkie dzienki :)

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #8 dnia: 30 Sty 2011, 20:06:08 »
Jest to propozycja Skatu jak bedzie wygladal twoja karta podatkowa w 2011, jezeli nie masz do niej poprawek. Jest to zaliczkowa deklaracja podatkowa, a ze masz ja w swojej teczce podatkowej to dlatego, ze zostalasporzadzona jesienia 2010 przed rozoczeciem roku podatkowego (logiczne). Teraz nie bedzie ci potrzebna, jezli likwidujesz zameldownie itp. Swoje Nemkonto radzilbym nie likwidowac. Byc moze beda jakiespieniadze do zwrotu za 2010, to Skat je wplaci na to konto. Do Feriepenge sie nie chodzi wystarczy zadzwonic albo email, ale jak chcesz sie przejsc/przejechac do Hillerød to OK.

Offline turbo

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +2/-2
« Odpowiedź #9 dnia: 30 Sty 2011, 22:18:40 »
A Roga to Pan czy Pani ? 8)

No raczej Pan  :)

Offline pawel333

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #10 dnia: 16 Lut 2011, 10:35:55 »
witam wszystkich mam jeszcze jedno pytanie czy mój szef musiał płacić składki emerytalne bo kolego własnie sobie wypłacił a ja siś dowiedziałem ze mój szef nie płacił tych składek czy jest jakiś sposób żeby je od zyskać bardzo dzieki  za info ;)

varszafiak

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 16 Lut 2011, 10:44:53 »
jezeli placiles... napewno mozesz to odzyskac, ale sie zastanow teraz dostaniesz tylko polowe swoich pieniedzy,... czy Twoja  przyszlosc cie nie interesuje?
 To jak sprzedanie  pierscionka w lombardzien kasa niewielka a strata duza , a potem zlosc jak moglem byc taki g...   nie madry.

Offline pawel333

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #12 dnia: 16 Lut 2011, 11:14:07 »
pewnie masz racje ale ja juz juz do polski jade na stałe to po pierwsze  a co do płatnosci to ja nic nie płaciłem bo dowiedziałem sie ze szef miał to cały czas płacic a prawdo podobnie niepłacił dlatego też pytałem czy musiał to płacic czy nie bo jak musiał to pewnie mozna jakos to zgłosic i bedzie wszystko musiał wyrównac

varszafiak

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 16 Lut 2011, 11:25:25 »
jest tak ty placisz 1/3 a pracodawca 2/3    jezeli nie placiles to pewnie nie masz .....jest jeszcze jedna opcja ,byles/jestes niezastapiony i  miales specjalna umowe z pracodawca a on pokrywal wszystko ze swojej kieszeni.

[Posted on: 16 Lut 2011, 11:21:50]

sprawdz pasek z lostatniej wyplaty 2010 tam jest  wysokosc twoich zgromadzonych pieniedzy w 2010 ,

Offline pawel333

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #14 dnia: 16 Lut 2011, 11:37:53 »
no własnie jak to ma byc opisane bo atp cos tam jest ale ten drugi fundusz niema bo tak to bym jakies pismo dostał bo legalnie u niego robiłem 2/5 roku i niemam nic

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 16 Lut 2011, 11:37:53 »

Pytania o rozliczenie podatku 2009

Zaczęty przez kokiDział Podatki

Odpowiedzi: 9
Wyświetleń: 14904
Ostatnia wiadomość 07 Kwi 2010, 13:34:04
wysłana przez andyandy
Najgłupsze pytania, jaki usłyszeliście od Duńczyków...dla rozrywki ;)

Zaczęty przez liliaDział Hydepark

Odpowiedzi: 90
Wyświetleń: 42340
Ostatnia wiadomość 26 Maj 2012, 09:59:16
wysłana przez jens
pytania: adres korespondencyjny, numer CPR i takie tam

Zaczęty przez zorajdaDział Pomoc!

Odpowiedzi: 7
Wyświetleń: 7694
Ostatnia wiadomość 07 Mar 2008, 00:11:27
wysłana przez zorajda
Dagpleje pytania

Zaczęty przez aga_robertDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 6
Wyświetleń: 5263
Ostatnia wiadomość 21 Maj 2012, 10:13:39
wysłana przez aga_robert
WAŻNE PYTANIA????

Zaczęty przez SławomirDział Pomoc!

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 8832
Ostatnia wiadomość 20 Maj 2006, 23:06:27
wysłana przez Krzysztof Ukleja