poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Utrata pracy  (Przeczytany 16450 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline galernik

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Utrata pracy
« dnia: 02 Lut 2011, 21:12:11 »
Witam wszystkich

31.01.2011 została mnie i mojej dziwczynie wypowiedziana umowa na pracę z miesięcznym okresem wypowiedzenia.Pracowaliśmy w te samej firmie (mała prywatna firma zajmujaca sie sprzątaniem) ponad pół roku.Pracodawca tłumaczył nasze zwolnienie brakiem zamuwień oraz cięciami w komunie(bo dla niej też wykonywaliśmy zlecenia).Choć od tego czasu przyjął dwie osoby w tym jedna miesiąc temu.

Mamy miesiąc na znalezienie pracy mamy nadzieje że się uda,lecz teraz moje pytanie:
-czy i jakiej pomocy możemy oczekiwać od komuny chodzi o zasilek dla bezrobotnych,jakie formalności trzeba wypełnić aby go dostać
-jakiej pomocy po czasie okresu wypowiedzenia mozemy sie spodziewac od jobcenter

Niestety nie zapisalismy sie do zwiazków oraz a-kasse poniważ dopabuse sie odbiliśmy z dna finansowego.Czy bez członkostwa w zwiazkach mogę dostać jakąś pomoc prawną, jeżeli nasze zwolnienie okazało sie nie dokońca uczciwe.

Pozdrawiam i proszę o konstruktywną odpowiedż bez krytyki mnie czy tych którzy będą chcieli podzielić się informacjami.
            A może ten wątek pomoże tym wszystkim którzy będą w podobnej sytuacji.

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
Odp: Utrata pracy
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Lut 2011, 01:28:18 »
W waszej sytuacji nie otrzymasz pomocy z A-kasse. Jest to prywatne ubezpieczenie sie w razie bezrobocia. Absolutnie nie krytykuje tylko dobra rada na przyszlosc. Chociaz jedna osoba powinna byla sie ubezpeiczyc. Skladka na A-ksse jest ulga podatkowa. Ale wracajmy do aktulnej sytuacji. Jezeli Was zwolnili nie z waszej winy, to prosze udac sie natychmiast do Jobcenter. Nic nie piszesz czy to zrobiliscie. To jest najwazniejsze. Jezeli nie zarejestrujecie sie w Jobcenter, tracicie "arbejdsstatus" .Jest to staus potwierdzajacy, ze jestescie przynalezni do rynku pracy, bez wzgledu czy ja macie czy ja straciliscie.Jobcenter wspolpracuje z komuna. Jezeli spelniacie warunku na otrzymanie kontanhjælp, przysluguje Wam miesieczna kwota okolo 10.000 na osobe (przed opodatkowaniem). Pisalem, nie tylko ja ale i wiele osob o tym w szczegolach tutaj na forum. Poczytajcie, jest mnostwo ciekawych postow odnosnie wymaganej ilosci godzin przez komune itp. aby udzilic pomocy , kontanhjælp. Informacje te pomoga w zorientowaniu sie jakie wymagania stawia komuna aby udzielic pomocy, miedzy innymi warnek ze nastapila tzw. socialbegivenhed, ocena stanu majatkowego wnioskodawcy i inne. Klinij ”kontanhjælp” albo podobne i jestem przekonany ze znajdziesz odpowiedz na swoje pytanie i wiecej. 

Konczac nie moge powstrzymac sie od zacytowanie twojej prosby:

”Pozdrawiam i proszę o konstruktywną odpowiedż bez krytyki mnie czy tych którzy będą chcieli podzielić się informacjami”

Ciezko bedzie otrzymac konstruktywna odpowiedz od tych, ktorzy naprawde duzo wiedza na ten temat i wielokrotnie o tym wlasnie szczegolowo odpowiadali na forum – obawiam sie odpowiedzi:
”…i znowu poraz dziesiaty to samo”.

