”teraz” : masz w zupelnosci racje. Mnie najlepiej bawia takie wypowiedzi "chlopak ma tylko tyle, bo mu obnizyli albo obcieli", "znajomy powiedzial bo uslyszal", "jestem pewny na 99%" itp. W moje mlodosci, a bylo to bardzo dawno temu, ze nawet nie pamietam kiedy (Ainzheimer sie klania), byl taki czeski film "Nikt nic nie wie" i podobnie jest tutaj w wielu sytuacjach.
STAWKI DAGPENGE SA JEDNAKOWE W CALEJ DANII WE WSZYSTKICH A-KASSE.. Kropka. Sa jednakowe dla zatrudnionych na pelnym wymiarze godzin. Sa jednakowe jezeli jestes dopabuse po studiach. SA jednakowe w roznych kategoriach czlonkow A-kasse. I dlatego sa JEDNAKOWE I ROZNE.
A najlepiej podoba mi sie to ciagle chodzenie: "jutro pojde tam i zapytam", " ostanio byla w takim i takim urzedzie zeby sie dowiedziec. Wiem ze chodzenie to zdrowie ale……ze wszystkim chodzic do urzedu….Problem w tym, ze nie zawsze odpowiedz urzednika, a powiedzialbym czesto, jest niewlasciwa. Urzednik ”w okienku” nie zna przepisow ani praw. Wie tylko jaki program ma zastosowac w takim a takim przypadku. Pierwsze ptanie urzednika: jaki jest twoj cpr.nr.
Nie potrafi (i nie chce bo nie potrafi), ustosunkowac do pytania jaka jest zasada w takiej a takiej sytuacji. I jest bezradny, a przeciez nie moze okazac tego zwyklemy smiertelnikowi. I taki klient wychodzac z urzedu, jezeli w ogole zrozumial co mu powiedzieli, jest przekonany, ze teraz juz wie o co chodzi. Wraca szczesliwy na Forum i dzieli sie informacja, ktora nie zrozumial do konca, a ktora sama w sobie byla i tak niewlasciwa.Ludzie na dosc wysokich stanowiskach w tych urzedach przyznaja mi racje, ze tak jest, ale moze nie az tak zle. Natomiast ja ich tez doskonale rozumie kiedy mi tlumacza, ze przeciec dunczyk i tak wie o co chodzi a jak nie wie to zawsze zna kogos kto wie albo mu pomoze, a ci klienci, ktorzy przychodza i pytaja o rozne rzeczy to kropla w morzu. Nie bedziemy specjalnie dla nich szkolic personelu. Wszystko funkcjonuje tak jak trzeba.
Rezultat, kompletny forvirring, ktory odzwieciedla sie w odpowiedziach na forum.
Ale jak zwykle znowu siedze i zachwycam sie spokojem i cisza nocy, ale pora na Dobranoc.
Pozdrawiam.