poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Rejser - kørselsgotgørelse  (Przeczytany 3458 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
Rejser - kørselsgotgørelse
« dnia: 22 Sty 2011, 11:34:48 »

*Jak zapewne wielu zauwazylo, otrzymuja dodatkowe ulge za dojazdy w wysokosci 25% z powodu niezbyt wysokiego dochodu.
dodatkowa ulga nie moze przekroczyc kwoty 6.000 kr.

* Specialna ulga dla osob przekraczajacych Storebælt i Øresund + pokrycie kosztow promu

* podwyzsonaa stawka dlaosob mieszkajacych w wybranych komunach, tzw. udkantsområder)

Dodatkowa ulga25% jest przyznawana automatycznie,  o pozostale nalezy sie samemu zatroszczyc/skontrolowac/naniesc do rozliczen i zaliczkowej deklaracji podatkowej 2011.

Offline vaxa_rys

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 4
  • -Otrzymane: 26
  • Reputacja: +4/-6
Odp: Rejser - kørselsgotgørelse
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Sty 2011, 11:52:18 »
mam pytanie dot. używania własnego samochodu w pracy, dokładnie zwrot za dojazdy z pierwszego miejsca pracy do drugiego. Na stronie mojej firmy jest podane, że wypłacają, a szef swoje... Dodam, że wożony byl towar(zaopatrzenie w chemie i srodki czystosci) z 1 punktu na 2 używając wlasnego auta, wiec dokumenty na to mam.Dokładnie chodzi mi o ten przepis:
http://www.tax.dk/pjecer/koerselsgodtgoerelse.htm

a co z wyjazdami do Polski?wiem ze to inna bajka, ale mozesz rozwinąc temat? Czy mimo nieograniczonej umowy o prace,a mając majątek (ziemie/dom)  i rodzinę w Polsce to się należą?

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Sty 2011, 17:52:54 »
Tylko w przypadku kiedy Twoje "centrum interesow zyciowych i gospodarczych" jest w Polsce i tylko jezeli jest mowa o duzej czestotliwosci jazd (1 x w miesiacu). Wowczas nadal zachowujesz begrænset obowiazek podatkowy. Podobnoe traktuje sprawy Skat odnosnie udzielania zezwolen na tymczasowa jazde niezarejestrowanym pojazdem na obszarze Danii, ale nie sprawdzilem prawidlowosc, a raczej jaki to ma "sammenhæng" z iloscia dni na jazdy do rodziny. Ktos na forum podawal czestotliwosc jazd 2 razy w miesiacu odnosnie samochodow. Nie bardzo interesuje sie sprawami tzw. "polskich" blach, dlatego mojaodpowiedz nie jest konkretna na ten temat.

[Posted on: 22 Sty 2011, 17:46:24]

mam pytanie dot. używania własnego samochodu w pracy, dokładnie zwrot za dojazdy z pierwszego miejsca pracy do drugiego. Na stronie mojej firmy jest podane, że wypłacają, a szef swoje... Dodam, że wożony byl towar(zaopatrzenie w chemie i srodki czystosci) z 1 punktu na 2 używając wlasnego auta, wiec dokumenty na to mam.Dokładnie chodzi mi o ten przepis:
http://www.tax.dk/pjecer/koerselsgodtgoerelse.htm

a co z wyjazdami do Polski?wiem ze to inna bajka, ale mozesz rozwinąc temat? Czy mimo nieograniczonej umowy o prace,a mając majątek (ziemie/dom)  i rodzinę w Polsce to się należą?
Nie pamietam tak"z kapelusza" dokladnej trresci przepisu, ktory to reguluje, ale widze, ze rozumiesz dinski. Odsylam do LL (ligningslovens § 9B), ktory szczegolowo okresla takie sytuacje.   

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #2 dnia: 22 Sty 2011, 17:52:54 »