Jeszcze raz: Jak najszybciej do jobcenter, no i intensywne szukanie pracy, chociazby dla jednego z Was. Jezeli komuna traktuje was jako pare, to przy zarobku jednego z Was ponizej okolo 20.000 mozna uzyskac kontanhjælp na druga osobe/rodzine.     

inna

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 03 Lut 2011, 07:02:41 »
Fajna i konkretna odp. Na ta Pania/Pana mozna zawsze liczyc z odpowiedzialna odp.  ;)

Offline zorajda

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 3
« Odpowiedź #3 dnia: 03 Lut 2011, 08:54:52 »

Niestety nie zapisalismy sie do zwiazków oraz a-kasse poniważ dopabuse sie odbiliśmy z dna finansowego.Czy bez członkostwa w zwiazkach mogę dostać jakąś pomoc prawną, jeżeli nasze zwolnienie okazało sie nie dokońca uczciwe.

Być może tak. Znam sytuacje w której pracownik został zwolniony i nie płacił związków, ale poszedł i poprosił o pomoc w udowodnieniu winy pracodawcy. Związki się zgodziły i walczą, ale że od tej pory ten ktoś musi płacić na związki ( nie wiem dokładnie co ale chyba samą a-kasse a jak znajdzie prace to wszystko.

Offline galernik

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #4 dnia: 03 Lut 2011, 14:51:09 »
tka bylismy w jobcenter powiedzieli zeby szukac pracy,i ze nie moga mi pomuc

-pytanie czy musze zglosic sie teraz jak mam okres wypowiedzenia czy dopabuse jak sie praca skonczy

Offline lukashero

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 19
  • -Otrzymane: 43
  • Reputacja: +25/-24
« Odpowiedź #5 dnia: 03 Lut 2011, 14:57:17 »
przeciez Roga  napisal zeby jak najszybciej.
Nie dyskutuj z idiota, najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem.

Offline faja

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 19
  • -Otrzymane: 118
  • Reputacja: +5/-1
« Odpowiedź #6 dnia: 03 Lut 2011, 20:45:21 »
Do jobcenter zglaszasz sie pierwszego dnia bezrobocia, gdy zglosisz sie pozniej, nie dostaniesz zasilku za dni miedzy koncem zatrudnienia , a zgloszeniem.
 teraz , jak masz juz wypowiedzenie w rece, pojdz do komuny, zeby zapytac czy masz prawo do kontanthjælp i zlozyc ansøgning.
 Zasada jest taka, ze jobcenter pomaga szukac pracy dla ludzi na zasilkach, takim, ktorzy z nich nie korzystaja, jobcenter nic nie pomaga.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 03 Lut 2011, 20:45:21 »

Offline robertcph

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
    • Status GG
« Odpowiedź #7 dnia: 03 Lut 2011, 21:28:13 »
po uj rozpisuje sie ja zwykle  ::)

czy byscie nalezeli do zwiazkow czy nie to w waszym przypadku nic wam by to nie pomoglo bo dana osoba musi nalezec co najmniej rok

przepracowaliscie 10 tygodni wiec macie prawo do pomocy socjalnej przez okres szejsciu miesiecy, jesli komuna wami zainteresuje sie to moze wam znales prace z dodacja dla pracodawcy

i tak dopabuse po zakonczeniu pracy dostaniecie dotacje i to tez bedzie uwarunkowane ile zarabiacie obecnie i ile macie na kacie badz majatku, jesli macie cos wlasnego np. auto, dom itd. to nie macie prawa do pomocy, jak was sprawdza to bedziecie musieli wszystko zwrocic

czy teraz zglosicie sie czy po zakonczeniu pracy nie ma znaczenia ale najpozniej do dwoch tygodni, najlepiej teraz zeby nie przegapic termin

zwolniono was bo przeszkadzaliscie im badz znalezli innych jeleni co charuja wiecej niz wy, pracodawca zawsze cos moze wymyslec badz zaplacic kare aby pozbyc sie danego pracownika 

zgloscie sie do dunskich bior zajmujacych sie posrednictwem pracy moze wam cos znajda a poza tym do firm takich jak np. ISS, no i szukajcie pracy na wlasana reka np. we firmach co porodukuja zywnosc, jedzenie dla firm - catering, przy pakowaniu pozywienia itd.

i zapiszcie sie do a-kasse jak znajdziecie prace i do najtanszej bo po utracie pracy i tak te same pieniadze bedziecie od nich otrzymywac, pozniej mozecie zapisac sie tez do zwiazkow

Offline witiaw

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 4
  • Reputacja: +1/-0
« Odpowiedź #8 dnia: 03 Lut 2011, 21:39:19 »
Cytuj (zaznaczone)
...gdy zglosisz sie pozniej, nie dostaniesz zasilku za dni miedzy koncem zatrudnienia...

Cytuj (zaznaczone)
...czy teraz zglosicie sie czy po zakonczeniu pracy nie ma znaczenia ale najpozniej do dwoch tygodni..

Niewiem jak jest w innych rejonach ale w Odense nie zgloszenie sie tego samego dnia w ktorym konczy sie praca skutkowalo nieprzyznaniem zasilku. Znam to z autopsji.

Dlatego do job center trzeba udac sie w dniu wygasniecia kontraktu a jezeli jest duzo ludzi i nie chca przyjac i to niech osoba  z ktora rozmawiacie zaznaczy koniecznie  ze byliscie ale nie zostaliscie przyjeci.

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #9 dnia: 04 Lut 2011, 01:52:19 »
Do jobcenter zglaszasz sie pierwszego dnia bezrobocia, gdy zglosisz sie pozniej, nie dostaniesz zasilku za dni miedzy koncem zatrudnienia , a zgloszeniem.
 teraz , jak masz juz wypowiedzenie w rece, pojdz do komuny, zeby zapytac czy masz prawo do kontanthjælp i zlozyc ansøgning.
 Zasada jest taka, ze jobcenter pomaga szukac pracy dla ludzi na zasilkach, takim, ktorzy z nich nie korzystaja, jobcenter nic nie pomaga.
Nalezy wyjasnic: rozne komuny/jobcentra administruja roznie. Niektore nawet informuja, ze kiedy wiesz juz o zwolnieniu - zglos sie do jobcenter. Im szybciej tym lepiej. Oczywiscie sama pomoc mozesz dostac po ponownym przyjsciu do jobcenter zaraz po ostanim dniu wypowiedzenia. Podczas wypowoedzenia otrzymuje sie zazwyczaj wynagrodzenie. W miedzyczasie na wypowiedzenie mozna tez znalezc prace- dlatego naturalnie wtym okresie nie ma pomocy.
Natomiast to co piszesz o kontanhjælp (jezeli w ogole przysluguje),  to komuna nie ruszy palcem. I sluszniem dopuki nie sprawdzi czy jestes zgloszony do Jobcenter oraz Stasforvaltningen odnodnie sprawdzenia czy nadal spelniasz warunki jakiemialy miejsce w chwili zarejestrowania pobytu. Komuna nie moze i nie ma prawa przydzielac pomocy komus, kto np. nie spelnia juz wymagan na podstawie ktorych w swoim czasie osoba zostala zarejestrowana. Jezeli masz przyklad, ze komuny postepouja inaczej, to robia to niezgodniez obowiazujacymi przepisami (zadna nowosc). Dopabuse po tych sprawdzeniach wchodzi w gre sprawa pommocy socjalnej. I tutaj przyznaje racje
”robertcph”, zarowno czas pobytu jak i ilosc przepracowanego czasu ma znaczenie. Wedlug mojej oceny trudno bedzie po pol roku czasu pobytu dostac kontanhjælp, ale nie wykluczam innej mozliwosci Starthjælp. Ciezko z niej wyzyc,  bo stawka okolo ½ drugiej kontanhjælp.

[Posted on: 04 Lut 2011, 01:48:33]

Fajna i konkretna odp. Na ta Pania/Pana mozna zawsze liczyc z odpowiedzialna odp.  ;)

inna: wielokrotnie stawialas znak zapytania, co do mojej plci. Roga nie musi wcale oznaczac "Masia", Magda" czy "Zosia". Nie wiem jak Cie przekonac do mojej meskosci,,,,,, ;)

inna

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 04 Lut 2011, 14:13:32 »
Dobrze Misiu.

Offline frisms

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 59
  • -Otrzymane: 32
  • Reputacja: +2/-2
« Odpowiedź #12 dnia: 04 Lut 2011, 15:17:00 »
tak, ja tez kazdemu nowemu, zielonemu radze placic A-kasse od momentu zatrudnienia i ja oplacac, bo ida trudne czasy w Danii jesli chodzi o przyjmowanie kontant.start.i inne rodzaje "hjælp"...

bez zwiazkow jeszcze jakos ujdzie ale zwiazki nam gwarantuja pomoc w razie konfliktow z pracodawca ktory wywali kogos na ulice

aha, wlasnie slyszalam dzisiaj ze StasforvaltningenSyd nie przyznalo pobytu i satustu "arbejdstager" pewnemu Niemcowi ktory zglosil sie do Jobcenter dopabuse po tygodniu jak go zwolnili...

wiec tak jak piszecie nawet nie ma co czekac na te "nalezne 2 tygodnie" tylko od razu leciec do jobcenter

oni sie teraz juz nie "rozczulaja" tak jak jeszcze rok temu...teraz jest ostro, Stasforvaltningen Syd ponoc jest zasypane papierami i sie nie wyrabiaja  :o

aha jeszcze jedno - po 6 miesiacach pobierania kontanthjælp spada w dol -1580 kr. od osoby samotnej od malzenstwa stawka spada oklo 2.300 kr.

Offline teraz

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #13 dnia: 04 Lut 2011, 18:29:54 »
w a kasse tez po 6 miesiacach zasilek spada o 50 procent na kolejne 6 miesiecy

Stasforvaltningen -   nie wiem na jakich zasadach prawnych oni funkcjonują , mi zmarnowali 4 miesiące na czarowanie się.....

swoją dorgą czy ktos dysponuję jaki czas określony jest na otrzymanie decyzji z stasf......  jest to urząd publiczny więc jakies regulacje prawne sa określone dla nich.  3 miesiące to max czas na odpwiedz w większości instytucji publicznych w Polsce.

jeśli ktoś dysponuje wiedza na ten zakres proszę o odpowiedz , gdyz moze zostało złamane prawo , wiec idąc za ciosem należy by wnieść skargę.

dodam ,ze juz wziolem ophold jako samo utrzymujący sie ,(akcpetowany w a-kasse) , ale uwazam ,ze po ponad 2 latach płacenia pełnego podatku i rowniez jako pobiorca z a kasse oplacając podatek) papierek "turystyczny" jest co najmniej nie na miejscu ::)

Offline kama

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 5
  • -Otrzymane: 5
« Odpowiedź #14 dnia: 04 Lut 2011, 18:35:12 »
Jesli moge zapytac, skad ta wiadomosc ze po 6 miesiacach w A-kasse spada zasilek o 50 procent??
W moich zwiazkach tak nie ma...
Pytam z ciekawosci
pozdrawiam

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 04 Lut 2011, 18:35:12 »

PRZENIESIONY: sukamy pracy

Zaczęty przez JomirDział Praca w Danii

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 13360
Ostatnia wiadomość 12 Sie 2014, 11:46:59
wysłana przez Jomir
zwolnienie z pracy - czy musi podać powód

Zaczęty przez zosiaxDział Pomoc!

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 26646
Ostatnia wiadomość 17 Lip 2008, 16:33:25
wysłana przez zosiax
polskie agencje pracy

Zaczęty przez 6palcyDział Praca w Danii

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 17943
Ostatnia wiadomość 16 Lut 2012, 21:37:25
wysłana przez 6palcy
Agencje pracy

Zaczęty przez benek19892Dział Esbjerg, Haderslev, Kolding ...

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 31888
Ostatnia wiadomość 20 Kwi 2011, 07:33:41
wysłana przez dania_d
DOJAZDY DO PRACY

Zaczęty przez AmboDział Podatki

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 18670
Ostatnia wiadomość 23 Mar 2015, 08:47:06
wysłana przez Jomir